Gjør gamle bilder til ny komikk

Eirik Hitland Johannessen vekker oppsikt på nett med en kombinasjon av gamle bilder og humoristiske tekster. Ambisjonen er å utgi bok.

tarm_16x9.jpg

teppet_16x9.jpg

facebook_16x9.jpg

jonas_16x9.jpg

kanapeer_16x9.jpg

katten_16x9.jpg

krympe_16x9.jpg

kvinnedagen_16x9.jpg

raspeball_16x9.jpg

rust_16x9.jpg

spiritisme_16x9.jpg

sykkel_16x9.jpg

  • Halvor Ripegutu

— Jeg tror man ofte finner noe uventet i teksten sammenlignet med bildet. Det er i alle fall det jeg prøver på. Teksten blir en kontrast til bildet og får folk til å legge merke til ting de ellers ikke ville tenkt på, sier Erik Hitland Johannessen. Den grafiske designeren fra Bergen har siden mars lagt ut opp til hundre år gamle bilder som kombineres med overraskende og morsomme tekster.

— Det hele begynte med at jeg deltok på prosjektet Prøverommet, som arrangeres hver fjerde uke. De hadde en fanzine-kveld, hvor man skal lage sitt eget magasin, og temaet var en av kveldene var Heim. Da laget jeg et magasin hvor jeg brukte bilder fra gamle bøker og la på tekst. Det synes jeg var morsomt, og fikk lyst til å jobbe videre med det, sier Johannessen, som har hatt cirka 1200 unike besøkende på nettsiden sin, Heim, og omtrent halvparten av disse er innom jevnlig.

- Hvor kommer bildene fra?

— Bildene hentes fra litt forskjellige steder. En del er hentet fra gamle bøker og blader som jeg finner på loppemarked, mens andre ting kommer fra bildearkiv på nett. Jeg har alltid likt gamle bøker, men nå i det siste har det blitt til at jeg aktivt oppsøker loppemarked på jakt etter morsomme bilder.

- Hvordan tenker du frem tekstene?

— Som regel blar jeg bare gjennom bildene, og prøver å finne noen som trigger et eller annet. Noen ganger kommer jeg på en tekst med en gang, men andre ganger må jeg jobbe mer med det. Jeg har gjort det litt vanskelig for meg selv ved å ha som mål å poste et bilde om dagen. Men jeg pleier å lage flere tekster i slengen, slik at jeg har et lite arkiv å velge fra., sier Johannessen.

- Hvordan er det med rettighetene til bildene?

— Det meste av det jeg henter fra internett er fritt tilgjengelig, og i mange tilfeller er de gamle bildene så gamle at rettighetene ikke lenger gjelder. Men skulle jeg utgi en bok, ville jeg undersøkt nøyere at bildene kan brukes fritt.

- Så du har planer om å utgi bok?

— Jeg har ingen konkrete planer, men kunne godt tenkt meg det. Det kommer kanskje noe til høsten, sier Johannessen.