Astrup på juleauksjon

Nikolai Astrups «Vårkveld ved Jølstervannet», inkludert originalt brev fra maleren, kan bli ditt for en halv million.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Det er auksjonsfirmaet Johan Albert Mohn som tilbyr Astrup-maleriet på første del av sin juleauksjon, som skjer i morgen.

Med en prisvurdering et sted mellom 450.000 og 500.000 kroner er «Vårkveld ved Jølstervannet» det dyreste bildet som tilbys på denne auksjonen.

En eventuell ny eier kan også forvente å få med et originalt brev fra maleren på kjøpet, datert London 23.01.08.

I brevet ber Nikolai Astrup (1880-1928) daværende eier hr. Gulbrandsen om å få låne «det lille billede som De en gang kjøbte af mig» fordi «Bergens Kunstforening har spurgt meg om jeg vil holde en udstilling i Bergen med det første.» — Bare brevet alene har en vesentlig verdi. Det er uhyre sjelden at slike brev dukker opp, sier Fredrik Mohn Nøkling i auksjonsfirmaet.

Fem Astrup-malerier har tidligere gått under hammeren hos auksjonsfirmaet. Det aller dyreste ble solgt i 2003, da «Stangfiske i måneskinn» gikk for 2,3 millioner kroner.

Mest trolig er det en vestlending som sikrer seg «Vårkveld ved Jølstervannet» i morgen. Samtlige av de andre Astrup-maleriene auksjonshuset har solgt har gått til vestlendinger.

Andre del av Johan Albert Mohns juleauksjon skjer 14. desember.

TIDLIG ASTRUP: Nikolai Astrup malte «Vårkveld ved Jølstervannet» da han var i tjueårsalderen. Nå er det på juleauksjon, sammen med et håndskrevet brev fra maleren.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert: