Cathrine (22) tjente 130.000 kroner i måneden på å blogge

Unge jenter som blogger kan tjene svært gode penger. Skattemyndighetene følger dem nøye.

Publisert Publisert

TRENGER REGNSKAPSFØRER: Bloggerne Ulrikke Lund (23) og Cathrine Heienberg (22) fra Bergen har to av Norges mest populære blogger. Begge har regnskapsførere. - Jeg prøvde å holde styr på alt det økonomiske selv, men det var vanskelig, sier Cathrine Heienberg (til h.). Arkivfoto: Erik Brekke

  • Dan Petter (foto)
  • Astrid Øvre Helland
  • Wenche Fuglehaug
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— På min beste måned tjente jeg 130.000 kroner, sier Cathrine Heienberg (22) fra Fana. Hun blogger om mote og skjønnhet under navnet Cathinthecity.

Heienberg har blogget i to og et halvt år og ligger nå på 15. plass over de meste leste bloggene i Norge.

— Inntektene fra bloggen varier veldig fra måned til måned, men jeg synes jeg tjener godt, sier hun.

Heienberg forteller at hun sparer mye av pengene, men at det går litt på shopping og reiser.

Også hennes bloggvenninne Ulrikke Lund (23) er fornøyd med inntektene bloggen genererer. Lund har tidligere uttalt at hun kan tjene over en million på et år.

— Det er annonser på bloggen jeg tjener mest på, sier hun.

Må ha regnskapsfører

Både Heienberg og Lund har en regnskapsfører som hjelper dem med det økonomiske.

— I starten prøvde jeg å gjøre alt selv, men det var helt umulig. Det er så mange regler, og jeg vil at alt skal være riktig. Jeg er nødt til å ha en regnskapsfører, sier Heienberg.

Ingen av jentene liker å snakke om hva de tjener på bloggen, og forteller at det er ikke er på grunn av pengene de blogger.

— Men om bloggen din blir godt lest, kan man tjene veldig mye penger, sier Heienberg.

Det vet om Andrea Badendyck (17). Hun driver den nest mest leste bloggen i Norge, og har 44.000 unike lesere hver dag. Det gjør henne attraktiv for annonsører.

— Jeg har ikke så veldig lyst til å si hva jeg tjener eller har tjent. Men bloggere på størrelse med meg kan tjene opp mot 100.000 kroner eller mer brutto i måneden, forteller Badendyck.

— Til å være 17 år tjener jeg ekstremt mye i måneden. Jeg bruker mye mer penger enn de fleste andre på min alder også, men prøver å spare det meste. Og jeg betaler skatten min, altså, sier Andrea Badendyck.

Futen følger med

— Har du en innbringende blogg, driver nettbutikk eller på annen måte har inntekter fra virksomhet på internett, gjelder de samme skatte- og avgiftsregler som for annen inntektsgivende aktivitet, sier Merete Troli, underdirektør i Skatteetaten.

Blogging anses som næringsvirksomhet dersom den drives for egen regning og risiko, tar sikte på å ha en viss varighet og omfang, og den er egnet til å gi overskudd.

— Handel over internett øker betydelig i omfang og tar nye former. Også bloggvirksomhet har økt i omfang, både kommersielle blogger og ikke-kommersielle blogger. Skatteetaten har fokus på bloggere som en del av satsingen mot E-handel og aktører som tjener penger via internett. Det er viktig for oss å være på banen med ulike virkemidler i dette segmentet blant annet fordi man ser et økende behov for informasjon og avklaring om skatte- og avgiftsreglene for handel over internett, sier Merete Troli.

Å miste seg selv

Thomas Moen er daglig leder i produksjonsselskapetGood Morning, tidligere bloggmanager og forfatter av boken "123 blogg."

Han advarer unge jenter mot å tro at det er enkelt å tjene gode penger på blogging.

— I Norge har vi rundt 500.000 aktive bloggere, rundt 20 av dem tjener penger på fenomenet. Det er viktig å tenke på at man som blogger skal ha noe på hjertet, det er lett å miste seg selv til det kommersielle, sier han.

Anette Kristoffersen har skrevet masteroppgave om rosablogger. Hun opplyser at ni av ti som hun intervjuet, oppgir at de har lyst til å kjøpe eller har kjøpt produkter etter å ha lest en kommersiell blogg.

BLIR MYE PENGER: Andrea Badendyck (17) er en av Norges største bloggere med 44.000 unike lesere hver dag. Det tjener hun mye penger på. - Til å være 17 år tjener jeg ekstremt mye i måneden, men prøver å spare det meste. Og jeg betaler skatten min, altså, forteller Badendyck.

Publisert
BT anbefaler

Her kjører den nye treneren inn på Stadion

Kåre Ingebrigtsens første finte? Å fly via Oslo i stedet for å gå på det samtidige direkteflyet til Bergen.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Slik var det i Bergen med tidleg skjenke­stopp: – Oppsikts­vekkande

  2. Politiet har rykka ut til fleire heimefestar: – Det renn inn

  3. Derfor valgte Brann Inge­brigtsen foran Knutsen

  4. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe

  5. Jente (3) døde etter å ha falt i sjøen

  6. Fadderveka på BI avlyser alle utelivs­arrangement