Nå er det ny gatekunst her

Smørsbroen har vært i vinden de siste dagene, etter at et av Bergens mest synlige kunstverk ble malt over. Tirsdag kom det opp nytt motiv.

Publisert Publisert

BARNDOMSMINNER: Kræsj Pink er en is mange vil kjenne fra barndommen. Nå er den malt på veggen under Smørsbroen. Foto: Martine Markussen

  • Martine Markussen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Like før klokken 13 tirsdag løp en lyshåret kunstner opp Jon Smørs gate, og forsvant i krysset ved Rema 1000. Hun hadde brukt vel en halvtime på å dekorere de nymalte veggene under Smørsbroen.

Signert «Mednøtt», er det nå barndomsnostalgi å skue for de forbigående. Motivet er den rosa isen Kræsj Pink.

Malingen hadde knapt rukket å tørke fra sist noen satt farge på veggene under broen. I helgen ble hele undersiden av broen malt hvit. Da signert Statens vegvesen.

— Kunsten skader ingen

Vegvesenet malte blant annet over et stort kunstverk kalt «Awakening», som siden mars i år har vært et av Bergens mest synlige kunstverk. Verket var en såkalt paste up, klistret opp på papir av til sammen åtte deler.

"AWAKENING": Slik så kunstverket som ble malt over i helgen ut. Foto: Gidske Stark (arkiv)

Tidligere kulturbyråd Henning Warloe sa til Bergens Tidende søndag at han ikke skjønner at Vegvesenet bruker tid og ressurser på å fjerne flott kunst.

Les også:

Les også

«Ka gjør du for nåkke»

— Det raser både her og der. Statens vegvesen har da annet å holde på med. Denne kunsten skader ingen. Jeg synes den burde få stå, sa Warloe.

Han har vært en varm forkjemper for gatekunst og gatekuntnere. Han var kulturbyråd da reglene for gatekunst i Bergen ble liberalisert, og i fjor skrev han forordet til en bok om gatekunst i Bergen.

Ønsker å bli informert

Som et etterspill av fjerningen av «Awakening», har byrådet uttalt av de vil kjempe mot at vegvesenet gjør dette uten å involvere kommunen først. Dermed er det kanskje håp for «Mednøtt» og hennes Kræsj Pink.

Anna Elisa Tryti (Ap), byutviklingsbyråd og vikar for ferierende kulturbyråd Julie Andersland (V), uttalte mandag at hun ønsker klarere retningslinjer for å hindre at dette skjer igjen.

— Gatekunsten er flyktig som kunstform, og det er gatekunstmiljøet også klar over. Statens vegvesen bestemmer over hva de vil gjøre på sine veier. Det Byrådet ønsker å gjøre er å få i stand klare retningslinjer mellom oss og vegvesenet sånn at vi blir informert før noe blir malt over, sier Tryti.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

  1. Vil hindre at dette skjer igjen

  2. Kunsten under Smørsbroen er borte. - Samfunnsøkonomisk og kulturelt helt på trynet, sier tidligere kulturbyråd.

  3. Slik pynter Anne Lise opp i Bergen

  4. Se hva som ligger under Smørsbroen

BT anbefaler

Kommunen sier nei til milliardprosjektet. Nå krever utbygger at staten griper inn.

– Denne utbyggingen har en akseptabel miljøregning, sier konserndirektør om milliardprosjektet i Bremanger.

LES SAKEN