- Endelig fikk jeg se Bergen i sol

Den danske stjernen Jesper Christensen har vært flere ganger i Bergen, men bare når skyene har ligget tungt over byen. Tirsdag stiller han på den røde løperen under BIFF-åpningen.

Publisert Publisert

LYSTIG KONGEFØLGE: Skuespiller Jesper Christensen (i midten) sammen med sin medskuespiller Andres Baasmo Christiansen (t.v.), Arthur Hakalahti, regissør Erik Poppe (t.h) under åpningen av BIFF. Foto: Odd E. Nerbø

DNS-VETERANEN: Gerald Pettersen (t.v) tok et halvt års pause fra scenen for å spille rollen som statsminister Johan Nygaardsvold i «Kongens nei» Foto: Odd E. Nerbø

KONGENS BIL: Bilen Kong Haakon ble kjørt i, en Lincoln Limousine, prydet inngangen ved Bergen Kino. Foto: Odd E. Nerbø

MARSJ: Sjøforsvarets Musikkorps fremførte en marsj før premieren på filmen «Kongens nei». Foto: Odd E. Nerbø

PÅ PLASS: Ordfører Marte Mjøs Persen var på plass, som seg hør og bør. Foto: Odd E. Nerbø

MOR OG SØNN: Næringsminister og tidligere byrådsleder Monica Mæland, sammen med sin sønn Max. Foto: Odd E. Nerbø

  • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg har aldri sett Bergen fra luften slik som nå. Flyturen fra København var nydelig. Gud, der er flott her, sier Christensen mens vi står på terrassen bak Hotel Admiral, ved foten av et Vågen badet i solskinn.

Måtte prioritere James Bond

Derfra kan han nesten se statuen av Kong Haakon VII, som står på Bergenhus festning og som er grunnen til at han er i Bergen i dag.

ENDELIG: Jesper Christensen er henrykt over å se Bergen badet i sol. Foto: EIRIK BREKKE

Les også

Intenst og medrivende om da krigen kom til Norge

For det er rød løper-visning av «Kongens nei», som åpner Bergen internasjonale filmfestival (BIFF). Der spiller Christensen tittelrollen som nettopp Kong Haakon – de første døgnene etter Tysklands invasjon av Norge i 1940.

Egentlig er det bare et under at han er med i filmen, for 68-åringen fra København takket nei da regissør Erik Poppe tilbød ham rollen. Ikke nok med det, han var på vei til å gjøre sin tredje James Bond-film, som Mr. White i «Spectre».

Les også

«Kongens nei» er norsk Oscar-kandidat

– Jeg kunne ikke si nei til Bond. Så viste det seg at Poppe insisterte på å ha meg i rollen, så han utsatte gladelig innspillingen av «Kongens nei» i et år. Jeg følte ikke noe press. Det var også andre avtaler som fløt. Men vi kom i mål, sier Christensen.

Helge Jordal

Dette er hans tredje tur til BIFF. Han var her i 2001 med Per Flys «Benken» og i 2008 med «Maria Larssons evige øyeblikk».

VERT: BIFF-sjef Tor Fosse har vært vert for Jesper Christensen tre ganger. Han hentet også den danske filmstjernen på Flesland i egen bil. Foto: EIRIK BREKKE

– Jeg har også besøkt Helge Jordal her. Vi spilte inn en film sammen for lenge siden. Han er jo æresbergenser.

– Husker du noe fra festivaler som BIFF?

– Fint lite. Jeg tok kabelbanen opp på fjellet det borte. Og jeg minnes at været har vært dårlig, alle gangene. Man er ofte i en festivalboble uansett, gjør intervjuer, innleder filmer, er på mottakelser. Og så er det videre. Vi lever samme liv som fotballproffer. De har spilt på baner over hele Europa, men husker ingen av byene, sier Christensen.

KONGE: Jesper Christensen som Kong Haakon VII i «Kongens nei». Foto: Filmweb

Dette er hans første hovedrolle i en norsk film. I Danmark er Kong Haakon VII ukjent for folk flest. Christensen leste seg opp på hans historie før innspillingen.

– Jeg er glad i historie, men jeg visste ikke så mye mer enn at Haakon var en dansk prins som reiste til Norge. Jeg kjente ikke til hans karakter eller handlinger. Jeg måtte hele tiden fortelle folk jeg kjenner hjemme at «ja, han er dansk».

– Er du blitt glad i filmen?

– Ja. Ikke minst på grunn av mottakelsen den har fått. «Kongens nei» er i Norge mer enn en film. Den viser et viktig øyeblikk i landets historie og forholdet til kongehuset. Den viser foreldrenes historie, besteforeldrenes historie. Filmen blir personlig. Noe sånt har jeg aldri opplevd i Danmark, sier Christensen.

Lever et enkelt liv

Han håper at filmen også finner et publikum i Danmark, men er sannelig ikke sikker.

Les også

Tok et halvt års pause fra DNS for å spille statsminister i «Kongens nei»

– Filmen ble norsk Oscar-kandidat. Det ga oss noen overskrifter i Danmark. Og det er jo danske penger involvert. Hvis filmen finner et stort publikum i Norge, tror jeg det er en sjanse. Men danske kinoer er inne i en krise nå. Kun de store kommersielle filmene vinner frem. De små og alvorlige filmene går dårlig. Det hjelper ikke at de fleste snakker norsk i «Kongens nei». La oss håpe, sier Christensen.

Han er blitt en ettertraktet skuespiller, også internasjonalt. Men han gidder ikke å arbeide seg i hjel.

– Jeg sier utrolig mye nei. Det er noe jeg er god til. Jeg føler ikke at jeg skylder publikum noe som helst. Ønskemålet er å bare gjøre en film som skuespiller årlig. Jeg har lyst å skrive og regissere mer – jeg fikk blod på tann etter TV-serien «Arvingane». Nå har jeg to spillefilmer i hodet. Angrer faktisk på at jeg ikke startet med dette tidligere.

– Du kan vel leve en stund på lønnen du får fra James Bond?

– Rollen der gir meg frihet et par år. Jeg er heller ikke en som lever ekstravagant. Min kone og jeg har en liten leilighet i København. Vi har ikke behov for hytte på landet eller båt, sier Christensen smilende.

Publisert
  1. Bergen