Nå blir det Baba-feber igjen

Baba Nation gjør sin første skikkelige konsert på 14 år når de gjenforenes i Bergen om to uker.

Publisert Publisert

BABA: Jan Erik de Lange Gullaksen og Erik Røe er klar for nye sprell i Bergen. Foto: Privat

Anledningen er 25-årsjubileet til den legendariske klubben Villa Amorini, som, holdt til der Landmark nå ligger. Festen blir i Matbørsen.

— Henrik Holm, som drev Amorini, er den som kunne samle oss igjen. Vi var jo husband der første halvdel av 1990-tallet. Der øvde vi, jobbet og festet. Når barregningen nærmet seg 40.000 kroner, var det på tide med en ny konsert. Det var ville tider. Jeg er glad jeg fikk oppleve det, sier gitarist Jan Erik de Lange Gullaksen.

Musikken sitter i

Han og vokalist Erik Røe var frontfigurer, da som nå. I Amorinis glansdager spilte de under navnet Yee 'Ha Wanna Have A Baba. Men de skiftet over til Baba Nation 1995.

— Vi var litt på utsiden i Bergen. Alle rockebandene skulle spille og feste på Garage. Vi gikk våre egen veier, digget spretten amerikansk funkrock. Siden vi øvde på Amorini, var det der vi holdt oss mest, sier Erik Røe.

Han tror det blir et skikkelig nostalgisk publikum på konserten 12. september.

— Jeg regner med å se mange kjente ansikter fra gamle dager. Dette blir gøy for alle.

— Sitter låtene i kroppen 14 år etter?

— Tror det. Jeg har vært travelt opptatt, så jeg tar tak i materialet denne uken. Men tipper det glir for inn. Tekstene også. Vi gjorde en lukket jobb for en del år siden. Det var umulig for oss å øve på forhånd. Vi gikk rett på scenen. Det satt som en kule, hevder Røe.

— Dette går bra. Alle spiler musikk til dagen. Og dette er låter vi sikkert spilte 500 ganger på konserter da vi holdt på. Musikken sitter i ryggmargen. Erik synger også bedre en noensinne. Dette blir voksenversjonen av Baba, med det samme trøkket og energien, supplerer Gullaksen.

Kan bli mer

De spiller låter fra alle tre platene, inkludert debuten til Yee 'Ha ... Gitaristen mener bestemt at kvaliteten holder mål i 2014.

— Det kunne like godt vært låter som et nytt band i dag hadde kommet opp med. De er tidløse - groovy rock med fengende melodier.

SLUTTEN: Erik Røe og Jan Erik de Lange Gullaksen på tur med norsk TV i USA i 2000, rett før bandet oppløses.

— Er dette en skikkelig gjenforening?

— Vi ser hvordan jubileumskonserten går. Det måtte en slik anledning til for å samle bandet. Men vi er åpne om fremtiden, hevder Gullaksen.

— Det er ingen offisiell gjenforening. Vi er spurt om å gjøre én jobb. Derfor er takhøyden litt lavere. Vi er alle spente på hvordan det vil gå, påpeker Røe.

Baba Nation ga mer eller mindre opp etter David Eriksen-produserte «B» i 1999, albumet som skulle gjøre dem til internasjonale stjerner. Alle i bandet er enige om at det var et altfor polert album.

— Vi lullet oss inn i David Eriksens verden. Mye av det rå uttrykket fra livescenen, forsvant. Men vi skal ikke frasi oss all skyld. Det var så mye som skjedde rundt oss. Konsertene var likevel vår styrke. Der styrte vi alt selv, som på konserten om noen uker, sier Gullaksen og Røe.

Hvor er rastaflettene?

Sistnevnte har i et godt tiår hatt en god sang- og teaterkarriere i Stavanger. Han innrømmer likevel at det var vemodig da Baba Nation ble oppløst.

— Det var årene sammen på 1990-tallet som formet meg. Jeg vokste jo opp i bandet. Men det ble nok noe slitasje etter hvert. Vi turnerte hele tiden. Det ble aldri tid til å kvalitetssikre nytt materiale.

— Du hadde ett varemerke - rastaflettene. De er historie?

— Noe jeg er glad for. Etter en surfetur på Nord-Vestlandet, skulle jeg klippe plenen utenfor landstedet i Nordfjord. Jeg fikk det våte håret full av gress. Det veide mange kilo. Nok var nok. Jeg gikk inn på kjøkkenet, fant en kniv og fjernet håret på brutalt vis. En lettelse, ler Røe.

Publisert