Lillebror Bergen må ta seg ei pera

Selvtilliten overgår naturligvis innsikten i Bergens Tidende, i god bergensk brøletradisjon. Selvsagt er Stavanger langt overlegen denne fiskergrenden nord for Bømlo.

Publisert Publisert

TRIST: To bergensere som har innsett hvor de bor. Foto: NTB scanpix

  • Leif Tore Lindø
  1. Leserne mener

Denne teksten er hentet fra Stavanger Aftenblad, og er trolig ment som et innslag med glimt i øyet.

Denne uken fikk vi sementert bildet av at Stavanger er Vestlandets hovedstad. Vi fikk Michelin-stjerne til Sabi Omakase og vi fikk fornybarfondet. Dette faller naturligvis bergenserne tungt for brystene. Nå mener en eller annen Steinfeldt-bergenser at denne lille fiskerlandsbyen litt sør for Førde «e någe», bare fordi de har en rusten trikk som går i en skråning, et stort buss-stopp på Torget og et fotball-lag som nå mirakuløst nok har et vikariat i Eliteserien igjen.

Nu vel, bergensere består som alle vet av 70 prosent lyd og resten luft, men når lillebror først plukker opp hansken, og påstår at Bergen leder 10–0 over Stavanger, da kan det være greit at vi voksne griper inn med litt fornuft.

FORSIDE: Stridens eple er denne ydmyke framsiden Stavanger Aftenblad laget.

Bergen har Kygo, noe denne Tufto i BT har regnet som et PLUSS?. Journalister og tall... Soleklart musikalsk minuspoeng. 1-0 til Stavanger.

Bergen ble i sin tid degradert som hovedstad. Den skammen har vi i Stavanger aldri opplevd (og selv om vi liker Oslo enda dårligere enn Bergen tar vi de poengene vi kan få!). 2-0 til Stavanger.

Når vi først graver i historien: I 1349 lå åpenbart det bergenske helsevesenet like brakk som byens restaurantbransje gjør i dag. Bergenserne nærmest inviterte Svartedauden inn i landet. Stavanger har aldri spredd noen pest som tok livet av halve landets befolkning. 3-0 til Stavanger.

Bergen har hatt en litt muggen innendørsreporter i Hans-Wilhelm Steinfeld Moskva, hvis mikrofon strengt tatt var overflødig, men alvorlig talt. La meg presentere: Odd Karsten Tveit Ramallah! 4-0 til Stavanger.

Les også

Les også: Derfor skulle han valgt Bergen

Bergen har buekorps. I Stavanger har vi så talentfulle unger at vi har korps med flere (!) instrumenter, til og med tuba og trekkbasun. 5-0 til Stavanger.

Bergen har Trude Drevland. 6-0 til Stavanger.

Bergen har John Olav Nilsen. Greit nok, men Stavanger og Viking har Olav Nilsen. Og kom nå ikke drassende med han der Knoksen eller Knaksen eller hva han heter. Oppskrytt type. Elendig på hodet. Fakta ødelegger alle gode diskusjoner, men sjekk gjerne maratontabellen. 7-0 til Stavanger.

Stavanger har olje. Bergen har, i beste fall, fiskeolje og noe dårlig fisk som selges på kaien. 8-0 til Stavanger.

Nevnte vi denne Drevland? 9-0 til Stavanger.

I 1985 reddet Stavangers artister Afrika så å si på egenhånd.

Samtidig hevdet musikerne i denne lille grenden sør for Knarvik at dem amerikanske musikken eeeeegentlig stammet fra deres trakter. Dette er forøvrig Kygo anno 1985. 10–0 til Stavanger.

En liten time fra Stavanger kan du oppleve Prekestolen, som anbefales av Lonely Planet. En liten time fra Bergen kan du oppleve...Vossafår, «so varte anbefalt tå ei så broka bridle». 11-0 til Stavanger.

Bergen kan by på vær som får syndfloden til å framstå som en byge. I Stavanger hadde vi opphold FIRE DAGER PÅ RAD i 2016. 12-0 til Stavanger.

Stemmen til Cecilie Leganger i et oppgaldret øyeblikk, eller Nystemten, som den vel kalles? 13-0 til Stavanger.

Stavanger har Oilers. Bergen har...Bergen har...har...ups! 14–0 til Stavanger.

ISHOCKY: Stavanger Oilers

Har vi nevnt Drevland? Mulig vi har det, men dette tettstedet litt øst for Sotra ansatte pigede en kaffikoker, Herman Friele, som ordfører før cruise-kontrollen Drevland senere tok over. Stavanger har utelukkende hatt ydmyke ordførere, som Arne Rettedal. 15–0 til Stavanger.

Vi har Gamle Stavanger. Bergen har denne kaien de er så stolte av. Den nevnte kaien er i ferd med å synke i havet. Den bergenske løsningen? Å legge denne nye togbanen over kaianlegget. I beste fall kan de lage et eget stopp rett utenfor kontorene til fornyba....å nei... et eget stopp utenfor restauranten med Miche....å nei.

16–0 til Stavanger.

Eden mad.

Publisert