Slik fungerer nye Spotify

En virkelig stor nyhet for alle som spiller digital musikk: Den nye Spotify-versjonen.

Publisert Publisert

  • Tormod Eikill
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Helt siden streamingtjenestene Spotify (svensk) og Wimp (norsk) kom på markedet, har noen av oss tenkt: «Flott — hva vil skje med mediespillerne hvis disse to åpner for å importere lokal musikk?», og andre, de mer sosiale av oss har tenkt: «Dette må kunne gå an å koble sammen med Facebook».

Spotify har ennå ikke kommet til versjon 1, den er fremdeles på betastadiet, og allerede nå har den gitt seg i kast med disse utfordringene. For å ta det siste først: Både Spotify og Wimp har over en tid tenkt sosialt, ved at du kan vise frem musikken du liker på LastFM, og ved å lage lenker til spillelister, album og sanger, lenker som kan brukes over alt, ikke minst på Facebook og Twitter.

Spotify har nå gått ett skritt lenger, for nå kan du koble applikasjonen rett til Facebook, og dermed vil du få opp en liste over de blant vennene dine som også er på Spotify. Klikker du på navnene, får du opp spillelistene deres, som du kan abonnere på. Samtidig åpner du din musikk-verden for vennene dine. Du kan sende låter enkeltvis til venner, de vil da dukke opp i innboksen deres.

Men ...

Det vil si, du sender ikke låtene fysisk av gårde, du sender bare meta-informasjonen om den, slik at kameraten din bare vil kunne spille sangen, hvis den allerede ligger online i Spotify-systemet, eller hvis han/hun har den liggende lokalt på maskinen sin fra før. For nå går det også an å importere ditt eget lokale musikkkbibliotek til Spotify. Mer om det lenger nede i saken.

Å sende filer til hverandre er vel ikke forbudt, så hvis dette skulle vært 100 prosent brukervennlig, burde det vel kunne gått an å sende sangen av gårde. Men her er det tydelig at Spotify ikke har ønsket å åpne for dette - trolig fordi selskapene da ville trukket musikken tilbake fra tjenesten. Men det går selvsagt an å bruke for eksempel Dropbox til dette.

Noe Spotify etter hvert bør tenke på, er å bruke salgssystemet sitt til akkurat dette. I dag brukes den utmerkede mp3-butikken 7digital for å selge musikk fra Spotify. Og her finnes mye som ikke ligger på Spotify. Led Zeppelin, for eksempel. Så hvis du lager en spilleliste med en del Led Zeppelin-låter som du har liggende hjemme på disken din, bør Spotify-systemet klare å finne disse låtene i 7digital, slik at de blir utstyrt med en kjøpsknapp. På den måten kan kameraten din kjøpe de låtene han/hun ikke kan høre fra listen din.

En fullgod mediespiller?

Så til det vi begynte med - betyr dette døden for iTunes, MediaMonkey, Winamp, Windows Media Player og alle de andre? iTunes vil garantert holde stand på grunn av det proprietære Apple-systemet som dirigerer alle iPod- og iPhone-eiere. Mange av oss har jo frivillig solgt både sjel og skjorte til disse teknologiske verdensherskerne, som nå etter hvert begynner å bestemme hva vi skal få se og høre også. Men nok om det - det er vel strengt tatt en annen artikkel.

Men iTunes er også en veldig god mediespiller, som lar deg lage til dels infløkte spillelister, basert på parametere som artist, album, sjanger, år, og så videre. Det samme gjelder også til de grader min egen favoritt, Mediamonkey. I tillegg ligger det gode equalizere inne, i tillegg til snacks som crossfade-spilling og så videre.

Her er ikke Spotify ennå. På langt nær. Men når det nå går an å importere den lokale musikken inn i Spotify og bruke den side om side med sangene som Spotify har «der ute», så er bordet på mange måter satt: Spotify ønsker nok å kunne konkurrere med mediespillerne - også på kvalitet.

Host og hark

Perfekt er spilleren ennå ikke. Noen har gitt beskjed om at den fryser, andre at den hakker under avspilling. Det er også begrensede muligheter til å søke opp folk dersom de ikke er venner på Facebook. Flere feilmeldinger vil nok også komme etter hvert som folk begynner å oppgradere.

Feilene er derimot ikke så store at vi ikke kan anbefale folk å oppgradere, og det gjøres her:

Windows

Mac

Hva med Wimp?

«Dagens nyheter fra Spotify får garantert konkurrentene i Wimp til å skjelve i buksene. For dette er gøy!» skriver musikkjournalist Øvind Berekvam i dagens blogg.

Og det må være liten tvil om at hansken er kastet - Wimp, som i det siste har jobbet hardt med iPhone-appen sin, har med dette fått en formidabel utfordring rett i fanget. Forhåpentlig fører dette kappløpet til noe fruktbart som både tjenestene, vi brukere og artistene vil kunne nyte av i lang tid fremover.

Kommentarer? Skriv gjerne noen ord i feltet under!

Publisert

Les videre

  1. Forsvinner ikke fra Spotify
    Warner trekker ikke artistene sine fra Spotify likevel.

    Les hele artikkelen

  2. Spotify utvider mobiltilbudet

  3. Spotify går offline

  1. Musikk