Vil avlive asiatiske stereotypier med ny Marvel-film

Med filmen «Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings» skrives filmhistorie. For første gang spilles hovedrollen i en superheltfilm av en asiatisk skuespiller.

– Mamma og pappa gjorde aldri noe ut av seg i offentligheten. I stedet gikk de dukknakket gjennom livet, livredde for å ta plass. Den frykten tror jeg mange immigranter bærer på, sier den Simu Liu. Han spiller tittelrollen i Marvels nye storfilm «Shang-Chi and the Legends of the Ten Rings».
 • Mari Glans-Doré
Publisert Publisert

Det betyr mye i et rasedelt USA, hvor asiater nylig har mobilisert under hashtagen #stopasianhate for å kjempe mot diskriminering.

– Jeg håper denne filmen vil ta livet av noen seiglivede asiatiske stereotypier, sier Destin Daniel Cretton til Aftenposten.

Han har regissert «Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings». Den nye superheltfilmen fra Marvel har dype røtter i kinesisk kultur. Persongalleriet er nesten utelukkende asiatisk. Dette er også første gang Hollywood har latt handlingen kretse rundt en asiatisk superhelt.

Produksjonsselskapet Marvel Studios står blant annet bak filmene om «Spider-Man», «Hulken», «The Avengers» og «Captain America».

Les også

BTs anmelder: – Jeg var lei av super­helt­filmer. Men denne sjarmerer.

1 av 100 hovedroller er asiatiske

Amerikanske Cretton har selv har japanske aner. «Shang-Chi» var en gyllen mulighet til å skape et mer fullendt bilde av den asiatiske minoriteten i USA. Slike sjanser er man ikke bortskjemt med. For noen år tilbake meldte New York Times at kun 1 prosent av Hollywoods hovedroller blir spilt av asiatiske skuespillere. Det har også vært en skrikende mangel på filmer hvor asiatiske karakterer er i flertall.

Etter at «The Joy Luck Club» hadde premiere i 1993, tok det 15 år før Hollywood produserte en annen film der alle hovedrollene spilles av asiater. Resultatet var «Crazy Rich Asians» (2018), som ble en stor suksess. Slike historier er likevel unntaket. Cretton forteller via Zoom at han savner mangfold blant de få rollene som finnes for asiater.

– Det er sjelden jeg kan relatere til fiktive karakterer fra tv og film som ser ut som meg. «Shang-Chi» var en anledning til å vise frem et bredt spekter av asiatiske rollefigurer. Den vil bryte ned fordommen om at vi er en homogen masse, forteller han.

– Jeg håper denne filmen vil ta livet av noen seiglivede asiatiske stereotyper, sier regissør Destin Daniel Cretton.

#stopasianhate

Filmen lanseres samtidig som det er mye diskusjon rundt diskriminering av asiater i USA. I kjølvannet av koronaviruset advarte FN om hatkriminalitet mot asiat-amerikanere.

Minoriteten er blitt utsatt for grov vold og trakassering i økende grad siden mars 2020. BBC News skriver at motivet er vrangforestillingen om at asiater har delansvar for pandemien, siden viruset oppsto i Kina.

Situasjonen er blitt såpass prekær at president Biden nylig vedtok «The covid-19 Hate Crimes Act». En lov som skal gjøre det enklere å bekjempe hatkriminalitet mot asiater. Imens har samfunnsaktivister, kjendiser og lokalsamfunn mobilisert på sosiale medier under emneknaggen #stopasianhate.

For regissør Cretton er denne samfunnsutviklingen et bevis på at filmer som «Shang-Chi» er viktige.

– Iblant skjer det ting som bekrefter at det man holder på med er ekstra verdifullt. Dette er utvilsomt et sånt tilfelle, sier han.

Simu Liu i en scene fra filmen.

En følelse av ikke å høre til i USA

Hovedrolleinnehaver Simu Liu er enig. Han mener filmen er et vindu inn i tilværelsen som asiat i USA.

– Jeg tror det er veldig nyttig å kaste lys over alle utfordringene knyttet til det, sier han til Aftenposten via Zoom.

Selv vokste Liu opp i Canada. Han er sønn av to hardtarbeidende immigrantforeldre fra Kina. Familien emigrerte da han var fem år.

– Mamma og pappa gjorde aldri noe ut av seg i offentligheten. I stedet gikk de dukknakket gjennom livet. De var livredde for å ta plass. Den frykten tror jeg mange immigranter bærer på. Den bunner ut i en følelse av at vi ikke hører hjemme der vi bor, og at vi derfor skylder samfunnet en unnskyldning for at vi er der, forklarer han.

Etter en oppvekst hvor han ofte følte seg usynlig, besluttet skuespilleren å dele sine erfaringer som immigrant. Med tittelrollen i «Shang-Chi» har han plutselig fått en enorm plattform. I mars skrev Liu en følelsesladd kronikk i Variety. Her tok han et oppgjør med den rasistisk motiverte volden som tilfaller mennesker med asiatisk utseende.

– Jeg var drittlei av å føle meg fremmedgjort og mindre verd. Generasjon etter generasjon med immigranter har bøyd nakken, så jeg mener det er på høy tid at vi reiser oss og sier fra, forklarer han.

– Vår film er en del av en gryende bevegelse som promoterer mangfold, sier Simu Liu.

Fremdeles en lang vei å gå

Med «Shang-Chi» skriver Marvel filmhistorie, men veien dit har vært lang. Cretton mener frykten for å gå i baret økonomisk, er en av årsakene til at Hollywood lenge har kviet seg for å produsere filmer om superhelter med minoritetsbakgrunn.

– I denne bransjen har det lenge eksistert myter om hva slags filmer som vil slå an og hvilke som er rene tapsprosjekt. At mangfold ikke lønner seg i et businessperspektiv, er en av disse mytene. Vi ser imidlertid igjen og igjen at dette ikke stemmer. Det er oppløftende å være del den utviklingen, sier regissøren.

Han trekker frem «Black Panther» som et annet eksempel på denne trenden. Skuespiller Liu er enig i at Hollywood er i endring, men tror varig forandring tar tid.

– Vår film er en del av en gryende bevegelse som promoterer mangfold. Nå heies det frem et vidt spekter av nye film- og serieskapere med mange ulike perspektiver, sier han.

Regissør Cretton krysser fingrene for at dette blir starten på en ny trend innenfor Hollywoods tolkning av tegneserieuniversene til giganter som Marvel og DC Comics.

– Jeg håper denne filmen er den første av mange om asiatiske superhelter. Målet er at det skal bli så vanlig at det ikke lenger er oppsiktsvekkende.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
 1. Film
 2. Marvel
 3. USA
 4. Rasisme
 5. Superhelter
BT anbefaler

Slik vil streik ramme Bergen: Her kan det bli stengt

To skoler kan bli helt stengt. Også sykehjem, helsestasjoner og bibliotek vil bli påvirket. Se listen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Tunneler ved Nesttun stengt etter melding om brann

 2. Mistenker hærverk på togstasjon

 3. Utenfra likner den en hurtig­båt. Bli med inn i superfartøyet.

 4. Erik var i elendig form før han møtte Benedicte. Her er de på vei til bryllupet sitt.

 5. Visste ikke om pass­regel. – Provoserer at andre betalte seg frem i køen.

 6. Det utskjelte selskapet får to nye år i Bergen. – Vi er meget fornøyde, for å si det forsiktig.