Bergensk teater til New York

Vestlandske Teatersenter i Bergen skal spille klovneforestillingen «Dill og Diger» under en større teaterfestival i New York 5. og 6. oktober.

Publisert Publisert
  • Finn Bjørn Tønder

«Dill & Diger» markedsføres som en annerledes klovneforestilling, og den har vært vist flere steder i Hordaland. Under New York International Clown Theatre Festival spilles den på The Brick Theatre i Brooklyn.

— Det er absolutt en stor anerkjennelse og viktig inspirasjon for Vestlandske Teatersenter at vi er blitt antatt på en så viktig festival. Spesielt i disse tider da vi er skuffet over at vi ikke har fått økte bevilgninger fra Bergen kommune, varmer dette ekstra godt, sier kunstnerisk leder Steinar Thorsen.

Målet med «Dill & Diger» var å lage en ny type forestilling og bruke uvanlige uttrykk. I samarbeid med den amerikanske instruktøren Peter Straus skapte Vestlandske Teatersenter en oppsetning som er en slags blanding av stumfilm og tegnefilm.

— Jeg pleier å si at stykket er basert på Helan og Halvan/Marx Brothers-tradisjonen iblandet gags- og slapstickuttrykket fra 1950-tallets tegnefilmer fra Warner Bros. Det brukes med andre ord svært få ord på scenen, sier Thorsen. Han understreker at også norsk eventyrtradisjon er blandet inn.

Peter Daniel Straus har ansvaret for regien. Amerikaneren er kjent for bergenske teatergjengere som klovn i DNS-oppsetningen «Alice i Eventyrland».

Seks fra staben til Vestlandske Teatersenter blir i New York fra 1. til 9. oktober. De vil også vise «Dill og Diger» i den norske sjømannskirken i New York. Turen er finansiert med støtte fra Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune og Fondet for utøvende kunstnere.

Foto: Nielsen Rune

Publisert