Frie kvinner på film, en hyllest til underlivet og buekorps

Sjekk ut ukens fem fine!

VARIERT: Kulturhelgen byr på så mangt denne uken.

ELIAS DAHLEN/FACEBOOK/PRESSEFOTO

FILM: Frie kvinner på Cinemateket

«ELISABETH»: Liv Ullmann spiller «Elisabeth» i Ingmar Bergmans «Persona» fra 1966.

Filmweb

Hva: Internasjonal kvinneuke

Hvor: Cinemateket USF

Når: Torsdag 18.00 og søndag 19.15

Hvorfor: 8. mars-toget er unnagjort, men det er ingen grunn til å slutte å snakke om kvinner, damer, jenter. Det har Cinemateket USF tatt konsekvensen av, i form av en hel uke med filmer som handler om kvinner. Fire er allerede unnagjort, to gjenstår, og med dem får du også anledning til å se to absolutte klassikere innen hver sin sjanger.

Les også

Medelever og rektor reagerer på russelåt: - Når de omtaler trettenåringer har det gått for langt.

Torsdag vises Ingmar Bergmans «Persona» fra 1966. Den skildrer en populær skuespiller – Elisabeth, spilt av Liv Ullmann – som brått blir stum etter et sammenbrudd. Sammen med pleiersken Alma (Bibi Andersson) sendes hun til et hus ved Østersjøen, for å samle krefter. De to kvinnene sliter med å kommunisere, men nærmer seg hverandre etter hvert. Den fortsatt bemerkelsesverdige filmen utforsker temaer som kvinners komplekse, mellommenneskelige dynamikk, kjønnsroller, seksualitet, abort og homoerotikk.

Les også

Les også: Andrea Voldum reagerer sterkt på russesongar der trettenåringar oppmodast til sex. Sjølv får ho framleis «hore»-meldingar.

Søndag er det klart for Paul Mazurskys «Erica – en fri kvinne» – eller «An Unmarried Woman» som den het originalt. Spilt av en forrykende Jill Clayburg møter vi Erica som er forlatt av sin mann; han fant en yngre dame. Filmen går dypt inn i det som gjerne følger i kjølvannet av en skilsmisse, som terapi, tilfeldig sex og smertefulle konfrontasjoner med eksen. Kjent stoff i dag, men da den kom i USA i 1978, var det nytt og kontroversielt.

Britt Sørensen

KUNST: Kompromissløs rap

STØYRAP: Moor Mother, eller Camae Ayewa, spiller sint og politisk støyrap.

Borealis

Hva: Moor Mother, Abdu Ali, DJ Marfox

Hvor: Landmark

Når: Lørdag fra 23.00

Hvorfor: Festivalen Borealis og konseptet Utmark har gått sammen om å lage en enormt spennende og ganske udefinerbar lørdagskveld denne uken. De har altså booket inn støyrap fra Philadelphia, hiphop fra Baltimore og dansemusikk fra Lisboa.

Les også

Les også: Russejenter ut mot sexifisering og horestempling

Abdu Ali er en eksperimentell rapper fra Baltimore, USA. Til svært dansegulv-vennlige rytmer rapper han om dypt politiske tema som homofobi og rasisme. DJ Marfox, hvis egentlige navn er Marlon Silva, kommer fra Portugal, og har markert seg som DJ i elektronika-miljøet i hovedstaden Lisboa.

Les også

Les debattinnlegget: Kjønnsforskjeller gjennomsyrer hele musikkbransjen

Amerikanske Camae Ayewa fra Philadelphia i USA kaller seg Moor Mother, og lager eksplosiv, eksperimentell støyrap. Debutalbumet «Fetish Bones» ble av Rolling Stone og Pitchfork kåret til et av de beste eksperimentelle albumene i 2016, og havnet på tredjeplass i The Wires kåring av årets beste album. Det er sint, det er politisk, og det er fader så bra.

Guro H. Bergesen

DEBATT: Skjeden, gleden og vreden

«Gleden ved skjeden»

Getty Images

Hva: Kvinne, kjenn din skjede!

Hvor: Litteraturhuset

Når: Fredag 19.00

Hvorfor: – Du vil ha lite bruk for prevensjon den første tiden etter lesningen av denne boken, skrev NRKs litteraturkritiker Ola Hegdal da han anmeldte «Gleden ved skjeden». Nå var han ikke akkurat i målgruppen heller, så han bør kanskje tilgis at han syns disse skriveriene om mensen, kjønnssykdommer og utflod ble litt i meste laget.

Les også

Les også: Feminisme trengs mer enn noen gang, skriver kommentator Eirin Eikefjord

Men skjeden og området rundt er jo slett ikke bare til besvær. Og i en tid da den såkalte intimkirurgien får større og større innpass, og unge kvinner føler seg uskre på hvor fint kjønnsorganet deres egentlig er, kan det være på sin plass å snakke mye om hvor rotete det kan se ut der nede, hva som er forskjellen på vulva og vagina og hvor mye fest man kan hente ut av klitoris.

Det, og sikkert litt til, blir tema når Marie Amdam møter bokens forfattere, Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl, til samtale i anledning Kvinnefestivalen.

Britt Sørensen

KONSERT: Hør bergensdikt bli musikk

TIL MUSIKKEN: Bergenspoeten Erlend Nødtvedt blir tolket musikalsk under musikkfestivalen Borealis.

Fred Ivar Utsi Klemetsen

Hva: Fremføring av «Bergens Besyngelse»

Når: Lørdag 11.00

Hvor: Ved Bergen Storsenter & Bergen Offentlige Bibliotek

Hvorfor: Boken «Bergens Beskrivelse», skrevet av bergenspoeten Erlend Nødtvedt, er et herlig sammensurium av flammer, brostein og ord man ved første lesning ikke helt forstår. Nødtvedt gir liv til en vakker og vanskjøttet by – før, nå og for alltid. I forbindelse med festivalen Borealis, som befinner seg i musikklivets mer eksperimentelle hjørne, blir «Bergens Beskrivelse» nå til musikk.

Les også

Les også: Sigrid – riktig kvinne til riktig tid

Kammerkoret Gneis inviterte seks komponister ­– alle med bergenstilknytning – til å lage musikk inspirert av «Bergens Beskrivelse». Resultatet har fått navnet «Bergen Besyngelse», og lørdag skal det fremføres ved Bergen Storsenter og Biblioteket. Tanken er å bruke Bergen og menneskene i byen som scene og publikum, og se hvordan man kan utfordre forutinntatte oppfatninger om kormusikk.

Så hvis du vil ha en litt alternativ by- og musikkopplevelse, kan jo du henge ved Bystasjonen lørdag, og se hva som skjer.

Kjetil K. Ullebø

LIVET: Omfavn et vårtegn

ALLTID SOL: Det er (nesten) alltid sol når Landåspikenes bruktmarked arrangeres. Og det ser bra ut søndag også!

Kjetil K. Ullebø

Hva: Landåspikene starter markedsesongen og buekorps-kickoff

Hvor: På Slettebakken Skole og rundt om i byen

Når: Søndag 11.00, og til litt ulike tidspunkt lørdag og søndag.

Hvorfor: Det er fortsatt ganske kaldt i luften, men nå fylles bergensgatene straks med en lyd som varmer de fleste bergenshjerter: lyden av trommer. Til helgen har de fleste av byens buekorps, blant andre Dræggens Buekorps, Nordnæs Bataillon og Nygaards Bataljon, første eksersisdag. Du kan treffe på trommende gutter (og noen jenter) på Møhlenpris, i Sandviken på Nordnes og i Fjellsiden. Ja, egentlig i hvert eneste sentrumstrøk.

Les også

Les også: Bergensartister markerte seg sterkt på Bylarm

I år har hele tre korps 160-årsjubileum, nemlig Nygaards Bataljon, Sandvikens Bataljon og Fjeldets Bataljon. Så kanskje du kan få med deg et av disse korpsenes eksersis i helgen? Nygaards, for eksempel, har sin avslutning lørdag 18.00 ved løven på Muséplassen på Nygårdshøyden. Antagelig for å irritere flest mulig utenbys studenter.

Hvis du heller har lyst til å omfavne et litt mykere vårtegn, kan du sjekke ut Landåspikenes Bruktmarked på Slettebakken skole, som har sesongstart søndag. Lopper, kaker og kaffe ute i solen. Det blir ikke mer vår enn det.

Kjetil K. Ullebø