Alexander den store tok hele Europa

Alexander Rybak knuste hele Europa. Det ble tidenes utklassing!

Publisert Publisert

  • Janne Hagen
  • >
  • Moskva<br
  • Christina Torsøe
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Det smalt i tv-skjermen da Alexander Rybak satte blikket i kameraet. Islands stemmepresentør omtalte ham like godt som "the cutest guy in the conctest".

Rett til topps

Hun var neppe alene om å synes det, og like mange likte nok hans "Fairytale". Vi smalt rett opp i ledelsen på første avtemming da vi fikk full pott fra Spania. Så fulgte 10 poeng fra Belgia, 12 fra Hviterussland og dermed bruste blodet godt i den norske delegasjonen bak scenen.

— 12 poeng går til en jeg ble forelsket meg i i kveld. Det er et eventyr, sa damen som leste opp stemmene fra Nederland.

Hun var langt ifra den eneste som lot seg sjarmere av den energiske 23-åringen med fela, og hallingdanserne Frikar.

Norges bidrag fikk 387 poeng totalt. Mer enn dobbelt så mange poeng som en annen nordisk favoritt, Island, som kapret andreplassen med poeng.

Har det bra

— Vi har det bra, nå. Koser oss stort i Green room, her er det helt fantastisk stemning. Nå må vi se på TV!, sa Alexander da avstemningen så vidt hadde startet og da vi hadde tre ganger så mange poeng som Island, da det ellevte landet avga stemmer. På det tidspunktet hadde vi dobbelt så mange stemmer som nestemann på lista, 113 stemmer mot Islands 54.

Tolver på tolver

Det ble tolver på tolver, og tier og åtter. Men stadig med massiv ledelse til nummer to. Nermere bestemt tre ganger så mange stemmer som Island et øyeblikk der.

Tyrkia kneip igjen og ga oss bare ynkelige tre poeng. Og to fra Bulgaria. Men nabolandet Sverige ounget også ut med tolv poeng.

Halvveis i avstemmingen hadde vi ca dobbbelt s mange stemmer, 235 som nummer to, stadig delt mellom Island/Tyrkia med sine 115.

Og det så svært lyst ut for Norge og Alexander. Stemningen var elektrisk presserommet. Nærmere bestemt rundt den norske pressen.

Tok en burger

Alexander, som fylte 23 år tre dager før finalen, varmet opp på McDonalds. Det kan ikke ha vært helt feil, for både energien og stemmen og tilstedeværelsen var upåklagelig under den store finalen.

Så var det oppvarming bak scenen, og stemningen var upåklagelig.

Da 30 av 42 land hadde avgitt stemmer, ledet vi med 289 mot Aserbadjans 146.

Historisk

Da land dummer 31, Estland avga stemmer ble Alexander historisk. Alfri tidligere har noen fått over 300 poeng. Alexander Rybak hadde på dette tidspunktet 309! Og enda var det 10 land igjen til å avgi stemmer.

Gamle stjerner gratulerte

Det var gamle Grand Prix-stjerner på tråden på NRK-sendingen. Bettan, Rolf Løvland og Hanne Krogh. Så statsminister Jens Stoltenberg på telefon fra Syden og kulturminister Trond Giske. Alle storveis fornøyde og tok seieren hjem før sendingen var over.

— Fantastisk. Det blir utrolig moro å få Grand Prix til Norge neste år.

Alexander Rybak måtte forberede seg på pressekonferanse i sene, sene nattetimer. Og koredamer og hallingdansende frikarer og Per Sundnes gliste så bare ørene stoppet fliret i å gå helt rundt.

Da var det tre land i gjen å stemme. Og vi hadde 379 poeng. Snuste på 400-en.

Alexander Rybak fikk desidert mest applaus fra journalistene i presserommet på Olympisky Arena i Moskva. NRK og de andre norske journalistene lot seg rive med, og stod oppe og viftet med flagg og sang.

Men det var ikke bare de norske pressefolkene som tok av. Greske, svenske, danske og ukrainske journalister viftet med sine egne lands flagg, og hoppet opp og ned og hoiet for Alexander.

Dobbelt

Da halvparten av de 42 landene hadde avgitt sine stemmer ledet Rybaks eventyr med dobbelt så mange poeng som andreplassen Island.

Da er det altså klart at vi får Melodi Grand Prix til Norge og Telenor Arena på Fornebu i 2010.

Melodi Grand Prix i Moskva blir historisk på alle måter. Det er 14 år siden forrige gang Norge vant MGP, med Secret Garden og Nocturne i 1995.

Da fikk nordmennene også en fantastisk 17. Mai feiring. Finalen gikk nemlig da også av stabelen 16. Mai.

MGP i Russland er i tillegg den største og mest påkostede finalen i MGP sin 54 år lange historie. Russerne spanderte hele 30 millioner euro på den store festen, noe som tilsvarer over 265 millioner norske kroner.

Direktør Bjørn Erichsen i European Broadcasting Union (EBU) uttalte fredag til De Fire Store sin journalist i Moskva at det aldri vil bli brukt så mye penger på MGP igjen.

— Budsjettet for Melodi Grand Prix har ligget på 10-15 millioner euro tidligere år, sa Erichsen.

Hva nå?

Så gjenstår bare spørsmålet - hvordan skal Norge toppe ekstravagansen i det russiske Grand Prix-arrangementet?

— Vi kommer til å lage et stort og flott og informativt show neste år, sa statsministeren.

Da blir 42 land med på å feire 17. mai i Norge.

Publisert