Vil hjelpe andre som Ragnhild

Betty Johnsen gir ut singel til minne om niesen Ragnhild Helsengreen.

  • Liv Solli Okkenhaug
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

I sommer døde Ragnhild Embla Helsengreen (15) av en overdose i en leilighet i Bergen, mens hun var på rømmen fra en barnevernsinstitusjon. Kort tid tidligere var hun på sin siste sommerferietur — sammen med tanten, punkvokalist Betty Johnsen og hennes familie.

— Hun spurte selv om å få dra på tur med oss, og da ble jeg så glad. Jeg tenkte at hun var ikke så ille ute som jeg var redd for, når hun ville det, sier Johnsen.

- Ble dratt mot rusmiljøet

Men i løpet av ferien forsto hun at Ragnhild hadde alvorlige problemer.

— Hun kom der som en oppblåst 20-åring, men ble yngre og yngre for hver dag hun var med oss. Jeg forsto at hun lengtet etter et helt vanlig liv og å bli satt grenser for. Men jeg så også dragningen hennes mot rusmiljøet hun var kommet inn i. Hun var ikke ferdig med det, sier Johnsen.

Etter to ukers ferie med kajakkpadling, hverdagsliv hos tantens familie i Trondheim og musikkfestival i Sverige, dro Ragnhild hjem til barnevernsinstitusjonen utenfor Bergen.

15-åringen ville ikke være der, hun rømte gang på gang.

Den siste rømmingen endte i en leilighet i Solheimsviken. Her ble Ragnhild filmet etter at hun hadde fått hjelp til å sette en sprøyte med heroin. Noen timer senere var hun død.

Gir inntekter til barnevernstiltak

Da beskjeden om dødsfallet kom, var Betty Johnsen midt i innspurten før lansering av sitt nye album «Brenn hexen». Ragnhild hadde hørt låtene, og var fan av tantens musikk.

— Hun likte spesielt godt «Babe på kjøret», sier Johnsen.

Den gamle låten er nå med på singelen «Månestripen», som Johnsen ga ut denne uken. Singelen er dedisert til Ragnhild, og inntektene fra salget av den går til det private barnevernstiltaket Ungdomsalternativet.

— Det vil sikkert være noen som mener jeg utnytter Ragnhilds død for å selge musikken min, men det gir jeg blaffen i. Albumet skulle ut, og jeg visste at folk ville spørre om Ragnhild. Da følte jeg at det ble riktig å gjøre det slik. Men jeg hadde aldri kunnet gjøre det hvis ikke Ungdomsalternativet var med, jeg kunne aldri tenkt meg å tjene penger på denne saken, sier Johnsen.

Hør låten her. (Artikkelen fortsetter under videoen.)

— Det dør barn hver dag

Nå håper hun både musikken i seg selv og inntektene fra singelen kan hjelpe andre ungdommer i samme situasjon som Ragnhild.

— Det er motivasjon nok for meg når jeg daglig er inne på Facebook og ser at ungdommer fortsatt skriver på veggen til Ragnhild at de savner henne. Hun ble på en måte et eksempel på hvor galt det kan gå. Niesen min er borte på grunn av noe dritt, som jeg unner alle å slippe å oppleve. Jeg håper jeg kan treffe noen med denne låten. «Baby på kjøret» fikk en helt ny betydning for meg etter at Ragnhild døde, sier Johnsen.

22. oktober skal hun ha konsert i Bergen, og håper å kunne få i stand en minnekonsert der Ragnhilds venner og andre kan samles.

— Det dør barn hver dag. Ragnhild er ikke den eneste, selv om vi ikke får høre om alle. Når Ragnhilds død først ble en offentlig sak, vil jeg bruke anledningen til å komme frem med et budskap om at unge må få hjelp før de kommer så langt som hun gjorde.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert