- Nå må NRK og alle roe seg ned

Plumbo-uttalelsen var harry, men ikke rasisme, sier Mina Ghabel Lunde.

KOKTE: Sinnene ble satt i kok da Plumbo-vokalisten omtalte Madcon som Mokkamann.
  • Mina Hauge Nærland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Etter den famøse «mokkamann»-uttalelsen på Spellemannsprisen lørdag, er det nå flere som mener kritikken av det bandet Plumbo er blitt for voldsom. Kort etter uttalelsen beklaget vokalist Lars Erik Blokkhus i Plumbo uttalelsen:

— Vi er ikke rasister eller noe sånt. Dette ble bare feil, og jeg må bare beklage igjen. Nå skulle jeg gjerne gått opp på scenen og gjort alt om igjen, sa han til Aftenposten lørdag kveld.

Madcons Tshawe Baqwa som ble utsatt for «spøken», uttalte at hendelsen var «trist og tragisk». Kaizer-gitarist Terje Vinterstø tømte glasset sitt i hodet på Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus, og knuste det i gulvet foran ham. På sosiale medier eksploderte kritikken.

Syns synd på vokalisten

— Jeg syns synd på Lars Erik Blokkhus i Plumbo nå. Det gjørjeg.

Det sier journalist ogtidligere promosjef i Warner, Mina Ghabel Lunde, tilAftenposten.

Mina Ghabel Lunde.

Hun mener reaksjonene på gårsdagens Spellemann-spetakkel erblitt for voldsomme. Selv var hun til stede på Spellemann, og reagerte i likhetmed mange andre på «mokkamann»-uttalelsen.

— Jeg syns der og da at det var en harry uttalelse. Jeg harvokst opp på bygda og kjente et lite gufs, det minnet meg om bygdefestkulturenjeg husker fra gammelt av. Jeg har aldri vært utsatt for rasisme, menbygdefestkulturen kan være ubehagelig. Det var godt å se at folk reagerteumiddelbart, sier hun, og fortsetter:

— Men nå syns jeg folk må roe seg ned. De bør ikke rette såmye sinne mot Plumbo, dette er en kultur vi har, særlig utenfor byene. Jeg trorikke de som stemte på bandet er så overrasket over uttalelsen, sånn somreaksjonene på twitter og blant kultureliten er.

- NRK må roe seg

— «Krisemøte» i NRK? Da tenker jeg: Nei nå må de roe seg.Jeg syns det er veldig rart hvis NRK skal hindre dem i delta i Melodi GrandPrix. Hva trodde de Plumbo var for slags band? Har folk hørt på tekstene deres, spør Lunde.

Les også

Stormet ut etter «mokkamann»-vits

Les også

Plumbo kokte på Twitter

— Egentlig er ikke «mokkamann» så fryktelig stygt sagt. Mendet vitner om at det første de tenker på er forskjellen på dem og Madcon, ogden forskjellen er hudfarge. Det er kanskje det jeg likte minst. Men jeg vilikke kalle det rasisme - det var bare usmaklig og umorsomt, mener hun.

Ghabel Lunde forstår at bandet nå får mye støtte, og synsfor øvrig ikke det å helle øl i hodet på vokalisten var særlig sympatisk det heller.

- Har sagt unnskyld

X-factordommer og manager Jan Fredrik Karlsen syns saken bør være over når Lars Erik Blokkhus har sagt unnskyld, selv om han reagerte på hendelsen lørdag.

— Jeg håper Lars Erik Blokkhus ikke mente det sånn som dethørtes ut. Men det er klart - de holdningene han ga uttrykk for står jeg ikkefor. Det er langt utenfor det man kan akseptere.

— Det var en fantastisk Spellemann-kveld, den beste prisenjeg har vært på. Rasisme ødelegger stemninga. Det å sitte i salen da detskjedde var som å være ute på den aller fineste fineste soldagen, og så kommerdet plutselig torden og regn. Det var så pinlig og kleint. Den kraftigereaksjonen fra publikum var spontan og ekte, jeg skjønner ikke at bandet ikkeprøvde å gjøre det godt igjen på scenen med en gang.

— Men når de går ut og beklager, da har de bedt omunnskyldning. Da kan man gå videre. Jeg håper for deres skyld at Blokkhus baregikk på scenen og skulle være litt morsom og tøffe seg, og at han ikke mente åvære rasistisk, sier Karlsen.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
BT anbefaler

Fire ting du må vite om superstjernen som skal spille for 23.000 mennesker i Bergen

Artisten fra Dallas har vært en av de mest markante stemmene i den internasjonale popmusikken de siste ti årene.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. «Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

  2. «Sverige skal få bli med i Nato, men det koster»

  3. Fikk melding om smell - politiet rykket ut med store styrker

  4. Ber om innspill fra syklende bergensere

  5. Foreslår «blå bybane» mellom Laksevåg og Nøstet

  6. Elida (15) har søkt over 100 jobber. Nå har hun en beskjed til alle arbeidsgivere.