Fosse blant favorittene til årets nobelpris i litteratur

Samlaget er i full gang med å rigge for Fosse-fest, i tilfelle det blir mannen i Grotten som får årets nobelpris i litteratur. Fosse klatrer på bookmakernes lister.

Publisert:

BLANT FAVORITTENE: Forfatter Jon Fosse utenfor æreboligen Grotten i Oslo. Kanskje Nobelprisen i litteratur blir hans i år, han er igjen blant favorittene foran torsdagens kunngjøring. Foto: Ole Berg-Rusten / Scanpix

NTB

Fremdeles er det japanske Hakuri Murakami som er på topp hos flere av de store bookmakerne, men Fosse har bedret oddsen noe de siste dagene og er inne blant de fem på topp både hos Betsson og Ladbrokes, viser en oversikt fra nettstedet Bra odds.

– Det er ikke overraskende at Fosse år etter år er en høyaktuell kandidat til nobels litteraturpris. Vi vet at han kan få prisen, men vet også at det fins mange gode kandidater, sier forlagsdirektør Edmund Austigard i Samlaget.

Sist Nobelprisen i litteratur gikk til en norsk forfatter var i 1928, da den ble tildelt Sigrid Undset. Den siste nordiske forfatteren som har fått prisen, er svenske Tomas Tranströmer, som fikk prisen i 2011.

Prisen offentliggjøres torsdag denne uken.

Les også

Slik har du aldri sett Jon Fosse før

350 forslag

Skulle Fosse få prisen, er forlaget godt forberedt. Pressemeldingen om Fosse-pris ligger klar, det legges til rette for pressen i Samlagets lokaler, mens Fosse selv sitter spent i Grotten og venter. Fosse flyttet inn i Grotten, statens æresbolig for kunstnere, vegg i vegg med Slottet, i 2011.

FAVORITT: Fremdeles er det japanske Hakuri Murakami som er på topp hos flere av de store bookmakerne. Foto: Trygve Indrelid / Scanpix

Fosse har versert i spekulasjonene foran litteraturprisen i mange år. Allerede i 2005 skrev Bergens Tidende at Svenska Akademien hadde skaffet seg Fosses bøker og fått en Fosse-kjenner til å holde foredrag for akademiets medlemmer.

Siden det har Fosse fått en rekke priser, blant andre verdens største teaterpris, Den internasjonale Ibsenprisen, og i fjor fikk han Nordisk råds litteraturpris.

Av Svenska Akademiens nettside går det fram at det hvert år kommer inn forslag på rundt 350 forfattere. I april er tallet nede i et finaleheat på rundt 20 navn. Hvem det er, er en godt bevart hemmelighet.

Les også

Jon Fosse fikk Nordisk råds litteraturpris: – Eg fekk ei stadfesting av prosaisten i meg. Så difor seier eg takk, takk, takk.

Les også

«Endelig. Nordisk råds litteraturpris til Jon Fosse.»

Heier på Fosse

I fjor slo bookmakernes favoritt til. Den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj fra Hviterussland tronet på topp hos bookmakerne, og fikk prisen. Champagnen gikk i taket hos Aleksijevitsjs norske forlag Kagge.

Denne gang heier de på Jon Fosse:

– Å tippe på nobelprisen, er en avansert syssel. Så jeg følger hjertet. Det hadde vært utrolig hyggelig hvis Jon Fosse fikk prisen. En forfatter jeg setter umåtelig stor pris på. Hvis så skjer skal jeg sprette champagnen og skåle mot Mariboes gate, der alle de fine folkene i Samlaget sitter, sier forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge til NTB.

Slår bookmakernes tips til og japanske Haruki Murakami vinner, kommer jubelen til å stå i taket hos Pax, som gir ut hans bøker på norsk:

– Vi håper at en av «våre egne» – Haruki Murakami eller Joan Carol Oates – skal stikke av med prisen, begge står jo høyt oppe på diverse tipslister, selv om det ikke er utslagsgivende. Men skulle nå Jon Fosse få den, blir det også god stemning, sier forlagssjef Astrid de Vibe i Pax.

Publisert: