- Det betyr mer for ham enn folk er klar over

Men Morten Tyldums mor tror sønnen har fått dekket sitt behov for rampelyset for en stund etter Oscar-utdelingen natt til mandag.

Morten Tyldum på Oscarfesten i Moods of Norway-butikken i Los Angeles. Han kan sole seg i glansen av Oscarstatuetten, mener Petter Rosenlund. Foto: Knut Egil Wang

  • Erik Hatleli Aasen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Han får drømmen sin oppfylt, sier Morten Tyldums mor, Liv Tyldum til Bergens Tidende.

— Han har fått innpass, fått et ansikt og blitt kjent blant folk der borte i Hollywood. Jeg tror det betyr mer for ham enn folk er klar over, legger hun til.

Stolt av sønnen

Liv Tyldum er selv i Spania og har ikke snakket med sønnen etter Oscarutdelingen natt til mandag. Hun vet ikke når hun får sett ham igjen.

MOR OG SØNN: Liv og Morten Tyldum møtte BT i London i høst. FOTO: FRANK JOHNSEN

— Vi vet aldri med Morten, men sånn har vi hatt det i mange år. Han har så tøff timeplan den ungen, og jobber så hardt. Men om jeg ringer ham, så ringer han alltid tilbake med en gang.Siste hun møtte sønnen var på premieren til «The Imitation Game» i London. Men det at hun ikke ser sønnen så ofte gjør ikke så mye for mamma Tyldum.

— Vi er veldig stolte av ham. Jeg håper han får noen rolige dager nå, og kan slappe litt av. Jeg tror han har fått dekket sitt behov for rampelyset for en stund, og har lyst å komme igang med film igjen. Han liker jo best å jobbe, sier hun.

- Alle kan sole seg i glansen

Petter Rosenlund har skrevet manuset til «Kampen om Tungtvannet» på NRK, som i likhet med «The Imitation Game» er basert på historiske hendelser. Han mener at prisen har mye å si for alle de involverte, ikke bare manusforfatter Graham Moore.

— Prisen går jo så klart til Moore som har skrevet manuset, på samme måte som en skuespiller ville fått den for skuespillerprestasjoner. Men god regi løfter et manus, og dårlig regi kan ødelegge et godt manus. Alle priser som går til filmen er noe alle de involverte kan sole seg i glansen til, sier Rosenlund.

Krever tillit

Rosenlund er opptatt av å få frem det faktum at filmproduksjon er en prosess, og at det krever at de som jobber sammen har tillit til hverandre.

— Skriver man en roman, skriver man kun for leseren. Film er et samspill, og manuset er bare en del av en hel prosess. Det er mange som skal tolke det du skriver. Det er det som er dramatikerens lodd i livet, å vite at man bare er en del av en produskjon, sier han, og legger til at stikkordet er tillit.

— Det finnes uttallige eksempler på regissører som ikke leser godt nok, og får med seg kjernen i manuset. Det finnes også dramatikere som ikke tør å gi slipp på det de har skrevet. Man må ha tillitt nok til å kunne gi det fra seg. Uansett hvilken pris filmen hadde fått, ville det pekt tilbake på Mortens arbeid, avslutter Rosenlund.

Tyldums neste filmprosjekt er sci-fi-filmen «Passengers», med Jennifer Lawrence og Chris Pratt i hovedrollene.

Publisert
  1. Film
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

  1. Oscar til Tyldums film

  2. Oscar-vinner hylles for takketalen

BT anbefaler

Åpner for forbud mot bensin- og dieselbiler i deler av Bergen

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) gir Statens vegvesen i oppdrag å legge til rette for nullutslippssoner i…

LES SAKEN