Finn frem Harry Potter-brillene og kom deg ut

Denne helgen kan du gå på magisk aften på Kvarteret, arkitektvandring og oppleve musikk fra hele verden. Les ukens fem fine!

IKKE FEST UTEN UGLE: Det Akademiske Kvarter i Bergen arrangerer Helhus med Harry Potter-tema denne helgen.
 • Guro H. Bergesen
 • Kjetil K. Ullebø
Publisert Publisert

FESTIVAL: Oktoberdans

DANSER: Lisa Teige, også kjent som Eva i «Skam», er med i forestillingen «You look like you» av Yaniv Cohen.
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Hva: Dansefestival i regi av BIT Teatergarasjen

Hvor: På forskjellige scener i Bergen

Når: Fra 20. til 29. oktober

Hvorfor: I oktober annethvert år er det dansefestival i Bergen. Det vil si at jeg i oktober annethvert år går rundt med dårlig kulturell samvittighet for alle forestillingene jeg ikke rekker å se.

Guro H. Bergesen, kulturjournalist i BT.

Dette er den 11. utgaven av festivalen, som arrangeres av BIT Teatergarasjen. Med over 20 forskjellige forestillinger, som hver spilles flere ganger i løpet av de 10 festivaldagene. For en som ikke er «trent» i å gå på danse- eller performancefestivaler, kan så mange forestillinger på så kort tid bli litt mye.

Les også

«Skam»-Eva danser i Bergen

Så mitt råd er å velge én av to tilnærminger til programmet. Enten kan du lese deg opp på alt, skrive en liste over hvilke som er viktigst å få med seg, og så sette i gang, eller du kan gå på festival etter innfallsmetoden. Uansett hvilken tilnærming du velger, vil du nesten garantert oppleve noe du ikke hadde ventet.

Guro H. Bergesen.

FEST: Harry Potter-party

HOVEDPERSONEN: Harry Potter, spilt av Daniel Radcliffe, og hans to bestevenner Hermione Granger og Ron Weasley er i sentrum av det magiske universet forfatter J. K. Rowling har skapt.

Hva: Helhus med Harry Potter-tema

Hvor: Det Akademiske Kvarter

Når: Lørdag fra klokken 20.00

Hvorfor: Denne anbefalingen starter med en bekjennelse. Som kanskje (?) kommer litt overraskende på enkelte av mine bekjente. Men jeg er altså Harry Potter-fan. Ikke litt, ikke moderat, men veldig. Og det rare er at det ikke gir seg. Det er 16 år siden første gang jeg leste om den unge trollmannen med det lynformede arret i pannen, og fremdeles blir det ikke helt høst, og ikke helt jul før jeg har hørt litt på musikken, lest litt i bøkene, eller sett en eller flere av filmene.

Les også

Nordens første trolldomsakademi er i Bergen

Denne helgen kommer Harry Potter-universet til Det Akademiske Kvarter i Bergen. Torstein Bugge Høverstad, som har oversatt bøkene til norsk og er stemmen på de norske lydbøkene, skal ha lesestund. Det blir også rumpeldunk på bakkenivå, quiz, kåring av beste kostyme og silent disko. (Og jaggu kommer ikke teatermanuset til «Harry Potter and the Cursed Child» ut i bokform denne uken og!)

Men blir det svevende stearinlys? Dukker Humlesnurr opp? Tar folk med seg uglen sin? Det vil lørdagen vise.

Guro H. Bergesen.

ARKITEKTUR: På tur med Grung

GRUNGVANDRING: Lørdag kan du vandre rundt blant de over 200 husene Leif Grung tegnet i Fridalen i Bergen.

Hva: Grungvandring i Fridalen

Hvor: Vandringen begynner ved Bybanestoppet «Brann Stadion»

Når: Søndag fra 14.00 til 16.00

Hvorfor: Historien om arkitekt Leif Grung er, mildt sagt, fascinerende. I oktober for 71 år siden tok Grung livet av seg. Siden har navnet hans vært assosiert med noe av det usleste en kan være her til lands; en landssviker. Grung bygde hus for tyskerne under krigen og tjente store penger på det.

Les også

Den nye boken om arkitekt Leif Grung er en bergensiansk bombe, mente kommentator Frode Bjerkestrand.

Men så, mange år senere, ble historien om Grung omskrevet. Var han også alliert spion? Hvilken side var han egentlig på? Blant annet har boken «Stupet – Leif Grungs krig», skrevet av Nicholas Møllerhaug bidratt til å endre inntrykket av den bergenske arkitekten – i alle fall for noen.

På 1920-tallet tegnet Grung over 200 hus i Fridalen i Bergen. Og det er forfatter av nevnte bok, Nicholas Møllerhaug, som inviterer på byvandring, eller Grung-vandring, i Fridalen på søndag.

Guro H. Bergesen.

KONSERT: Jazz opp helgen

FEMMERBANDEN: Trioen In The Country (bak) begynte å samarbeide med Solveig Slettahjell og Knut Reiersrud i 2014. Nå dukker den høyst kompetente gjengen opp i Bergen.

Hva: Konsert med trioen In The Country + Knut Reiersrud og Solveig Slettahjell.

Når: Fredag fra klokken 21.00.

Hvor: Bergen Jazzforum, på Sardinen USF.

Hvorfor: Apropos dårlig kulturell samvittighet, som Guro nevner, så er det noe også Bergen Jazzforum er flinke til å skape. Så å si hver fredag arrangerer de konserter jeg føler jeg burde fått med meg, men man har jo ikke tid til alt.

Kjetil K. Ullebø, kulturjournalist i BT.

Denne fredagen er ikke noe unntak, når trioen In The Country inntar scenen sammen med sanger Solveig Slettahjell og gitarlegenden Knut Reiersrud. In The Country ga i 2014 ut den flotte platen «Skogenes Sang», der de tonesatte Hans Børli-dikt sammen med hedmarkingen Frida Ånnevik. Dette høres veldig traust og innlandsk ut, men det var så fint at det fenget selv en Vestlending.

Les også

Les også: Norges mest særegne suksesser

Denne femmerbanden møttes på scenen i et samarbeid med berlinfilharmonien i 2014, noe som førte til platen «Trail of Souls» i fjor. Nå kommer hele gjengen til Bergen.

Med musikere som Morten Qvenild, Knut Reiersrud og Solveig Slettahjell i aksjon, skulle dette være en god anledning til å bøte på dårlig jazz-samvittighet.

Kjetil K. Ullebø.

FESTIVAL: Verden i Bergen

Hva: Bergen Internasjonale Musikkfestival (BIMF)

Når: Fra torsdag til lørdag

Hvor: BIKS

Hvorfor: Denne helgen er det altså mulig å oppleve nynorsk reggae fra Sunnfjord, et Taquacore-band fra Boston og Kate Bush-inspirert ny, norsk musikk.

Umulig, sier du? Forvirret, sier du?

Les også

Les om da Marte Mjøs Persen startet ordførerperioden på BIMF

Blant artistene på programmet til årets utgave av Bergen Internasjonale Musikkfestival står nemlig Sunnfjords nye rap-talent, Blasfemisk Eksplosjon. Det samme gjør det amerikanske bandet The Kominas. Taquacore er altså en subsjanger av punk, der musikken handler om Islam. Og Kate Bush-inspirert ny, norsk musikk er det Shikoswe som står for.

Ta turen til Kong Oscars gate i helgen, og bli med ut i verden - midt i Bergen.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Guro H. Bergesen.

Publisert
 1. Festival
 2. Bergen
 3. Jul
 4. Film
 5. Musikk
BT anbefaler

Rundt 15 prosent av kvinner har samme sykdom som Regine. De fleste vet det ikke.

Rundt femten prosent av kvinner har syndromet. – De fleste vet ikke at de har dette, sier professor Eszter Vanky.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Svært mye folk i sentrum: – Ta vare på hverandre

 2. Nå er HP Gundersen og Cecilie Leganger gift

 3. Sunniva Borgen (23) ble drept i Åsane. Nå hedrer familien henne med et fond.

 4. I enkelte områder betaler jegere hundretusener for å jakte ryper

 5. Se deg selv eller naboen slite seg i mål

 6. «Ei regjering må representere meir enn strekket mellom Lillestrøm og Sandvika»