Marit ansatt i Bowies garderobe

Kommer David Bowie ut på scenen med svimerker på skjorten i kveld er det Marit Voldsæters skyld. Da har garderobedamen fra Kvinner på Randen brukt for varmt strykejern.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

FINN BJØRN TØNDER

Nei, vi tuller ikke. Hele Bergens Marit Voldsæter, med suksess fra scenen både med Kvinner på Randen og andre komi-, teater— og sangprosjekter, har latt seg ansette som garderobedame backstage for selveste David Bowie.

— Jeg får betalt også. Vanlig hyre. Godt å ha til ferien, flirer Marit Voldsæter.

- Skal gjøre alt jeg ikke kan

Bakgrunnen for Marits midlertidige engasjement som garderobeslave for rockelegenden er denne:

— Helt fra jeg var veldig ung har jeg vært helhektet på David Bowie. Og jeg har alltid ønsket å treffe ham personlig. Da jeg oppdaget at Kvinner på Randens tidligere turnésjåfør, Lasse Andersen, er med på å arrangere konserten på Koengen, kastet jeg meg selvfølgelig over ham. «Hvordan kan jeg få treffe Bowie? var mitt eneste spørsmål», si

forteller Marit.

— Han sa at det var ledig jobb som garderobedame under et mer ansvarlig garderobemenneske i forbindelse med konserten. Og jeg sa jeg ville ha jobben. Tror du ikke jeg fikk den da, sier Voldsæter, og ser et øyeblikk litt redd ut.

— Nå skal jeg gjøre alt det jeg ikke kan. Kvinner på Randens garderobedame, Gerd Fenner, sa umiddelbart følgende: «Stakkars David Bowie». Gerd vet hva hun snakker om. Garderoben til Kjersti, Elisabeth og meg ser ut som et dass - før Gerd ordner opp, sier Marit Voldsæter til BT.

Blir veldig sjenert

— Men hva skal du egentlig gjøre?

— Jeg skal visstnok stryke skjortene hans, gardiner og sånt. Og passe på at alt er klart når han skal på scenen. Det viktigste er at jeg kanskje får treffe han, og sitte på sidescenen når han opptrer. Men jeg frykter jo at jeg gjør noe dumt, og blir hevet ut, sukker Marit.

— Problemet mitt er at jeg blir veldig sjenert når jeg møter folk jeg ser opp til. Og David Bowie har jeg alltid vært hektet på. Det sies at han er verdens syvende største rockestjerne. Det er det reneste piss. Han er nummer 1, sier Voldsæter bestemt.

Hørte «Ashes to Ashes»

— Som 37-åring er du vel litt ung til å være Bowie-fan?

— Ja, har jeg helt feil alder. Men det ble Bowie for meg. Jeg hørte «Ashes to Ashes» rundt 1980. Og så begynte jeg å grave bakover. Nå har jeg en utrolig stor samling av Bowie. Også mye rart. På tysk og sånn. Min bror var nemlig russ på den tiden jeg ble helfrelst. Og så trengte han penger til russefeiringen. Dermed begynte han å selge Bowiesamlingen sin meget rimelig ut...

— Hva er det som er så bra med David Bowie?

— Han er den største. Musikken er rett og slett fenomenal. Alle rollene han spiller har appellert mest til meg. Og spesielt Major Tom som forsvant ut i verdensrommet. Han er jo også med i oppfølgeren, «Ashes to Ashes». Dessuten liker jeg at han har vært sær, det dramatiske og glamouren. I dag er han mer en straight mann i New York, sier Voldsæter.

— Vil han få liv i de 13.000 som kommer til Koengen i kveld?

— Det kommer til å klikke for publikum. Det kommer til å bli stort. Unikt, forsikrer Marit Voldsæter.

Kanskje synge Bowie

— Har du fremført noen av hans låter?

— Har aldri våget meg på han. Men jeg har lurt litt på det. Vi snakker om at vi skal gjøre litt mer sanggreier i Kvinner på Randen, og da er Bowie et navn. Så langt har han hengt så høyt for meg at jeg liksom ikke har villet tukle med ham. Men for all del: Jeg har lyst.

