Fra eksos til grønt galleri

Morten Fredriksen har sluttet å selge biler. Nå vil han heller gi kunst til folket via et mobilt, miljøvennlig galleri.

Publisert Publisert

MOBILT GALLERI: Investor og kunstsamler Morten Fredriksen hadde ideen. Tor Benjaminsen i Størksen Rustfri Industri har styrt ombyggingen av containeren, mens Vegard Laukhammer (til h) ved Christian Michelsens Research har utviklet energitilførselen til «Det Grønne Galleri». Alle tre synes det har vært et spennende prosjekt å jobbe med. Hvis alt går etter planen skal det mobile galleriet innvies om tre-fire uker. Foto: Rune Nielsen

  • Cathrine Krane Hansen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Det Grønne Galleri» eller «Magic Green Box — Local Pop Up Art». Barnet har allerede fått flere navn. Og som navnet antyder, dreier det seg om et mobilt mini-galleri. Morten Fredriksen, mest kjent som tidligere direktør i Auto 23 i Fyllingsdalen, er mannen bak idé og finansiering.

— Målet er å vise kunst og skjøre gjenstander rundt om i byen - på Torgallmenningen, Festplassen, Fløyen eller i Kanadaskogen. Dette galleriet er uten åpningstider, her kan folk se kunst når de selv har tid, sier investor og kunstsamler Morten Fredriksen.

Satser grønt

Auto 23 avviklet bilforretningen i vår. Via holdingselskapet Angarde AS driver Fredriksen nå eiendomsutvikling og planlegger mer miljøvennlig boligbygging på Spelhaugen. Hans andre mål med «Det Grønne Galleri» er å fremme satsing på gjenbruk og miljøvennlig produksjon i Bergen.

Les også:

Les også

Auto 23 legger ned

— Vår visjon er å få frem at det går an å konstruere grønne bygninger lokalt og å synliggjøre at det finnes muligheter i det grønne, sier Fredriksen.

— Var det grønt engasjement som gjorde at du sluttet i bilbransjen?

— Vi vil ta vår del av samfunnsansvaret. Hvis ingen gjør noe, men bare snakker om at man burde gjøre noe for miljøet, kommer vi ingen vei. Og da får vi et kjedelig samfunn.

Samarbeid med CMR

Det mobile galleriet er laget av en vanlig, brukt container. Den får glass på fire sider med paneler over som fungerer som tak for tilskuere og glassbeskyttelse når containeren fraktes videre. Oppå panelene ligger solcellepanel, også de kjøpt brukt.

Prototypen skal være ferdig og klar for kunst om tre-fire uker. Den er utviklet i tett samarbeid med forskere på Christian Michelsen Research (CMR).

— Containeren er et selvforsynt system der solcellene gir nok energi til å løfte panelene og styre luftkvaliteten. Dette er et nyttig prosjekt for oss å være med på, sier markedsdirektør Vegard Laukhammer i CMR Prototech.

Mer enn Breivik-kunst

Det er ennå ikke avgjort hva «Det Grønne Galleri» skal inneholde og hvor det skal stå på første visning. Morten Fredriksen har selv mye kunst han kan vise, blant annet 120 av Bård Breiviks båtformer. Bergenskunstneren har jobbet med en 1,2 meter lang båtform i ulike deler av verden siden tidlig på 80-tallet, og båtformene anses som hans hovedverk.

Da Fredriksen i fjor kjøpte 80 båtformer på Breivik-utstillingen i Kode, sa han at han planla å vise dem i glassmonter i Fyllingsdalen. Nå er ideen videreutviklet til et mobilt, miljøvennlig galleri som også kan huse andre objekter. For eksempel studentarbeider eller en isbjørn fra det midlertidig stengte Naturhistorisk Museum, foreslår kunstsamler-investoren.

Kommunen positiv

Han håper på et godt samarbeid både med kommunen og kunstinstitusjoner.

— Dette skal ikke være noen egotripp der jeg skal vise min kunstsamling. Jeg ønsker å skape nysgjerrighet og tror containeren vil stimulere interessen for kunsten som er inni den.

Fredriksen har presentert prosjektet for Fond til kunstnerisk utsmykning av byen. Fondets sekretær, Grete Riis, synes «Det Grønne Galleri» er et spennende initiativ. Hun sier fondet er positivt innstilt til prosjektet, men understreker at det er Grønn Etat som må ta stilling til hvor containeren kan stå.

Morten Fredriksen sier han vil ta kontakt både med Grønn Etat, Kunstforeningen og andre aktuelle instanser, og at han vil vokte seg vel for å tråkke noen på tærne.

Søkt patent

— Hvor mye har det kostet å utvikle dette galleriet?

— Det har jeg ikke turt å summere. Jeg har fått laget dette fordi jeg synes det er gøy, og jeg er heldig som har ressurser jeg kan bruke på det. Vi har sendt inn patentsøknad. Folkene i CMR snakker allerede om hvordan de kan utvikle utgave to og tre. Hvis containeren blir en suksess, og det produseres flere, får vi noe igjen, sier Fredriksen.

— Det er vel ikke et stort marked for slike containere, men det er en spennende kombinasjon av kunst og forskning, synes Vegard Laukhammer.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent