Verdig tilstandsrapport fra nasjonalartistene

Minnekonsert i Oslo Domkirke i ettermiddag.

Maria Mena fremfører "Mitt Lille Land" i Oslo Domkirke lørdag under minnekonserten for ofrene etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli.
Kronprins Haakon og prinsesse Astrid ankommer lørdagens minnekonsert i Oslo Domkirke etter forrige fredags terrorangrep. De mootaes av Biskop Ole Christian Kvarme.
Carpe Diem synger i Oslo Domkirke lørdag under minnekonserten for ofrene etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli.
Ole Paus spiller i Oslo Domkirke lørdag under minnekonserten for ofrene etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli.
Fremdeles kommer en jevn strøm av folk for en stille stund ved blomsterhavet utenfor Domkirken.
Blomsterhavet sett fra kirketårnet.
Hjelpemannskaper kommer til oslo Domkirke før konserten.
 • Frode Bjerkestrand
  Frode Bjerkestrand
  Kommentator i BT
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Minnekonserten ble nesten en insistering på åpenheten i hverdags-Oslo. Før konserten spaserte store deler av ledelsen i LO og Arbeiderpartiet gjennom Storgata, ubevoktet og småpratende. Både LO-leder Roar Flåthen og Aps nestleder Helga Pedersen hastet til konserten i sørgeklær, uten at særlig mange enset dem.

Blant ødelagte bygg

Konserten ble avholdt i Oslo Domkirke, nabobygget til det store blomsterhavet som fremdeles er voksende. På Youngstorget var flere hundre mennesker samlet, på et sted som har fått enda større symbolikk de siste dagene.

Her er fri utsikt til den ødelagte og hvitkledde Høyblokka oppe i regjeringskvartalet, til den ødelagte klokken i Victoria terrasse, den som er knust, men som går fremdeles. Og til de 36 knuste vinduene i Arbeiderpartiets bygg.

Maria Mena åpnet konserten med å erklære at hun aldri har vært så stolt av landet sitt, og sang den nye nasjonalhymnen «Mitt lille land» i hvit englekjole.

Ole Paus, som har skrevet sangen, syns det er bemerkelsesverdig at sangen er blitt allemannseie.

— Men man kan jo si at sangen er kommet hjem. Den er blitt tatt inn i folks hjerter, og på den måten har den fått sitt eget liv, sa Ole Paus.

«Til ungdommen»

Paus sang sin egen lille salme, «Kom hjem», og ble etterfulgt av en rekke Norges nasjonalartister. Karpe Diem fremførte en spesiallaget sang til byen sin.

— Her på scenen er vi to muslimer, en hindu, to kristne og en ateist. Det sier litt om hvilket land vi er, erklærte rapper Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid.

Bjørn Eidsvåg, Sigvart Dagsland og Åge Aleksandersen ønsket alle å snakke om toleranse og samhold, og mange på Youngstorget var synlig berørt da Ingebjørg Bratland fremførte «Til ungdommen» av Nordahl Grieg. Den sangen som en del av ungdommene sang da de lå i vannet ved Utøya for å holde motet oppe, og for å overdøve drapsmannens skuddsalver.

Savnet av riksfader Erik Bye var også påfallende, men Haddy N’djie fikk synge «Vår herres klinkekule» i hans plass. Og Kurt Nilsen og Helene Bøksle sang «Gje meg handa» med klokkeklare stemmer.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Og deretter var det kanskje helt naturlig at Domkirken og Youngstorget avsluttet det hele med Åge Aleksandersen trønderske rikssalme, «Lys og varme», som avslutning på en utrolig uke.

Publisert
 1. Musikk
BT anbefaler

Fikk tre og en halv times varsel

Frem med stoler, bord og QR-koder. Nå er det ikke mulig å bestille en øl i baren lenger.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Omikron kan være dobbelt så smittsom som delta

 2. Overgrepssiktet SFO-ansatt fengslet i fire uker: – Dette er en veldig trist dag for skolen vår

 3. Eidsvågtunnelen stengte mot sentrum

 4. «Det er så flaut, så pinlig, så totalt ydmykende»

 5. Storbritannia skjerper reisereglene

 6. Mette Hammersland var på joggetur. Så kjente hun et hardt grep.