Ari Behn spiller drukkenbolt i Bergen

Ari Behn skal spille Jeppe i en nyversjon av «Jeppe på Bjerget» på Røkeriet USF 18. og 19. oktober.

Publisert Publisert

DEBUTANTEN: Ari Behn spiller hovedrollen i Jeppe på Bjerget i oktober. Foto: Berit Roald, Scanpix

  • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Oppsetningen har fått tittelen «Visjonæren/Martyrium 1-7», produsert av Oslo-kompaniet De Utvalgte og BIT Teatergarasjen i Bergen.

— Jeg har tidligere jobbet med dramaturg Anne Holtan på oppsetningen av Bibelen på Det Norske Teateret - med Stein Winge - og sendte henne skuespillet «Martyrium 1:77» en gang på forsommeren. Det er en teatertekst som ennå ikke er publisert eller fremført andre steder. De Utvalgte er jo kanskje Norges mest erfarne og beste frigruppe. Jeg er svært glad og takknemlig for denne muligheten, svarer Ari Behn i en e-post til BT.

Søker tilflukt i rusen

TIDLIG UTGAVE: Ludvig Holberg ble satt opp allerede i 1885 på det gamle teateret på Engen. Ukjent skuespiller. Foto: Teaterarkivet ved UiB

Dette er historien om en krigsherjet mann som søker tilflukt i rusen mens konen forsøker å banke vett inn i skallen hans — og er inspirert av Holbergs «Jeppe på Bjerget».Opprinnelig skulle Jørgen Langhelle spille Jeppe, men rollen er nå overtatt av ingen ringere enn prinsessegemal Ari Behn.

— Vi kjørte en forestilling i fjor, «Visjonæren». Dette er en videreutvikling. I forbindelse med denne prosessen kom Ari Behn til oss med et manus, «Martyrium» - og vi så fort at dette var en tekst som kunne passe inn i vår planlagte forestilling, sier regissør Kari Holtan.

Skoleteater

Ari Behn forteller at det er De Utvalgte som har gjort det meste av tekstutvalget.

— Det er ingen tvil om at de mange berøringspunktene i «Martyrium» og «Visjonæren» står godt til hverandre.

— Hvorfor ville du også spille i stykket? Er det ikke en krevende rolle?

— Igjen var det et forslag fra De Utvalgte at jeg også skulle spille på scenen. Jeg synes naturligvis at det er krevende. Av egen skuespillererfaring begrenser den seg til skoleteater i oppveksten, men som til gjengjeld var relativt massiv og hvor jeg spilte teater hvert eneste år frem til jeg gikk ut av gymnaset.

70-TALLS VERSJONEN: Rolv Wesenlund spiller hovedrollen i «Jeppe på Bjerget» på Det Norske Teatret i 1977. Arkivfoto: Oddvar Walle Jensen, Scanpix

— Ellers har jeg muligens en viss slagside fra litterære opplesninger landet rundt og kanskje også som programleder i TV, men det er vel tvilsomt om dette er til noen hjelp. Jeg har ingenting å holde fast i, annet enn De Utvalgtes solide kunstneriske erfaring, og Kari Holtans svært presise og briljante regi, skriver Behn.

Krevende rolle

Urpremieren blir i Bergen, på Meteorfestivalen 18. og 19. oktober.

— Aris rolle blir en videreføring av den rollen Jørgen Langhelle gjorde i den opprinnelige «Visjonæren». Han skal spille en blanding av Jeppe og sin egen figur fra «Martyrium». Ari har jo skuespillererfaring tidligere. Han er engasjert og jobber hardt, sier Holtan.

— Er det, fra ditt ståsted, en krevende rolle?

— Alt som handler om å stå på en scene og formidle noe, er krevende. Jeg er fornøyd med innsatsen, sier Holtan.

Ari Behn vet ennå ikke helt hvordan hans Jeppe blir.

— Det ligger mye gjemt i Jeppe-karakteren som jeg nå står midt oppe i tolkningen av. Det er et kompleks arbeid og som for øyeblikket krever alt av meg, sier Behn - som gleder seg til å debutere i Bergen.

— Dette ser jeg frem til. Og etter Bergen venter Berlin, skriver Behn.

Tor Erling Staff

Teaterkompaniet er gjengangere på Meteorfestivalen i Bergen. Dette er også en co-produksjon med BIT Teatergarasjen.

— Meteorfestivalen er en veldig viktig arena for oss. Her kommer mange oppkjøpere. Vi vil jo gjerne spille så mye som mulig ute i Europa. Ari har allerede satt av tid til å følge med rundt omkring. Dette er et prioritert prosjekt, sier Holtan.

HJELMELAND SOM JEPPE: Nationaltheatret tyvstartet Holbergjubileet 2004 med «Jeppe på Bjerget» i bergensk tapning. Bjarte Hjelmelands spiller den komiske drankeren. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix

Sven Åge Birkeland i BIT Teatergarasjen husker godt da forsvarsadvokat Tor Erling Staff overtok for nettopp Jørgen Langhelle i rollen som rettspsykiater da De Utvalgte spilte «Drømmen» i Logen Teater i april 2010.

Vinger å fly med

— Han gjorde en god innsats. Det kommer sikkert Ari Behn til å gjøre også.

— «Visjonæren» skulle egentlig hatt bergenspremiere i januar. Hva skjedde?

— Den ene skuespilleren ble syk. Vi måtte avlyse. Derfor er det veldig artig å få verdenspremiere på den nye versjonen nå i høst. Dette blir jo et skikkelig utstillingsvindu. Vi har besøk av veldig mange internasjonale teatersjefer, produsenter og kuratorer. Som co-produsent ønsker vi jo at stykket og Ari skal få vinger til å fly ut av landet med, sier Birkeland.

På bunnen av dritten

ENDA EN VARIANT: Frode Rasmussen har også spilt Jeppe på Bjerget, på Wesselstuen i Bergen.

Jørgen Langhelle, som spilte Jeppe i «Visjonæren», sier det både er en dramatisk og krevende rolle.— Det er jo Jeppe i en posttraumatisk tilstand etter krigen, der han har tråkket over tusenvis av drepte. Han skal virkelig ned til bunnen, til dritten. Vi snakker om et levd liv. Som regel spilles Jeppe som en komisk figur. Men ikke i den versjonen jeg var med på. Jeg kan ikke annet enn å ønske Ari lykke til, sier Langhelle - som har prioritert innspillingen av «Det tredje øyet 2» i vår og sommer.

Publisert
BT anbefaler

Lars Arne Nilsen ferdig i Brann: Slik reagerer ekspertene

Slik reagerer ekspertene på Lars Arne Nilsens avgang i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. «Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

  2. Her blir Nilsen rørt av tanken på sin nære kollega: – En jeg kan gå i krigen med

  3. Om morgenen var både datteren og bilen vekke. Så ble jenten funnet med to i promille.

  4. Fem politibiler måtte rykke ut til masseslagsmålet lørdag: – Det var kaotisk

  5. Hit kan det komme 10.000 på én dag

  6. FHI vurderer krav om munnbind på buss og bane