Oscar til Tyldums film

Morten Tyldums film «The Imitation Game» vant Oscar for beste tilrettelagte manus

I HOLLYWOOD: Slik så ekteparet Tyldum ut da de ankom den røde løperen. Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

  • NTB
  • Guro H. Bergesen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

En rørtTyldummøtte et samlet norsk pressekorps etter Oscar-utdelingen.

Filmen hans «The Imitiation Game» var nominert i hele åtte kategorier, blant dem beste regi og beste film, men tok altså med seg kun én pris under nattens prisutdeling, for beste tilrettelagte manus.

— Det var den jeg hadde mest tro på og håp om at skulle vinne, sier Tyldum.

Det er Graham Moore som har skrevet manuset til «The Imitation Game», mens Sotra-mann Morten Tyldum har regi.

— Vi var nominert for beste regi og for beste film. Det å vinne for manuset, det er mye mer enn jeg hadde håpet på og drømt om da vi lagde denne filmen, sierTyldum.

Den norske regissøren sier han nå skal sove «en dag eller to» før det bærer tilbake på jobb.

Hylles for takketalen

Manusforfatter Graham Moore holdt en sterk takketale da han mottok prisen, der han fortalte om et selvmordsforsøk som 16-åring. Talen ble hyllet med stående applaus, og flere i salen gråt.

FEIRER GULLSTATUETTEN: Manusforfatter Graham Moore feirer at filmen «The Imitation Game» vant Oscar i kategorien beste adapterte manus. Foto: REUTERS/Mike Blake

— Jeg vil at dette øyeblikket skal være for den ungen der ute som føler at hun er rar eller at hun ikke passer inn noe sted. Jo, det gjør du! Jeg lover at du gjør det. Det gjør du. Forbli rar. Fortsett å være annerledes, og når det er din tur og du står på denne scenen, vær så snill å bringe beskjeden videre til den neste personen, sa Moore til salen etter å ha mottatt sin Oscar.

Graham Moore passet på å gi Tyldum en klem da han var på vei opp på scenen for å motta gullstatuetten, som ble delt ut av talkshowvert og skuespiller Oprah Winfrey.

— Det var kjempegøy og veldig emosjonelt med Graham. Vi har jobbet sammen så lenge, man har sittet sammen i seks måneder i et rom og jobbet. Det var så velfortjent og fantastisk, og jeg synes han holdt den beste talen i kveld, sierTyldum.

Takketalen har blitt omtalt i flere medier, blant demHuffington Postsom omtaler talen som den mest rørende av alle under Oscargallaen.

- Helt sinnssykt

— Dette var sinnssykt! Helt fantastisk! Jeg håper at alle er like stolte som jeg er over at han har fått til dette. Dette er en Oscar i en kategori som ikke er beste fremmedspråklige film. Dette er Oscar med stor O, sierTyldums kompanjong Guri Neby til NTB.

Manusforfatter Petter Skavlan, som er bosatt i Los Angeles, er full av lovord om sin landsmann i forkant av regissørens ankomst til Moods of Norway-butikken i Hollywood.

— MortenTyldumhar fått til noe ingen nordmann har fått til før. Han har laget en film som har fått åtte nominasjoner. Det er han som har valgt komponisten, det er han som har valgt klipperen og det er han som har valgt alle dem som er blitt nominert, sier han.

Skavlan sier at selv om det ikke er regissøren som har fått alle de åtte nominasjonene, så er det hans valg som ligger til grunn for alle sammen.

— Og det at filmen fikk én pris, det forringer på ingen måte det Morten har fått til, mener Skavlan.

Les BTs anmeldelse av The Imitation Game her.

HYLLET FOR TAKKETALEN: Graham Moore, som har skrevet manus til «The Imitation Game», holdt en rørende takketale da han tok imot Oscar-statuetten natt til mandag norsk tid. Foto: John Shearer/Invision/AP

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Mest lest akkurat nå

  1. Slik svarer Brann-sjefen på kritikken

  2. – Jeg kommer til å tenke meg om 16 ganger før jeg sender skade­melding igjen

  3. Bilder viser person som går vekk etter at bobilen havnet i sjøen

  4. Han vil betale 4000 for å rykke frem i køen

  5. «Ikke si LOL, pappa!» Syv råd fra ungdom som blir flaue over foreldrene.

  6. «Det er på tide å bli sinte»