Stella blant favorittene i Düsseldorf

Düsseldorf (NTB-Geir Juell Skogseth): Det har vært travle dager for Norges Stella Mwangi før hun skal i ilden i den første delfinalen i årets Eurovision Song Contest i Düsseldorf tirsdag.

ØVING: Stella Mwangi skal ha 100 prosent kontroll når hun går på scenen og fremfører «Haba haba» i den første delfinalen i Eurovision Song Contest på tirsdag. Her under en av øvingene i Düsseldorf. Foto: REUTERS/SCANPIX

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Düsseldorf (NTB-Geir Juell Skogseth): Det har vært travle dager for Norges Stella Mwangi før hun skal i ilden i den første delfinalen i årets Eurovision Song Contest i Düsseldorf tirsdag.

Norge er blant favorittene til å gå videre til finalen lørdag 14. mai, og det innebærer mye interesse fra norsk og internasjonal presse, i tillegg til prøver og forberedelser til delfinalen.

Det har vært to omganger med prøver i Esprit Arena før de tre generalprøvene, supplert av egne øvinger på hotellet for Stella, koristene og danserne hennes, og på toppen av det har hun deltatt på en rekke kveldsarrangementer.

– Vi har øvd masse. Vi skal ha 100 prosent kontroll på scenen, for det er det som avgjør det hele, sier hun.

Familien i salen

Stellas mamma, lillesøster og en nevø kom til Düsseldorf mandag for å se henne i aksjon på scenen under den første delfinalen tirsdag. I tillegg har moren til Stella to kusiner som bor i Düsseldorf, som også benker seg i Esprit Arena.

Den norske Grand Prix-klubben stiller også, med nesten hundre fans rett foran scenen. Klubbleder Morten Thomassen lover at klubbens banner og svære norske flagg blir godt synlige, og klubbmedlem Seppo Dyrseth har fått sendt et digert kenyansk flagg fra Nairobi for anledningen.

Men Stella Mwangi har fans i Kenya også.

– Den norske ambassaden skal arrangere visning av delfinalen på storskjerm, og der kommer også deler av familien min til å være med. Men turen helt til Nairobi blir nok for lang for besteforeldrene mine, forteller hun.

Rina Kristmoen ved den norske ambassaden forteller NTB at det norske samfunnet i Nairobi gleder seg til å se Stella Mwangi konkurrere for Norge med «Haba haba».

Får ikke stemme på Sverige

Det er 43 deltakerland i årets Eurovision Song Contest. 38 deltar i de to delfinalene som avholdes tirsdag 10. mai og torsdag 12. mai. Der konkurrerer de om 20 finaleplasser, mens fem land går rett til finalen lørdag 14. mai. Disse, som kalles «de fem store», er Frankrike, Italia, Spania, Storbritannia og fjorårets vinnerland, Tyskland. Italia er med for første gang siden 1997, og har fått være med blant landene som er sikret finaleplass uten å måtte kvalifisere seg.

Landene som må kvalifisere seg, er spredd på de to delfinalene for å bryte opp land som tradisjonelt stemmer på hverandre. Dermed er det bare Norge, Finland og Island som deltar i første delfinale – og kan stemme på hverandre – mens Danmark og Sverige deltar i den andre delfinalen. På samme måte er landene på Balkan, i det tidligere Sovjetunionen, Hellas og Kypros og flere andre land som vanligvis gir hverandre høye poengsummer splittet opp.

Dermed kan vi i Norge bare stemme i første delfinale hvor vi deltar, mens vi må nøye oss med å være tilskuere til andre delfinale torsdag 12. mai, og kan verken stemme på Sveriges eller Danmarks bidrag. Derimot får alle deltakerland stemme i finalen lørdag 14. mai, også de som ikke går videre til finalen.

Av de 19 landene som deltar i første delfinale, deler Norge favorittstempelet med særlig Russland, Armenia og Tyrkia. Disse låtene er også preget av energi og fart, mens rolige ballader ikke later til å være i vinden i Eurovision Song Contest i år. Sent tirsdag kveld får vi vite om Norge og Stella Mwangi får delta med «Haba haba» også i selve hovedfinalen lørdag 14. mai.

Hvordan tror du Norge vil gjøre det i Grand Prix i år? Si din mening i feltet under!

KLAR FOR SEMI'EN: Tirsdag er den store dagen for Stella Mwangi. Da går hun på scenen i den første delfinalen i Eurovision Song Contest i Düsseldorf. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX

Publisert
  1. Underholdning
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Emma var en utrolig sprudlende og glad jente

Slik beskriver vennene 18-åringen som døde i skuterulykken.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Slik svarer han om trenerjobben

  2. Brannmann og politiet krasjet på vei til samme ulykke

  3. Sjokk-kamp for verdseinarane: – Vi pissa nesten på oss

  4. Her er det fare for mye lyn og torden i helgen

  5. Hvorfor døde mobbeofferet Bent (13)? Først nå har familien fått svar.

  6. BA: Ansatte på Lille koronasmittet