Stjålet Dolk til salgs for 200.000

Dolk-verket «Grenade Lovers» ble stjålet fra en husvegg i Bergen i 2013. Nå prøver en person i Stavanger å selge det som trolig er det stjålne verket.

Publisert Publisert

TATT FRA FINNEGANS: Dolk-verket «Grenade Lovers» hang i mange år ved puben Finnegans, men i 2013 ble verket stjålet. Nå er det til salgs på Finn.

 • Kjetil K. Ullebø
 • Guro H. Bergesen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I mange år hang Dolk-verket «Grenade Lovers» på en sponplate utenfor puben Finnegans, som ligger like ved Den Nationale Scene. Men i 2013 ble sponplaten stjålet.

solen dolk.png

Nå har en person i Stavanger lagt ut det som trolig er den originale «Grenade Lovers» på Finn for 200.000. * Oppdatering: Når BT sjekker Finn.no klokken 12.16 er annonsen fjernet.

Walter Wehus driver gatekunstbloggen «Mot Veggen», og har dokumentert gatekunsten i Bergen siden 2009. ## — Ser ut til å være originalen

Han har sett på bildet som ligger ute på Finn, og sier det ser ut som det er originalen som er til salgs.

— Det ser ut til å være den samme. Hvis ikke har noen gått inn for å kopiere den så godt som mulig, sier han.

Blant annet mener han de samme stedene som er avskallet på bildet på Finn, var avskallet på originalen.

Les også:

Les også

Dette skal bli et enormt troll

— Hva synes du om forsøket på å omsette bildet på Finn?

— Jeg synes ikke det er noe kult i det hele tatt. Det er åpenbart at det ble stjålet for å tjene penger, så nå er det vel egentlig å regne som tyvegods. Jeg vet ikke hvordan man hadde reagert om et vanlig kunstverk ble stjålet og forsøkt omsatt på Finn. Det ville jo ikke gått, sier han.

- Vanskelig å omsette

Det er ikke første gang noen prøver å selge verket «Grenade Lovers». Også i 2014 ble det lagt ut til salg på nettet, da på nettstedet Ecrater.com, til den nette sum av en halv million kroner. Men verket har tydeligvis ennå ikke blitt solgt.

— Selv om det er mange som gjerne vil ha en original Dolk på veggen, tror Wehus markedet for et stjålet verk er betydelig mindre.

Les også:

Les også

Det er ubegripelig at kommune og veivesen ikke har blitt enige om hvordan gatekunst skal varsles, håndteres og respekteres.

— Hvorfor er det ikke blitt solgt før, tror du?

— Det ble fjernet nokså raskt da det lå ute for salg sist. Ærlig talt vet jeg ikke hvor stort marked det er for den type verk som så tydelig er stjålet fra byrommet og politianmeldt. Det er noe annet om en tar med seg en sponplate kunstneren «Joy» har malt på ved en byggeplass en kveld. Men dette er så høyprofilert at det blir vanskeligere.

- Lever det tilbake!

Det er Bergen Næringsråd som eier bygget verket ble stjålet fra. Administrerende direktør Marit Warncke er sjokkert over at det er lagt ut for salg igjen.

— Jeg synes det er helt hårreisende frekt.

Da verket ble stjålet i 2013, anmeldte Bergen Næringsråd saken til politiet. De har også utlovet en dusør på 20.000 kroner til den som får verket tilbake der det hører hjemme.

— Den som kjøper dette må være klar over at det er tyvegods de kjøper, sier Warncke.

Les også:

Les også

For to år siden ble det samme Dolk-verket forsøkt solgt for en halv million

I Finn-annonsen står det at 25 prosent av kjøpesummen skal doneres til prosjektet «Pøbel», som har som mål å hjelpe unge mennesker som står utenfor skolesystemet og arbeidslivet tilbake på skole og i jobb. Prosjektet drives av Eddi Eidsvåg, broren til artisten Bjørn Eidsvåg.

TO ÅR SIDEN: Sist noen forsøkte å selge verket på nett, skulle det koste rundt en halv million norske kroner. Foto: SKJERMDUMP

Marit Warncke mener selgeren på Finn burde donert hele summen til Pøbelprosjektet om de først skal selge det som ser ut til å være det stjålne verket.Hun har en klar oppfordring til en eventuell kjøper: Lever det tilbake!

— De som kjøper dette og henger det opp på veggen må være klar over at dette er et kjent verk, og vi kommer til å forlange å få det tilbake. Så skal vi donere dusøren til et godt prosjekt.

Vil ikke ha pengene

Eddie Eidsvåg, som driver Pøbelprosjektet, sier dette er det første han hører om annonsen når BT ringer.

— Dette vet jeg ingenting om. Verken at det skulle doneres til oss eller at det er stjålet. Da håper jeg at det kommer tilbake til sin rette eier, sier Eidsvåg.

Han sier at Pøbelprosjektet ikke vil ha pengene uansett.

Les også:

Les også

Usynlig hinne skal beskytte gatekunst

— Det er ikke verdt det, vi vil ikke ha de pengene, sier Eidsvåg.

— Hva tenker du om dette?

— Jeg synes det høres rimelig dumt ut. Det er trist at sånne ting skjer, og jeg synes det er rart at jeg blir fortalt det av deg nå. Hvis vi hadde fått forespørsel om det hadde vi sjekket hvor det kommer fra før vi svarer. Vi har sagt nei til mange før fordi det ikke stemmer overens med det vi står for. Så jeg håper vedkommende tar til vettet og leverer tilbake bildet til sin rettmessige eier.

Da «Grenade Lovers» dukket opp til salgs for første gang, sa Dolk selv til BT:

- Det eneste jeg kan si om det, er at det er latterlig. Jeg kan lage lerreter av dette motivet i stedet for å skru ned mine egne greier fra gaten.

- Vil se på saken

Politiet etterforsket Dolk-tyveriet i 2013, men utpå høsten henla de saken, da de ikke hadde noen mistenkte i kikkerten.

Nå vil de igjen undersøke saken, men det er uklart om den vil bli formelt gjenopptatt.

— Vi vil undersøke disse nye opplysningene, og vi vil ta kontakt med Finn for å se hva vi kan finne ut om selgeren. Mer kan jeg ikke si nå, sier Pål Roaldsen, politifullmektig ved Bergen sentrum politistasjon.

BT har foreløpig ikke lykkes med få selgeren av verket i tale.

Publisert

Les videre

 1. Bergensk gatekunst til Paris

 2. En jøde og en muslim morer seg sammen

 3. Påstand mot påstand om stjålet Dolk-verk

 4. Gatekunst for Palestina

 5. Verdens største kunstverk

 6. Et hemmelig møte

 7. Dette skal bli et enormt troll

 8. Å omfavne opprøret

 9. Tok Galleri-Bergen i egne hender

 10. Friele: - Hver gang Kygo kommer på radioen, skrur jeg høyere opp