— Du vil ikke bruke garderobejobben til å spørre ham om å få være med ut på scenen?

— Jo, jeg skal være veldig behjelpelig i garderoben. Spesielt med klesskift og sånn. Og så kan jeg gi han veldig mange, gode råd - hvis jeg får snakke med han. Dette med skift kan jeg jo. Og så kanskje vil han ha meg med ut på scenen..., ler Marit.

— Hadde du våget?

— Ja, jeg hadde det. Det hadde vært enormt stort for meg. Og jeg kan alle tekstene. Det er ikke noe problem. Vil han ha meg med videre som garderobedame sier jeg også ja. Da utsettes alt. Også Kvinner på Randens turnéplaner, sier Voldsæter, og ser ut som om hun mener det.

Kjersti takket nei

— Hva sier Kjersti Berge og Elisabeth Moberg til at du kommer så nært inn på Bowie?

— Elisabeth tar det helt rolig. Kjersti er så misunnelig og vil aldri gå glipp av noe. Da hun hørte hva jeg skal gjøre, ba hun om jobb hun også. Hun fikk plass i cateringen for David Bowie. Men den jobben ville hun ikke ha, ler Marit.

I går hadde Marit Voldsæter sitt første fremmøte som garderobedame på Koengen. Lasse Andersen instruerte henne. Og vaktmester for arrangementet, Dennis Reksten, hadde også gode råd.

— Husker første gang jeg traff Marit. Det var i 83. Hun snakket bare om Bowie. Ja, egentlig likte hun Bowie før hun fikk tannregulering, betror Reksten BT.

— Det var 8. januar 1983 jeg traff deg første gang. Da var jeg ute og feiret bursdagen til David Bowie, sier Marit Voldsæter henvendt til Dennis Reksten, som har malt både garderoben og toalettet Bowie skal bruke i det gamle kanonlageret på Koengen i dag.

— Dassen blir perlegrå. Mer får du ikke vite, sier den lokale musikklegenden Reksten, som svarer dette på spørsmålet om han også ser opp til David Bowie.

— Jeg ser i alle fall ikke ned på ham.

Marit et sjansespill?

— Tar arrangørene, Gunnar Eide Concerts/Stereostar Productions en sjanse ved å slippe Marit løs i Bowies garderobe?

— Jeg har jobbet med Marit i mange år og vet hva hun kan. Derfor innrømmer jeg at vi tar en sjanse, sier Lasse Andersen i Stereostar Productions. Han vil ikke røpe hvilke krav Bowie har til hva som skal være i garderoben og hva Marit må gjøre for legenden. Men han avviser at Marit kan regne med ekstra feriepenger i år når hun får lønn for garderobejobben.

— Hun får gratis mat, en Bowieplakat, en t-skjorte og en flaske Olden vann. Og så får hun se David Bowie på nært hold, sier Andersen.

KLAR FOR BOWIE: 13. 000 mennesker er klar på gressplenen på Koengen i kveld. Klar for David Bowie. Marit Voldsæter er klar for Bowie i garderoben, ansatt som garderobeslave for sitt store idol. Bildet er tatt i den garderoben Elton John brukte i fjor. Bowie skal holde til i etasjen over. Der får ikke pressen ta bilder av veggene en gang.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert

Les videre

  1. Jubler for jobben som Bowie-oppvarmere
    OLAV GORSETH Dermed slipper trioen å bruke billettene de sikret seg ved første anledning.

    Les hele artikkelen

  2. Slik blir det på Koengen

  3. Sex, drugs og rock & roll

  4. Mr. Cool

  5. Dette spiller Bowie

  1. Konsert
VET IKKE: David Bowie aner ikke hvem Marit Voldsæter er. Men kanskje husker han henne etter kveldens forestilling?
SJANSE: Lasse Andersen innrømmer at arrangørene tar en sjanse ved å ansette Marit Voldsæter i garderoben til David Bowie. Jobben skal hun utføre i dette gamle lagerhuset på Koengen. FOTO: KNUT STRAND.
BT anbefaler

– Statnett har bygget en linje som ikke fungerer

– Det er skremmende hvor lite strøm vi klarer å føre sørover i Norge, sier Bengt Jostein Haugnes.

LES SAKEN