Debuterer i Tommy og Tigeren

En absintromantiker av en rev og en sleip ølbælmende katt er kosedyrene Therese G. Eide har skapt for sin Victoria.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

BODIL GARVIK

ØRJAN DEISZ (foto)

Det var tegneseriekonkurransen Bergens Tidende arrangerte i 2003 som inspirerte Therese G. Eide til å lage stripen Victoria.

Nå blir den niårige stripefiguren med musefletter å se i Tommy og Tigeren i årets første utgave av bladet, som kommer ut mandag.

— Jeg var kjempeheldig. Jeg ble positivt overrasket, for riktignok hadde jeg planer om å pushe stripen på forlagene, men jeg hadde ikke ventet å få en henvendelse fra noen sånn uten videre, sier Therese G. Eide.

Victoria blir til vekselvis på lesesalen på Universitetet i Bergen, på kafeer og i sofaen hjemme i leiligheten på Møhlenpris.

— Jeg har jo ikke noe tegnebord hjemme, er forklaringen.

Dadaistisk poesi

For det er egentlig en mastergrad i engelsk hun er i innspurten av, men nå begynner lille Victoria å kreve sitt. For ikke å snakke om Victorias to kosedyr - den tvilsomme katten Katt og bohemreven Alphons.

— Katt er en livsglad brautende type som ikke tar særlig hensyn til sine omgivelser, og er glad i øl og sigarer, røper hun.

Reven Alphons er en tidligere Paris-bohem. Han foretrekker absint, og skriver dadaistisk poesi.

— Jeg har laget en lengre historie om da han vandret ulykkelig rundt i Paris' gater og var håpløst forelsket i en porselensdukke som han ville hjelpe til friheten. Det endte dårlig - han knuste dukken.

Lillesøster konsulent

Opphavskvinnen har konsultert lillesøster Silje på elleve for å få rede på hva som teller for jenter i den alderen.

— For Victoria er en helt vanlig liten jente, som liker Barbie, pop og rosa klær. Litt av spenningen ligger i hvordan hun reagerer på disse kosedyrene som har sin egen lille verden, sier hun.

Da Therese G. Eide selv var barn, gikk tegneserieinteressen i retning Donald, Bamse og Tuppen og Lillemor. Som tenåring slukte hun ikke minst italienske Corto Maltese.

Nå fremhever hun amerikanske Tony Millionaires Maakies og Sinfest av japanske Tatsuya Ishida, som går i Nemi.

— Og Cray Thompson. Men det var Corto Maltese og slike europeiske serier for voksne som fikk meg til å fortsette å lese tegneserier som voksen.

Biblioteket topp

Hovedbiblioteket i Bergen skal også ha en stor del av æren for interessen.

— Å ja - de har en glimrende tegneserieavdeling! Mye sært, og veldig bra, roser hun, og trekker gjerne også frem aktivitetene rundt tegneseriefestivalen Raptus i Bergen.

— Jeg har vært med på et par kurs der. Det blir et spark bak - veldig bra, med proffe undervisere.

Foreløpig skal Victoria gå i Tommy og Tigeren til fjerde nummer i år.

— Så får vi se. Jeg er jo spent på reaksjonen.

Og BT-konkurransen?

— Jeg fikk ikke noe premie der.

NY TEGNESERIESKAPER: Therese G. Eide (26) fra Hjelteryggen har tegnet striper for seg selv i mange år. Nå får hun uttelling i Tommy og Tigeren.
<a href="javascript:popUp('http://www.bt.no/tegneserier/vis.jhtml?filename=Victoria1','cartoonWindow','width=665,height=360,left=60,top=80')">Klikk for å se stripen i større format</a>

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert: