Dette kan du strømme for å takle valentinsdagen

Mistenker du at partneren bryr seg om valentinsdagen? Eller kanskje du gjør det? Her er tips til noen romantiske filmer dere kan strømme i kveld.

Publisert: Publisert:

Foto: Filmweb

Emilio Sanhueza


FOR DE MINSTE

Klassikeren: Hugo og Josefin (C More)

Maria Gripes roman om Jenny (som ønsker å hete Josefin) og hennes nye venn Hugo er en vakker film fra 1967. Det enkle budskapet er at det er fint å være annerledes, men mye finere når en har venner som liker deg for den du er. Relasjonen mellom disse to utvikler seg til noe dypere enn (leke)kameratskap og historien fortelles gjennom svensk sommeridyll, en særegen nordisk rytme og to svært dyktige barneskuespillere. Denne filmen tar ungenes evne til å forstå komplekse følelser på alvor.
Prøv også: Mary Poppins (Viaplay), Den uendelige historien (Netflix)

Nyklassikeren: Prinsessen og frosken (Viaplay)

Foto: Filmweb

Drømmer unge piker om å møte en kjekk prins? Kanskje det. Men som foreldre bør en spørre seg om hvordan og på hvem sine premisser. I «Prinsessen og frosken» befinner vi oss i New Orleans på 1920-tallet, hvor jazz og god mat florerer når den kjekke prins Naveen ankommer sørstatene. Unge Eudora drømmer ikke om kjekke prinser, men om å tjene nok penger til å kunne åpne sin egen restaurant. Romantikk vil likevel finne sted, men på et vis som tar unge Eudora seriøst som en ung gründer med egne mål i livet. Prøv også: Det regner kjøttboller (Netflix), Den fantastiske Mikkel Rev (C More)

Ta en sjanse: Den hemmelige hagen (Netflix)

«Den hemmelige hagen» er en vakker, mystisk film. Dessverre kun med engelsk tale. Men litt eldre unger vil gledelig sluke gjenskapelsen av det å vandre rundt i ukjente omgivelser når man er et barn. Mary Lennox blir sendt til en onkel i Yorkshire hvor hun møter kjekke Dickon og Colin. Sistnevnte har det tøft, men Mary og Dickon ønsker å hjelpe en potensiell venn. Heldigvis har de tre en hemmelig hage. Fans av «Downton Abbey» vil finne glede i at Maggie Smith spiller herregårdens husholderske. Prøv også: To på rømmen (Viaplay), Hugo (Amazon Prime)

Hold deg unna: Gutten med det tikkende hjertet (Viaplay)

Lille Jack blir født med et ødelagt hjerte, som erstattes av et gjøkur. På grunn av denne skjøre konstruksjonen kan han ikke bli sint, da ødelegges den. Og så må han i alle fall aldri forelske seg! Jack vokser opp og møter miss Acacia, en vakker pike – gjett hva som skjer. Premisset er greit nok, men denne (dårlig animerte) barnefilmens fortelling grunner på at jenters funksjon er at gutter skal forelske seg i dem. En viktoriansk estetikk, inspirert av Tim Burton, skjuler ikke hvor slapt dette er.
Hold deg også unna: The Prince & Me 2 (Netflix), Bandslam (C More)

FOR HELE FAMILIEN

Klassikeren: Roman Holiday (Netflix)

Foto: Filmweb

Audrey Hepburn og Gregory Peck har noen vidunderlige timer sammen i Roma, men problemet er: Hepburn spiller en ekte prinsesse som utgir seg for å være en vanlig jente, mens Peck spiller en journalist som utgir seg for å være en som ikke kjenner hennes egentlige identitet. Det blir forviklinger, det blir romantiske omgivelser. det blir en film som føles moderne fordi «Roman Holiday» (Norsk tittel: «Prinsesse på vift») skapte formelen som romantiske komedier fortsatt bruker den dag i dag.
Prøv også: Meet The Parents (HBO Nordic), Fornuft og følelser (C More)

Nyklassikeren: Scott Pilgrim vs. The World (Amazon Prime)

Bak enhver stor mann står det en kvinne og himler med øynene. Amazon har ikke norske tekster på denne … heldigvis! Regissør Edgar Wright er flink til å fortelle gjennom fiffige visuelle ideer, noe som gjør det heseblesende tempoet til en gøy affære i stedet for noe slitsomt. Scott Pilgrim starter filmen som ufyselig, men for å få kjærligheten til å funke, må han skjerpe seg. Ta ansvar. Et slikt enkelt premiss blir fortalt med stor formidlingsglede. Filmen fanger rusen av kul musikk og flipperspill. Prøv også: Shrek (Netflix), Den fabelaktige Amelie fra Montmartre (Netflix)

Ta en sjanse: Brooklyn (C More)

Foto: Filmweb

Saoirse Ronan spiller irske (og single) Ellis Lacey. Hun ankommer Brooklyn tidlig på 1950-tallet, som en av mange unge, irske innvandrerkvinner på jakt etter en økonomisk trygg fremtid. Tilfeldighetene skal ha det til at Ellis treffer en veldig søt kar fra en italiensk-amerikansk familie. Men så skjer det noe hjemme i Irland. Der møter hun nok en søtnos! Manuset er skrevet av Nick Hornby, og filmen tar situasjonen på alvor og med ydmykhet: Kjærligheten er best når den er på lag med fremtidsutsiktene.
Prøv også: Belle (Viaplay), Hugo (Netflix)

Hold deg unna: Seventh Son – den siste lærling (C More)

I en fantasiverden herjer drager, riddere og hekser – og dårlige spesialeffekter. En ung mann må ut på eventyr fordi «skjebnen» vil det. Han må samarbeide med en heks spilt av Alicia Vikander, i en verden der noen hekser er slemme og noen snille. Filmen spør dumt: Kan du egentlig stole på hekser, selv de du syns er søte? Vikander er en klisjé som forelsker seg i helten, fordi … ja, hvorfor? Jeff Bridges eller Julianne Moore kunne ha reddet denne pubertale guttefantasien, men karrierens verste rolle venter begge. Hold deg også unna: Dear Secret Santa (HBO Nordic), Diana (Netflix)

FOR DE VOKSNE

Klassikeren: Annie Hall (HBO Nordic)

Foto: Gablescinema

Diane Keaton spiller Annie Hall, en morsom, rar og komplisert dame som åler seg inn i livet til Alvy Singer, spilt av Woody Allen på – hold deg fast – nevrotisk vis. Hans morsomme betraktninger om samfunnet ble via «Annie Hall» (norsk tittel: «Annie og jeg») en vei inn i selvransakelsen. Samtidig er filmen også et sjarmerende møte mellom urbant snobberi og rural folkelighet, og kjærligheten mellom de to svinger innom livets skuffelser og høydepunkt. Sorg og glede, side om side. Prøv også: Broadcast News (C More), Cry-Baby (Viaplay)

Nyklassikeren: Bridesmaids (Amazon Prime)

Foto: Filmweb

Noen filmer får den økonomiske suksessen de trenger, men ikke alltid den kritiske oppmerksomheten de fortjener. «Bridesmaids» fremstår som en rølpete komedie – og folk tror kanskje kvinner i hovedrollene er en gimmick? – men mellom de morsomme situasjonene og den (noe upassende) humoren, finner du smarte betraktninger om hvordan kjærlighet og romantikk umulig kan være sunt når man ikke også har gode venner rundt seg. Det gjelder alle, ikke bare kvinner. Prøv også: Slumdog Millionaire (C More), Carol (Viaplay)

Ta en sjanse: Breaking The Waves (Viaplay)

Med «Breaking The Waves» kom Lars Von Triers gjennombrudd, der han endelig fant sin unike blanding av moralske dilemmaer og en eksperimenterende tilnærming til filmproduksjon. I dag er ikke denne estetikken like «vanskelig», men i 1996 sjokkerte denne bisarre kjærlighetshistorien om oljearbeideren Jan (Stellan Skarsgård) og Bess (Emily Watson). Hun er fra en svært konservativ landsby. En ulykke får Jan til å be om stadig rarere ting fra Bess, som er villig til å ofre alt for kjærligheten.
Prøv også: Me and Earl and the Dying Girl (C More), Only Lovers Left Alive (Netflix),

Hold deg unna: The Blue Lagoon (C More)

Dårlig skuespill, svakt manus og tonedøv regi preger denne skruppelløse filmen. Richard og Emmeline – fetter og kusine – strander på en øde øy. De når puberteten. Så oppdages blomster og bier. Om du fortsatt ikke sier «nei takk» så la meg understreke at en stor del av filmen handler om små barn. Den er fra en tid der eldre menn slapp for lett unna med å lage «lett underholdning» om halvnaken ungdom. «The Blue Lagoon» sier niks om kjærlighet og for mye om hva folk er villige til å bruke penger på. Hold deg også unna: Dear John (Netflix), American Wedding (Amazon Prime).

Publisert: