Her er TV-julen

Film og tradisjoner er stikkordene for årets juleprogram.

Merete Arnesen

I skrivende stund er 27 dager igjen til julaften. og for de fleste er jul tradisjoner. Dette gjelder også for tv-kanalene, som har en tendens til å servere det samme år og etter år.

Julen 2008 blir intet unntak fra denne regelen. Her får du et utvalg fra de norske kanlene NRK, TV2, TVNorge og TV3. NRK:

For de minste blir det «Julemorgen» på NRK1 og NRK Super fra 20. desember og i 16 dager i strekk med Kåre Magnus Bergh og Yasmin Syed. Samme dato starter også den britiske familieserien «Lånerne» som vil gå klokken 10 hver dag. «Lånerne» handler om en familie på bittesmå mennesker som bor under gulvet i et hus og låner ting for å overleve.

Også i år blir det «Kvelden før kvelden» med Hilde Hummelvoll og Petter Nome på lille julaften, og vi får som vanlig et gjensyn med klassikeren «Grevinnen og hovmesteren». Tidligere på kvelden sender NRK minneprogrammet «Alle tiders Henki», om skuespilleren Henki Kolstad som døde i sommer.

Julaften er nok også reddet for mange. NRK sender «Tre nøtter til Askepott», «Reisen til julestjernen» og «Donald Duck og vennene hans» også denne formiddagen. Titten Tei besøker kanalen med «Gol jul og sjokedorisei».

Kl 17 synger sølvguttene julen inn, og det vises en spesialutgave av «Norge rundt» senere på kvelden. «Julekonsert fra Oslo konserthus» kan du også få med deg, før filmen «Da jeg traff Jesus.. med sprettert».

Julekvelden på NRK avsluttes med «Midnattsmesse fra Roma».

Julenøttene er på plass fra første juledag, og da skal også Anne Grosvold intervjue våre kongelige i «Året med kongefamilien». Andre juledag kommer en nyinnspilling av Charles Dickens' «Oliver Twist», og 28. desember kommer kostymedramaet «Cranford».

Blant de andre filmene NRK sender i julen er «Sliding doors», «A Knight's tale», «Min bestevenns bryllup» og «Kopps».

TV 2:

Mens «Flåklypa grand prix» tidligere har vært satt opp på julaften, spoler TV 2 en dag frem og sender den på lille julaften i stedet. 23. desember sendes også tulleprogrammet «Lille nøtteaften» med blant andre Kristian Ødegård.

Formiddagen på TV 2s julaften vil være preget av Mikke Mus. Kanalen på Nøstet sender ikke mindre enn tre Mikke-filmer etter hverandre, etterfulgt av «Tante Pose». «Legenden om Narnia: Løven, heksa og klesskapet» sendes etter at julegavene er pakket opp, og klassikeren «Breakfast at Tiffany's» kommer en halvtime etter midnatt.

26. desember får vi en oppsummering fra året som har gått, når TV2 sender «Underholdningsåret 2008». Det blir også plass til sport dagen etter, når cupfinalen for herrer i håndball går av stabelen i Oslo spektrum.

Filmer: «Olsenbanden»-filmene sendes hver dag på dagtid hele romjulen. Andre filmer som vises er: «Du grønne, glitrende Shrek goddag», «Pingvinenes marsj», «Notting Hill», «Bruce Almighty» og «The Bodyguard».

TVNorge:

TVNorge gir seg ikke og kjører på med Hyacinth Bucket i «Høy på pæra» gjennom hele jula.

29. desember handler det om stil når «Verdens best kledde 2008» står på programmet, men kanalen gir også plass til en del dokumentarer i løpet av romjula, blant annet «Bjørnemannen».

Blant filmutvalget finner vi «Hjelp, det er juleferie», «Grinchen — julen er stjålet», «Mary Poppins», «Finding Neverland», «Førskolepurk» og «Lystløgneren»

TV3:

På TV3 er det ett stikkord som gjelder i jula: Film, film og mer film. Her nevnes blant annet «Hjelp, vi må på ferie til Europa», «Polarekspressen», «Peter Pan», «Alene hjemme 4», «Mitt store fete greske bryllup», «The Family Stone», «Mrs. Doubtfire» og «I blanke messingen».

Tv-serier som «Top model USA», «Akutten», «The L word» og «N.C.I.S.» vises som normalt.

  1. NRK

  2. NRK

TV2