Wonderful, wonderful Copenhagen!

Kurt ble ikke mindre grusom av dette — takk og lov!

5 av 6 hjerter

— Wonderful Copenhagen, jodler den uspiselige, snobbete, latterlige Dr. Petter.

Livet swinger for denne latterlige, lille doktoren som bygger seg basseng av like enorm størrelse som brystpartiet på statsministeren han har skrevet inn på sin nettverksliste. Hun kommer vaggende, og ligner usensurert på en annen statsminister vi kjenner fra før, for å grille ved bassengkanten, og for å mingle med de andre viktige og ufyselige vennene Dr. Petter har kjøpt seg.

Men i Dr. Petters nabohus er stort sett ingenting wonderfult. Her bor truckfører Kurt, og barten hans peker sørgelig og resignert nedover, for den støyende Dr. Petter har skapt uro i Kurts familie. Kurts sveisne arkitektfrue Anne-Lise har ikke nølt med å svinge sine velformede bein over gjerdet til den pompøse Petter for å bistå han med bassengutformingen. Kurts sønn Bruse-Kurt, som stemmer Høyre og lett lar seg imponere av Dr. Petters staffasje, nøler ikke med å fortelle hva en truckfører er verd, egentlig

Bruse-Kurts storesøster, tykke Helena, merker den dårlige stemningen og reagerer med å spise enda mer uhemmet. Det er vel bare vesle Bud som fortsatt synes at pappaen er det likeste lell ¿

Alle som har gruet seg for at Erlend Loes upedagogiske, deilige Kurt-univers skulle bli sukret og glatt i filmutgave, kan senke skuldrene. Et godt manus, snekret sammen av selveste Per Schreiner, han med «Den brysomme mannen»- manuset, og Karsten Fullu, ligger i bånn for et utmerket filmresultat. Og hva vet jeg, kanskje har Loe sjøl også kommet med gode tips underveis, filmkjenner som han er. Det er Qvisten Animasjon som har sørget for å gjenskape figurene sånn at de stemmer med tegninger av Kurt & Co vi kjenner fra før. Det skulle tatt seg nydelig ut om filmfolkene skulle begynne å tukle med det.

Skuespillere som Atle Antonsen, Aksel Hennie, Paul-Ottar Haga og Pernille Sørensen vandrer ut og inn av forskjellige skikkelser, og gjør kjempejobber.

Manuset er basert på to av Kurt-bøkene, så vi følger Kurt fra å være en trivelig truckfører til han blir en klyse av en steinrik mann fordi han plutselig eier en kjempediamant. Men takk og lov: Det går så bra til sist. Kurt forstår hva han har å gjøre ¿ Vi forlater ham lykkelig og med bartene snurret optimistisk oppover igjen.

«Kurt blir grusom» er ikke «bare» en barnefilm. Det er da flere som kan tenke seg kvalitetstid med Kurt samt en ellevill analyse av konkurransesamfunnets åpenbart dårlige sider, ikke minst i disse tider.

ASTRID KOLBJØRNSEN

Er du enig med vår anmelder? Si din mening her:

HOLDER MÅL: Alle som har gruet seg for at Erlend Loes upedagogiske, deilige Kurt-univers skulle bli sukret og glatt i filmutgave, kan senke skuldrene. Filmweb

svp://14567