Er det noe jeg har lært her i verden, så er det å ikke stole på trailere. Noen ganger gir de mindre enn filmen faktisk byr på, som oftest lover de langt mer enn filmen kan holde. Men hvis «Bølgen» holder bare halvparten av hva traileren antyder, kan dette bli bra. For, altså: Wow! Dette er heftige saker.

I løpet av to minutter favner traileren effektivt, tett og svettedrivende hva det går i: Historien – Tafjord-ulykken i 1934, med 40 omkomne. Geirangers fjord, fjell og truende bergsprekk. Den engstelige geologen Kristian (Kristoffer Joner), og hans kone Idun (Ane Dahl Torp). Datteren som må bringes i sikkerhet sammen med, og i mulig konflikt med, hundrevis av andre på flukt fra katastrofen. Vannmassene, i all sin ødeleggende grusomhet. Og klokken som begynner å tikke ned de ti minuttene folk har til rådighet for å komme seg i sikkerhet.

Godt med klisjeer altså; like gamle som den hollywoodske katastrofefilmen. Men både klisjeene og grunnoppskriften er der av en grunn. De skaper små, menneskelige dramaer i det store. Og de driver pulsen opp. Her får de attpåtil valør fra vissheten om at dette ikke er en tenkt, apokalyptisk katastrofe, men en reell naturkatastrofe som kommer til å skje.

Som Norges, og Skandinavias første katastrofefilm, sikter «Bølgen» seg målrettet inn på et internasjonalt marked, noe traileren også bærer bud om med sitt stilsikre sveip over eksotisk landskap og sitt nordiske lys. Om aldri så kalkulert, speiler det også en profesjonalitet som lover godt.

«Bølgen» åpner Filmfestivalen i Haugesund 16. august og får ordinær kinopremiere 28. august.

Fikk du lyst til å se filmen? Si din mening i kommentarfeltet!

STORFILM: «Bølgen», som får ordinær kinopremiere 28. august, blir Skandinavias første katastrofefilm.