En overdose Jackson?

Mediene har skrevet alt for mye om popkongens død, mener amerikanerne.

Publisert Publisert

  • Aftenposten
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

En undersøkelse gjennomført av Pew Research Center gjør saken klar:

Hele 64 prosent – altså to av tre amerikanere – mener at mediene har rapportert for mye om Michael Jacksons død.

Kun tre prosent oppgir at de synes de har lest for lite om dødsfallet.

29 prosent av de 1000 som deltok i spørreundersøkelsen syntes informasjonsmengden var «passe».

60 prosent av plassen Enorme mengder plass ble viet Michael Jackson i dagene etter at popkongen døde 25. juni i en alder av 50.

I en ellers travel amerikansk nyhetsuke – som også inneholdt store nyhetssaker som Iran-demonstrasjonene, helsereformdebatten, utroskapsskandalen rundt South Carolina-guvernør Mark Sanford og en t-baneulykke i Washington som krevde ni menneskeliv – var det bare Iran-saken som opptok journalistene mer enn Jacksons plutselige dødsfall, melder Pew.

Mens Iran-uroen sto for 19 prosent av det redaksjonelle innholdet i amerikanske medier i forrige uke, fylte Jackson-dødsfallet 18 prosent av spaltemetrene.

Men disse tallene endret seg raskt etter torsdagen, da Jackson døde. Hele 60 prosent av alt innholdet i amerikanske nyheter var viet den eksentriske sangeren og danseren i døgnet som fulgte.

**Les også:

Les også

Umulig å imitere

Umulig å imitere**

Når ikke opp til Diana Pew-undersøkelsen levner liten tvil om at sjokk-nyheten var noe som opptok dem sterkt. Hele 30 prosent av de spurte oppga at de fulgte nyheten «svært nøye». Blant sorte amerikanere var tallet så høyt som 80 prosent, mens bare 22 prosent av hvite borgere var like engasjert i saken.

Tallet på 30 prosent er like høyt som da «krokodillejegeren» Steve Irwin døde i septemer 2006 etter å ha blitt spiddet i hjertet av en piggskate.

Men interessen for musikerens død kan likevel ikke måle seg med de 54 prosentene som fulgte «svært nøye» med på nyhetene om prinsesse Dianas død i 1997 eller da John F. Kennedy ble skutt i 1963.

Andre målinger bekrefter at interessen var enorm for Michael Jacksons dødsfall da nyheten kom på torsdag. Søkemotoren Google kunne rapportere samme dag at halvparten av de 100 hyppigst brukte søkeordene hadde med popkongen å gjøre.

Nettsamfunn som Facebook og Youtube kunne også melde om en kraftig økning i trafikken, skriver avisen USA Today.

Twitter-klager På Twitter har det i flere dager dukket opp et økende antall meldinger der brukere klager over omfanget av mediedekningen rundt Jacksons død.

— Jeg har satt pris på Michael Jacksons talent, men føler at vi får alt for mye informasjon. Får han aldri hvile i fred?, spør twitreren vlgrande.

— Jeg ber og bønnfaller om at dekningen av Michael Jackson tar slutt. Jeg skjønner at han var en viktig kulturell person, men dette er for mye, mener twitter-brukeren emptyrepublic.

Hva mener du? Har vi skrevet for mye om Michael Jackson? Delta i debatten her!

Publisert

Les videre

  1. Foto: RUNE SÆVIG

  2. Foto: REUTERS