Skram-pris til Tove Nilsen

Medmenneskelighet, engasjement og forståelse var viktige stikkord da årets Amalie Skram-pris ble delt ut mandag.

PRISVINNER: Tove Nilsen er den 18. prisvinneren av Amalie Skram-prisen. ARKIVFOTO: DAN PETTER NEEGAARD

Elisabeth Langeland Matre

— Tove Nilsen har en gjennomgående omsorg for karakterene sine, og det har vært veldig sterkt å lese forfatterskapet hennes i lys av det som skjedde på Utøya og i Oslo. Vi leser det nok annerledes nå, sier styremedlem i Amalie Skram-selskapet, Cecilie Carlsen.

- Vekker forståelse

Mandag kveld ble Amalie Skram-prisen delt ut for 18. gang, 165 år etter forfatterens fødsel. I juryens begrunnelse heter det blant annet: "Tove Nilsens engasjement for de svakeste i samfunnet, hennes forståelse og medfølelse for dem som faller utenfor og hennes overbærenhet med alt det menneskelige er forbilledlig. At litteratur kan lindre, trøste og bygge opp er blitt veldig tydelig den siste tiden. ". Spesielt blir romanserien Skyskraperengler, Skyskrapersommer, G for Georg og Nede i himmelen trukket frem.

— I likhet med Amalie Skram klarer Tove Nilsen å vekke forståelse og medlidenhet, påpeker Cecilie Carlsen.

Langt forhold

Prisvinneren selv har et nært forhold til Amalie Skrams bøker.

— Det er alltid kjekt å bli satt pris på, og jeg ble veldig, veldig glad da jeg fikk vite at jeg skulle få akkurat denne prisen. Amalie Skram har jeg et langt forhold til, forteller Tove Nilsen.

Som litteraturstudent på 70-tallet hadde Tove Nilsen sammen med fire-fem medstudiner sin egen protest over de lange listene med mannlige forfattere som skulle leses.

— Vi protesterte ved å skrive en liste med kvinnelige forfattere vi ønsket på pensumlisten, og Amalie Skram var en av dem. Da leste jeg alt jeg kom over av Amalie Skram, og det var morsomt å finne igjen bøkene nå og se på notatene mine i margen, forteller den glade prisvinneren.

Tove Nilsen selv høster godord for at hun i roman etter roman har påpekt det nå så opplagte: Det er ikke den som har makt til å skade, som er den sterke. Det er i de myke verdiene vi finner den egentlige styrken.