Litauisk teatersyn på Nygårdsparken

Vi har kanskje noe å lære av folket i Litauen. I alle fall når det gjelder misforstått kjærlighet til våre barn, og respekt for våre foreldre.

Publisert Publisert
  • Finn Bjørn Tønder

Teaterregissøren Viktorija Rudyte er i alle fall soleklar på at norske foreldre tenker altfor mye på sine barn og viser misforstått kjærlighet ved å «kjøpe» dem. Samtidig viser nordmenn altfor lite respekt for sine foreldre.

Det er dette som er i søkelyset når Vestlandske Teatersenter og UPT-Forma fra Litauen setter opp figurteaterforestillingen «Det klebrige huset» på Ole Bull Scene, med premiere 30. november under barne— og ungdomsteaterfestivalen «Mini-Midi-Maxi».

Sammen med VT-sjefen Steinar Thorsen har litauiske Viktorija Rudyte tatt for seg brødrene Grimms eventyr, «Hans og Grete», og skrevet det om til dagens forhold.

Nygårdsparken

– Vi lar det handle om to søstre som flykter ut i byjungelen, bort fra foreldre som egentlig er mest opptatt av seg selv, sier Steinar Thorsen, om stykket som er årets bestillingsverk til «Mini-Midi-Maxi».

Og byjungelen er blant de narkomane i Nygårdsparken.

– Den parken fascinerer meg. Dere som bor i Bergen bør tenke litt mer på dem som holder til der. De lever sine helt egne liv i en jungel der, kun en kilometer fra sentrum, sier Rudyte til BT.

– Vi benytter videoopptak i forestillingen, og har blant annet fått aksept fra narkomane i parken om opptak der, forteller regissøren.

Tass sin unge alder (25) har hun satt seg virkelig i respekt hos norske skuespillere.

– Her er det ikke snakk om kaffepauser og mas i tide og utide. Her er det effektivt. Og så viser Viktorija en helt annerledes måte å spille teater på, sier Thorsen.

Foreldrehjelp

Viktorija har fått god hjelp med scenografien av sin far, Bronius Rudys. Han er en berømt billedkunstner og rektor ved en kunsthøyskole i Litauen. I tillegg ble han kåret til årets kunstner i hjemlandet i fjor. Han syn på Nygårdsparken kommer godt frem i stykket. Også Viktorija Rudytes mor er billedkunstner.

– Som de fleste barn ville jeg ikke bli som mine foreldre, men forsto at jeg også måtte søke kunstens vei. Dermed havnet jeg i teaterfaget, i et grenseland til billedkunst. Og «Det klebrige huset» er vel egentlig blitt en blanding av teater og billedkunst, ispedd mye musikk og dans, sier hun.

Viktorija Rudyte har allerede fem års teaterregiutdannelse i Litauen. Nå studerer hun teatervitenskap i Bergen, og har for lengst lært seg det norske språket flytende.

Fra 12 til 20 år

«Det klebrige huset», som er beregnet på dem fra 12 til 20 år, blir vist på Ole Bull Scene under festivalen som åpner onsdag i neste uke. Under den offisielle åpningen på DNS blir også deler av det spennende «Hans og Grete»-prosjektet vist.

«Mini-Midi-Maxi» inneholder også en rekke andre teaterstykker for barn og unge, utført av trupper fra flere utland og fra Norge.

Publisert

VIRKEMIDLER: Regissør Viktorija Rudyte (bakerst) tar helt spesielle virkemidler i bruk når teaterfestivalens bestillingsverk tar for seg «Hans og Grete» på en moderne måte, der Ny-gårdsparken, narkotika og hallusinasjon står sentralt. Her instruerer Rudyte skuespilleren Siri Kristiansen. Foto: Arne Nilsen