To Trondheim-restauranter fikk Michelin- stjerner

Men ingen stjerner Bergen i år heller. – Det er større miljø for denne typen mat i Trondheim, mener BTs restaurantanmelder.

Publisert:

STJERNE: Kjøkkensjef for Credo, Heidi Bjerkan, fikk både stjerne og bærekraftsprisen fra Michelin-guiden. Foto: Mikkel Berg Pedersen/ Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix

Restaurantene Credo og Fagn i Trondheim fikk én Michelin-stjerne hver under den høytidelig utdelingen i Aarhus mandag kveld.

– Michelin-inspektørene er veldig imponerte. Det nordiske kjøkkenet har vokst og utviklet seg voldsomt, sa kveldens programleder fra Michelin-guiden Gwendal Poullennec.

Nå har både Oslo, Stavanger og Trondheim stjernerestauranter, men ikke Bergen.

– Mitt inntrykk er at der et større miljø for denne typen mat i Trondheim enn i Bergen, og restaurantscenen der har vokst enormt bare de siste årene, sier BTs matanmelder, Amanda Bahl.

Hun mener stjernene til restaurantene i Trondheim er vel fortjente.

– Det er helt vanvittig kjekt. Disse stjernene henger utrolig høyt. Kjøkkensjef på Credo, Heidi Bjerkan og teamet, har jobbet veldig hardt. Og det er fantastisk å se at både de og Fagn nå får lønn for strevet, sier Bahl.

Heidi Bjerkan, fikk også bærekraftsprisen fra Michelin-guiden.

FØRSTE STJERNE: Kjøkkensjef for Credo, Heidi Bjerkan, entret scenen og mottok utmerkelsen fra Michelin-guiden. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Det viktigste for oss er å vise hvilke råvarer vi har i Trøndelag og formidle kunnskapen om disse, sa Bjerkan fra scenen.

Michelin har inspektører som reiser rundt og spiser på restaurantene anonymt. Men de tilkjennegir seg vanligvis ikke før etter at de har spist.

Ingen stjerne til Bergen

I høst testet en agent ut både Lysverket og Bekkjarvik gjestgiveri.

NÅDDE IKKE OPP: Lysverket-kokkene fikk ingen stjerne i årets Michelin-guide. Foto: Sigrid Gausen

Kjøkkensjef på Lysverket, Christopher Haatuft, er ikke skuffet over at det ikke ble noen stjerne på restauranten i år.

– Jeg har ikke funnet oppskriften på hvordan jeg skal få en stjerne, så jeg må bare fortsette å lete. Vi må bare fortsette med å lage bedre mat.

Haatuft synes det er synd at de ikke har besøkt flere restauranter i byen.

– Bare og Colonialen fortjener helt klart et besøk. Det blir ikke objektivt når de bare besøker meg.

– Viktig for å sette Bergen på kartet

Julie Andersland er kulturbyråd i Bergen og mener at det er viktig for Bergen som matby at Michelin-guiden kommer på besøk.

– Det at restaurantene er med å kjemper om en stjerne kan være med å sette byen på kartet.

Bergen er en av medlemsbyene til UNESCO sitt nettverk for kreative byer, i kategorien mat. Andersland sier at mange av restaurantene gjør en god jobb, men at det også er mange utfordringer for å løfte Bergen som matby.

– Det er kanskje ikke alle som vet om disse gode restaurantene vi har i byen. Samtidig opplever vi at det er en økende interesse for lokale produkter og mattradisjoner.

De norske restaurantene Galt, Kontrast, Statholdergaarden, Renaa og Sabi Omakase beholder sin ene stjerne fra i fjor. Maaemo beholder også sine tre stjerner, som Norges eneste restaurant med denne utmerkelsen.

Michelin-guiden er verdens kanskje aller mest kjente restaurantguide. Guiden ble første gang utgitt i Frankrike i 1900. I 1926 introduserte guiden en stjerne for å markere god mat, to og tre stjerner ble lagt til tidlig på 30-tallet.

Publisert: