Engelen anmelder årets russelåter

Bjørn Hellfucks barnslige grisetekster holder Nobelprisnivå til sammenligning.

Publisert:

ANMELDT: Med tanke på at halvparten av russen tross alt er jenter, er det rent deprimerende å høre på det verste mølet, konkluderer Einar Engelstad om årets russelåter. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ

Einar Engelstad

Russelåt er knapt noen hedersbetegnelse. Men mye er likevel bedre enn sitt rykte. Til gjengjeld er de verste en kvalm saus av kvinneforakt, fyll, dop og sex. Selv med ti pils innabords ville de fleste besinne seg for å synge med på tekstene.

Med tanke på at halvparten av russen tross alt er jenter, er det rent deprimerende å høre på det verste mølet. Lærer en ingenting om likestilling og respekt for det annet kjønn i løpet av 12-13 år på skolebenken? Selv Bjørn Hellfucks barnslige grisetekster holder Nobelprisnivå til sammenligning.

Er det så farlig da? Jo, faktisk. På samme måte som rasistiske vitser gir uttrykk for uakseptable holdninger, gir disse tekstene uttrykk for det samme.

Les også:

Les også

Mann tatt for valdtekt etter russefest

Nå er de fleste av russebusslåtene innkjøpt fra profesjonelle utøvere av yrket «hvordan skvise ungdommen for penger ved å lage imbesilt møl». Det verste er nemlig at russen betaler i dyre dommer for søppelet. En spesialskrevet låt til russebussen – og det må jo alle ha – koster fra 10.000 til 50.000. Gjør så bestillingsverket suksess på strømmetjenester som Spotify, vanker det raskt noen titusener ekstra til låtskriveren/utøveren. For det meste er dette musikk som er snekret sammen med et tangentbrett og en pc på gutterommet. Vokal koster ekstra.

Vi har sjekket årets låterRusselaat.no. En SMS-avstemning med nesten 200 innsendte russelåter – ferske av året. Det skal innrømmes at det ble med de øverste ti med flest poeng i skrivende stund. Mer enn rikelig.

1. Jack Dee & RykkinnFella

«Suicide Squad»

Relativt catchy poplåt i rapsjangeren med oppfinnsomme vrier underveis. Kunne sikkert gjort det greit på listene også utenfor russesesongen. Ikke av de aller verste tekstene selv om uttrykk som «ruller og puler bare på awesome bitches» – og «ingen feite chicks» vitner om den vanlige kvinnefiendtlige machokulturen. Tekstene finnes selvfølgelig med stor skrift på youtubevideoen. Dessverre avslører de også at enkelte ikke har fulgt med i engelsktimen. Det heter «cruise» og ikke «crouse». Det siste ordet finnes ikke en gang i engelsk slang.

Edru i russetiden:

Les også

Sirill (18) tok et valg. Nå er hun lei av alle spørsmålene. 

2. Victoria Vinje

«Supernova 2016»

En helt grei poplåt med technobeats, engelsk tekst og kvinnelig vokal. Knapt hyperspennende, men herlig fri for idiotitekster og altfor enerverende dunk-dunk. Ligger som nummer to på russelåtlisten – men har vel strengt tatt ingenting der å gjøre. Bare 5000 avspillinger på Spotify.

3. Tix & The Pøssy Project

« Monaco 2016»

«Det lukter reke – hun ville leke – langt inni skauen og på Tryvann et sted». Hva denne låten handler om? Bare gjett. En enkel melodistrofe og en enkel tekst – som gjentas og gjentas og gjentas og gjentas. Skrevet av Tix, alias Andreas Haukeland, som står for det musikalske og The Pøssy Project som har ansvaret for «lyrikken». Et team som har tjent rått på russelåtmarkedet de siste årene og fått mye oppmerksomhet – ikke minst for tekstene. Dette bidraget er blant de snillere i så måte, men det er kanskje ingen tilfeldighet at tekstforfatterne bevisst har valgt å være anonyme. Men med mer enn tre millioner avspillinger på Spotify blir det en fin liten ekstrainntekt.

Mer enn en milliard strømminger på Spotify:

4. Fredde Blæsted & San Dyego

«Mad Magazine 2016»

Nok en hjernedød tekst med et noe enfoldig kvinnesyn. Eller hva skal man si om tekstlinjer som «Damer blir berusa, bare husk å shave kusa» og «Start opp festen finn frem drikken, vi får bitches ned på pikken». Jo, det rimer, men er ellers en høyst kjedelig raplåt.

5. Heux ft. Benjamin Beats

«Gullbilletten 2016 »

En 18 år gammel dj fra Bærum ved navn Mathias Haukeland skjuler seg bak pseudonymet. Elektronisk dansemusikk (EDM) av det slaget som er passe slitsom for øregangene, men tekstene er overraskende edruelige til sjangeren å være. Russebussen er forresten bergensk, men hvorfor reise over bekken etter vann i Bærum? Har vi ikke nok flinke folk på gutterommene i pent møblerte hjem i Fana?

Fana-gutten Alan Walker:

Les også

Bergenseren topper lister verden over

6. Alex Eriksson vs. Klara Elias

«The Vault 2016 »

En helt streit elektropoplåt med engelsk tekst og kvinnelig vokal. Ville aldri ellers ha satt noe russelåtstempel på denne hadde det ikke vært for at den tilhører årets russ på Røyken. Samme navn har Sandvikarussen på sin låt, men den er det Hilnigger som står bak og handler om standard russetidtrøyte – drikking og damer.

7. Walkzz

«Young Geralds 2016 »

Lett blanding av rap og EDM med engelsk tekst. Heller ikke noen typisk russelåt.

8. Tix & The Pøssy Project

«East High 2016 »

« Babe, vi ses etter kampen, jeg vil ha deg under skjørtekanten, Babe, oppover låret, så er det tid for å score». Til å være denne gjengen er det jo ren lyrisk poesi. Syntes du at pizzalåten til Staysman og Lazz fra fjorårets norske Melodi Grand Prix-finale var fantastisk, vil du elske denne. Over tre millioner avspillinger på Spotify får det til å klinge i kassen.

Sven Egil Omdal:

Les også

Selvsagt har kvinner ansvar for å redusere faren for å bli voldtatt.

9. Tix

«Secret Obsession 2016 »

Nok en sang fra russelåtfabrikken. Snill tekst uten at resultatet blir noe mer spennende av den grunn.

10. Lættis Weed

«Kong Castro 2016 »

Visste vi det ikke. Russen på Romerike bor i det norske svaret på amerikanske storbyghettoer. Et tøft liv med bitches, niggaz, ching ching og gang bang. Ekte gangsta-rap fra bondelandet. Høres ut som en reinspikka parodi, men er sannelig ikke sikker.

For årets russ venter universiteter og høyskoler til høsten. Etter en hektisk fadderuke treffer virkeligheten midt i ansiktet. Det kan bli en bratt læringskurve.

Medisinstudenter i praksis første året:

Publisert: