Unge Høyre punger ut for fototyveriet

Den tyske fotografen som oppdaget at Unge Høyres medlemsblad hadde brukt hennes foto som forside uten tillatelse, får nærmere 50.000 kroner i erstatning.

Foto: Mareen Fischinger

Publisert:

— Pengene er ikke så viktig. Jeg bryr meg mer om selve saken, at de nå må betale for det de gjorde galt, sier den tyske fotografen Mareen Fischinger.

I vinter ble hun oppmerksom på at et av hennes fotografier uten tillatelse var brukt som forsideillustrasjon på Unge Høyres medlemsblad Xtra. Bildet viste fotografens lillesøster Vivien Fischinger og var hentet fra fotonettstedet flickr.com, hvor det var tydelig merket med copyrightvarsel.

Gjennom sin advokat krevde søstrene Fischinger erstatning fra Unge Høyre, som også brukte en mindre versjon av bildet i et nyhetsbrev og en bokutgivelse. Mens de tyske kvinnene krevde til sammen 8.080 euro i erstatning, tilbød Unge Høyre først 2.480 euro.

Nye rutiner for fotosjekk

Nå har imidlertid partene blitt enige om en forliksavtale som innebærer at Unge Høyre betaler Mareen og Vivien Fischinger 5980 euro - cirka 49.000 kroner - i kompensasjon for den ulovlige bruken av bildet. Avtalen innebærer også at ungdomspartiet ikke kan bruke bildet igjen og at de kommer med en offentlig unnskyldning.

— Jeg ønsker ikke å kommentere detaljene i avtalen. I neste nummer trykker vi en unnskyldning der vi beklager at dette skjedde, sier generalsekretær i Unge Høyre, Gunnar Kongsrud.

Han kan fortelle at saken får fører til enkelte endringer for medlemsbladet.

— Det innføres også nye rutiner. For det første har man gjort ansvarsfordelingen klarere ved at man har valgt å ha generalsekretæren som ansvarlig redaktør, dette er det ingen dramatikk knyttet til men Unge Høyre og Xtra er en juridisk enhet så vi føler at det ville være mer ryddig. Og så sørger vi for at det gjøres en ekstra sjekk av alle bilder før bladet går i trykken, slik at en slik feil ikke skjer igjen.

- Viktig sak

Disputten mellom den tyske fotografen og Unge Høyre har fått stor oppmerksomhet etter at BT først skrev om den i januar. Flere tyske aviser og fjernsynsmedier har rapportert om saken, mens brukerne av flickr.com har diskutert flittig om denne og liknende hendelser.

— Jeg tror dette var en viktig sak og folk i hele verden fulgte med. Folk jeg ikke kjenner har kommet bort til meg for å diskutere saken, sier Mareen Fischinger.

— Hvorfor har interessen vært så stor, tror du?

— Dette er en dagsaktuell problemstilling for alle som er involvert med internett eller fotografi. Det er viktig å være klar over hvordan ting man legger ut på nettet kan misbrukes, sier Fischinger, som nå ser frem til å lese beklagelsen i neste nummer av Xtra.

Nylig fikk hun også endelig tilsendt et av de 20.000 eksemplarene av bladet hvor hennes bilde av søsteren var ulovlig brukt på forsiden.

— Det var rart for min søster å se. Bildte var mye større enn vi hadde trodd. Alle lo, men det var godt å endelig se det selv. Det er viktig å ha det som dokumentasjon på denne saken.