- Ser på nedlasting som lek

Advokat Espen Tøndel tror mange ser på nedlasting som en lek. - Når politiet banker på, er det ikke morsomt.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

Advokaten representerer distribusjonsselskapet SF Norge, som har anmeldt flere tilfeller av piratkopiering.

— Slike saker pleier normalt å gå greit. Det er ingen store juridiske spørsmål som står på spill her, det er rimelig klart at dette er ulovlig, sier Tøndel til bt.no.

Har sikret bevis

Blant bevisene som er sendt til politiet, er IP-adressene til de som la filmene ut på internett. Disse adressene gjør det mulig å spore datamaskinene som ble brukt.

— Vi legger alltid ved gode beviser. Dette er noe bransjen slår hardt ned på, sier han.

— Så de som har lagt filmene ut på nett bør ikke føle seg trygge?

— Nei.

- Ser på det som lek

En ulovlig utgave av Varg Veum-filmen «Tornerose» dukket opp på The Pirate Bay sist lørdag, fire dager før filmen slippes på leiemarkedet og nesten to uker før den kommer i butikkhyllene. Også den første Veum-filmen havnet på nett før den var utgitt.

— Jeg tror mange av dem som driver med nedlasting, ser på det som en lek. Den dagen man får en henvendelse fra politiet, er det ikke så morsomt lenger, sier Tøndel.

SF Norge konsentrerer seg om å straffeforfølge de som har gjort filmene tilgjengelige, og ikke personer som faktisk laster ned det piratkopierte materialet.

— De skaper den første bølgen. Det er dem rettighetshaverne ønsker å gå etter, forklarer han.

Forventer flere dommer

I mars i fjor ble en 45 år gammel mann fra Fredrikstad dømt til 15 dagers betinget fengsel for å ha lagt ut den norske filmen «Pitbullterje» på nett. Mannen måtte også betale 50.000 kroner i erstatning til produsentene.

— Fengsel eller bøter er lovens alternativer. Det har vært noen dommer, og det er en del anmeldelser som ligger inne i systemet, sier Tøndel.

— Så du tror vi vil se flere domfellelser i tiden som kommer?

— Ja, helt klart, sier advokaten.

Publisert:
PIRATKOPIERT - IGJEN: Også den andre filmen om Varg Veum i Trond Espen Seims skikkelse havnet på nett før den var utgitt på DVD.
IKKE FORNØYD: - Dette er ikke gøy, sier regissør Erik Richter Strand til at en piratkopi av «Tornerose» sirkulerer på internett. ARKIVFOTO: HELGE HANSEN