Etiopia feiret Bob Marley

Bob Marleys 60-årsdag ble markert med en kjempekonsert i Etiopias hovedstad Addis Abeba 6. februar. Men feiringen fortsatte måneden ut, ikke minst i rastabyen Shashemene.

ELI GUNNVOR GRØNSDAL

Solen var så vidt stått opp i Addis Abeba, da de første menneskene begynte å strømme til den store plassen Meskel square til den store bursdagskonserten. Her kom rastafariene, etiopiere så vel som tilreisende fra hele verden. Her var hatter så store som puffer, dreadlocks på opptil en meter, etiopiske flagg, T-skjorter med Bob Marley-motiv, rastafletter. Alle ville være med på den store utekonserten. Alle ville hedre avdøde Bob Marley. Sakte, men sikkert fyltes plassen. Trengselen var stor. På scenen spilte forskjellige band og folket vugget til den karakteristiske reggaerytmen. Opp mot en halv million mennesker vugget i takt. Fra morgen til kveld.

Fra scenen snakket Marleys mor, Cedella Booker (80), om at sønnen fortsatt var en stjerne og hadde skapt noe som ville leve evig.

— Det huset Bob bygget vil fortsatt stå trygt også etter at Babylon er falt, sa Cedella. Og Babylon er rastaenes begrep for de hvites herredømme i verden.

Blant dem som opptrådte var Marleys sønner Damian, Ziggy og Stephen. Marleys enke, Rita og de andre kvinnene i I-Threes, som var Marleys kordamer, opptrådte også. Marleys største hits var på repertoaret. Angelique Kidjo fra Benin og Teddy Afro fra Etiopia var andre kjente størrelser på scenen.

Fra hjertet

Etiopierne er stolte av Marley. Over alt i Addis Abeba henger plakater og bilder av reggae-legenden.

Rastafarimannen Samuel reiste fra Tyskland til Addis for å delta i feiringen. På hodet bærer han sin store skinnhatt som skjuler metervis med dreadlocks. Overalt hvor Samuel går hilser folk ved å knytte neven og legge den på hjertet.

— Med dette mener de «greetings from my heart», forteller han, og fortsetter: - Alle etiopiere respekterer rastafariene. Vi er et fredfullt folk. «Peace and Love» er vårt slagord.

Samuel har bodd i Tyskland i ti år, men er oppvokst i Addis Abeba.

— Jeg kom hit for å delta i feiringen. Det er første gang det tillates å arrangere en slik konsert i Etiopia. Dette er stort for det etiopiske folk og for oss rastafarier, sier han. Han mener at arrangementet kan være til stor inspirasjon.

— Rastafaribevegelsen har fått økende oppslutning som følge av all oppmerksomheten rundt dette arrangementet. Jeg er fornøyd med konserten, men de største navnene innenfor nåtidens reggaemusikk er ikke til stede, sier Samuel

Tåke av marihuana

På tross av dårlig lyd og umulige seerforhold, hyller publikum sin avdøde helt. Unge og gamle. Med og uten tenner. Noen i fillete klær, andre kledd i de etiopiske farger; rødt, gult og grønt. Ikke mange hvite ansikter er å se her. De befinner seg andre steder, bak gjerder og innhegninger beskyttet av væpnede soldater. Men blant dem som ikke har adgang til VIP-området er det god stemning. Alle smiler og hilser velkommen. Et teppe av marihuanarøyk hviler over forsamlingen. For rastaene er røyking av marihuana, eller «ganja», et slags sakrament, en hellig handling.

Etter at den store konserten i Addis Abeba var over, fortsatte den musikalske feiringen i byen Shashemene. Vi humpet sørover på en lokal buss i fem svette timer. Bussen var stinn av folk og fe. Bakerst satt en fløytespillende rastafari. Alle skal til Shashemene.

Byen blir omtalt som «Rastafarienes hovedsete». Keiser Haile Selassie ga rastafaribevegelsen et område nord for selve bykjernen, og hit flyttet trosfeller fra både Jamaica, Etiopia og Eritrea. Og her bor de fortsatt. De arbeider, dyrker sin mat og sin marihuana.

Høydepunktet i feiringen i Shashemene var, som i Addis, en stor utekonsert på byens stadion.

Ingen vet helt

Ingen vet helt hva som skal skje. Det finnes ikke noe program, men folk står likevel i kø i timevis for å komme inn på det tørre, sandbelagte området. Her er tiggerne enda flere og enda fattigere enn i Addis Abeba. Noen rekker frem hånden og tigger, andre har noe å selge. Atter andre ser bedende på vannflasken din og ber om at du deler. Det er vanskelig å si nei når solen står høyt og gradestokken viser 30 varmegrader. Men konsert blir det, med tusener av vuggende publikummere.

På scenen roper Rita Marley; «I love you Shashemene» til flere tusen tilskuere som presser mot de oppsatte sperringene. De militære vaktene slår med stokker og spesielt ungene trekker seg fort unna. De vet hva stokker betyr ...

«I will make this stadium the biggest in the world», skriker Rita Marley før hun forlater stadion - etter tre låter. Men folket jubler. Nye artister holder det gående. Solen går ned og det festes videre. Og feiringen fortsatte gjennom hele februar.

Med eller uten Rita Marley.

MOREN:Cedella Booker (80) holdt tale til det store havet av mennesker. Bob bygget et hus som vil stå etter at Babylon (de hvites makt) har falt, sa hun. <p/>FOTO: ELI GUNNVOR GRØNSDAL

ENKEN: Rita Marley, enken etter Bob Marley, sang med Bob og The Wailers i mange år. Her opptrer hun på friluftskonserten til ektemannens minne.<p/>FOTO: ELI GUNNVOR GRØNSDAL

STRØMMET TIL: Rastafarier og andre tilhengere av Bob Marley strømmet til for å feire legendens sekstiårsdag i Addis Abeba. Til slutt var det opp mot en halv million mennesker samlet rundt konsertstedet på Meskel square.<p/>FOTO: ELI GUNNVOR GRØNSDAL