Kulturuke skal motarbeide rasisme: Her lager de drager og dumplings

Denne uken er Møhlenpris skole forvandlet til et østasiatisk univers.

Lærer Yoko Parry-Williams viser Edel Norheim Holmvåg hvordan det skal gjøres.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Til tross for at det er to uker igjen til første skoledag, er skoleplassen på Møhlenpris stappfull av barn som deltar på en sommerskole utenom det vanlige.

– Nå øver vi bare på strekene, de kalles «check» og «sweap», men det skal bli til japanske eller kinesiske tegn, forklarer Edel Norheim Holmvåg (9) mens hun maler tykke, svarte streker på et ark.

– Vi har også lært å spise med pinner og hvordan man sier «velkommen» og «hallo» på japansk. Men jeg har allerede glemt ordene, innrømmer hun.

Strekene barna øver på, skal bli til kinesiske tegn til slutt.

Sammen med 40 andre elever fra 16 bergensskoler skal niåringen fordype seg i østasiatisk kultur de neste fire dagene. På planen står blant annet kampkunst, matlaging, kalligrafi og musikk.

Lunsjen lager de selv – også den fra det østasiatiske kjøkken.

– I dag hadde vi nudler og grønnsaker også noe som heter dumplings, en slags deig med noe inni, forteller Edel.

Bekjemper fordommer med kunnskap

Bak den østasiatiske kulturuken, står blant annet Ben Wenhou Yu og Yilei Wang. Da Bergen kommune lyste ut midler til sommeraktiviteter for barn, hev de seg rundt og søkte.

– Det siste året har det vært mye snakk om asiater som opplever hverdagsrasisme, blant annet gjennom «Stop asian hate»-bevegelsen i USA. Men vi vil heller si «Start asian love», understreker Yu.

Ben Wenhou Yu og Yilei Wang har bodd i Norge i over ti år. De jobber med kulturutveksling mellom Norge og Kina.

Etter at de flyttet til Norge for over tolv år siden, har de to jobbet med kulturutveksling mellom Bergen og Shanghai i Kina – der de opprinnelig kommer fra.

– Økt kunnskap og kulturforståelse kan bekjempe mange av problemene, tror Yu.

I Norge fikk debatten om rasisme mot asiater økt oppmerksomhet forrige uke. Da valgte NRK å fjerne flere episoder av «Japanese Ramm Show» – et humorprogram inspirert av japanske gameshow.

På spørsmål om hva de synes om avpubliseringen, er Wang usikker.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, men å bare stoppe eller fjerne noe, er veldig lett. Å sette seg inn i noe og forstå det, er mye vanskeligere.

Starten på skoleprosjekt

Fra v. Ben Wenhou Yu, Inga Moen Danielsen, Yilei Wang, Åshild Kanstad Johnsen og Camilla Clausen står bak den østasiatiske kulturuken på Møhlenpris.

Planen er at sommerskoleuken – som fokuserer på japansk, kinesisk og koreansk kultur – blir startskuddet for et større prosjekt om å lære barn om østasiatisk kultur.

– Vi skal lage en bok som vi håper at alle skoler i Bergen kommune, og gjerne i hele landet, skal kunne bruke i undervisningen. Det er 40 barn med denne uken, men vi vil nå ut til mange flere, forteller Yu.

Med seg på laget har de Camilla Clausen, som skal være redaktør for boken, Inga Moen Danielsen fra Tekstallianse og illustratør Åshild Kanstad Johnsen.

– Også har vi med oss mange lærere med asiatisk bakgrunn som underviser barna i de forskjellige aktivitetene, forteller Yu.

Kampkunst og kalligrafi

Solvei Hanmei Losnegård viser barna hvordan de monterer dragen.

Hver dag starter elevene med «Wushu».

– Det betyr kampkunst. Vi har en ny type kamsport hver morgen, enten fra Kina, Japan eller Korea. En slags morgengymnastikk, forklarer Yu.

Deretter går elevene rundt på forskjellige poster. Da BT er innom, er en av gruppene i gang med kalligrafi – en type skjønnskrift.

– Til slutt skal vi feste en tråd til og gå ut og prøve den, forteller Tuva Thomassen om dragen hun holder på å lage.

Inne i et annet klasserom er noen barn i full sving med å montere en drage.

– I sted brettet vi figurer i papir, jeg tror de voksne synes det var ekstra vanskelig, sier Tuva Thomassen (8) spøkefullt til en av lærerne – som innrømmer at papirbretting ikke var hans spesialitet.

Åtteåringen tegner øyne på dragen i glanset papir. Tusjen vil ikke helt feste seg, men Tuva er fornøyd. Det er tross alt første gang hun lager drage.

– Det viktigste er uansett å ikke klippe i vingene.

Publisert: