Fem fine tips til vinterferiehelgen

Dropp fjellet og bli i byen! Her kan du høre morsomme menn snakke om å bli eldre, gå på kunståpning med en spennende kunstner og høre musikalske helter fra 80-tallet.

Publisert Publisert

VARIERT HELG: Fnisete menn, reformasjonens far eller eksperimentell kunst? siste helg i vinterferien byr på så mangt. Foto: Malin Nilsson Schau/arkiv/Paula Court

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

KUNST: Hva vil det si å være amerikaner?

STILLER UT I BERGEN: Matana Roberts’ utstilling «I Call America» åpner fredag. Foto: Jason Fulford

Hva: Åpning, «I Call America»

Hvor: Bergen Kunsthall, NO. 5

Når: Fredag fra 20.00

Hvorfor: Matana Roberts er jazzmusiker, improvisator, danser, poet og visuell kunstner. Selv kaller hun seg eksperimentalist.

Utstillingen «I Call America» prøver «å fange hva det vil si å være amerikansk i det 20. århundret», ifølge programteksten. Det er ingen lett oppgave hun har tatt på seg, men like fullt svært interessant.

Les også

Jakten etter svar i Bergen Kunsthall

«I Call America» er Roberts’ første utstilling i Europa, og består av en rekke verk som tidligere har vært stilt ut andre steder i verden. Den ble vist på Fridman Gallery i New York i 2016.

Utstillingen er en del av et samarbeid mellom Bergen Kunsthall og festivalen for eksperimentell musikk, Borealis, som starter i neste uke.

Guro H. Bergesen

FESTIVAL: Reformasjon-feiring

HYLLES: Martin Luther var en tysk teolog som spilte en sentral rolle i den religiøse og kulturelle omveltningen reformasjonen. Han levde fra 1483 til 1546. Foto: PRIVAT

Hva: Lutherfestdagene

Hvor: En rekke steder i Bergen sentrum

Når: Fra 3. til 7. mars

Hvorfor: Bergen kommune, Bergen domkirke menighet, Bergen kirkelige fellesråd, Bjørgvin bispedømme og «Europeisk vegkart for reformasjonsjubileet 2017» tar ansvar, og feirer Bergen som Norges reformasjonsby denne helgen og ut i neste uke. Byen er nemlig utpekt som Norges reformasjonsby i et større europeisk jubileumsnettverk. Årsaken er, ifølge nettsidene, at Bergen var den første byen hvor det var luthersk innflytelse i Norge. Som vanlig var vi først ute med de viktigste nye trendene på denne siden av fjellet.

Les også

Arven etter Luther

På deltakerlisten står både statsminister Erna Solberg og skuespiller Bjarte Hjelmeland, tidligere NRK-journalist Hans Wilhelm Steinfeld, domkantor Kjetil Almenning og biskop Halvor Nordhaug.

Og i løpet av festivalen kan man oppleve alt fra «prekekappleik», en rekke konserter (deriblant konserten «Jesus loves electro», som undertegnede er nysgjerrig på), og ikke minst gode anledninger til å lære mer om reformasjonen og Martin Luther.

Guro H. Bergesen

LIVE PODKAST: Hør på to menn snakke om sin ferd mot alderdommen

PÅ KVARTERET: Kristopher Schau og Kyrre Holm Johannessen skal ha «Krisemøte» live på fredag. Foto: Malin Nilsson Schau

Hva: Krisemøte Live

Hvor: Det Akademiske Kvarter

Når: Fredag fra 18.00

Hvorfor: Noen ganger gjør det godt å høre om andres nevroser. Både fordi det er greit å vite at andre også bekymrer seg for meningsløse ting innimellom, og fordi det akkurat i dette tilfellet er ganske underholdende.

Les også

Hva feiler Bergen? Les Kristopher Schaus diagnose

Kristopher Schau er for mange kjent som moromann, musiker, forfatter, TV-fjes og radiovert, blant annet gjennom det legendariske radioprogrammet XL, og senere XLTV på NRK, Team Antonsen og De Syv Dødssyndene. I senere tid har han stått bak det ganske vittige radioprogrammet «Alt du sier er feil, Espen», og, nettopp, «Krisemøte».

Les også

Nesten en halv million følger Jensen-saken på podkast

Kyrre Holm Johannessen er først og fremst kjent som programleder, fra show som «Karate» (med Schau), «Kyrre» og «P3 Morgen». I 2007 ledet han femte sesong av «Idol» sammen med Marte Stokstad.

Podkasten «Krisemøte» startet de i 2014. Siden har de møttes omtrent en gang i uken for å utveksle bekymringer, historier, gleder og sorger fra livet som menn i 40-årene. Så underholdende er det, at selv en kvinne i slutten av 20-årene synes det er gøy.

Guro H. Bergesen

KUNST: Astrup på Kode

MYSTIKK: «Maimåne» (1908), står utstilt på Nasjonalmuseet. Foto: Nikolai Astrup

Hva: Utstillingsåpning

Hvor: Kode

Når: Fredag 3. mars 19.00

Hvorfor: Bildene til Nikolai Astrup var i 2016 på utstillingsturné i London, Emden og Oslo. Nå er samlingen tilbake i Bergen og det markeres med utstillingen «Nikolai Astrup–Ut av skyggen».

Astrup var en av de viktigste norske billedkunstnerne rundt 1900. Med en far til prest brøt han med de tradisjonelle forventningene i samtiden og skilte seg ut i den lille hjembygden Jølster. Han ble boende der hele livet og hentet inspirasjon til alle sine bilder fra dette lille samfunnet.

Les også

No skal Astrup bli internasjonal stjerne

Astrup var sterkt inspirert av barndomsminner hvor nattens mørke og barndommens mystikk preger stemningen i maleriene. Trær blir til troll og fjell får fjes. Man kan ane en viss melankoli som alle i kontakt med nordisk natur av en eller annen grunn sitter igjen med.

Les også

– Jeg malte «Astrup-bildet»

I tillegg til å beskue denne merkverdige kunstnerens malerier, får du også innblikk i hvordan Astrups kunst ble tatt imot i utlandet.

Åpningskvelden fortsetter på restauranten Lysverket med DJ-er og en ny Astrup-inspirert meny. Hva de har funnet på med tanke på den norske dietten fra tidlig 1900, kan bli svært så spennende.

Ingrid Marie Vikhammer Sandvik

KONSERT: Tilbake til 80-tallet

FRONTFIGUR: Svein Hovland er vokalist og frontfigur i nyveivbandet fra 80-tallet. Foto: Erik Fossen

Hva: Gjennomslag

Hvor: Bryggeriet på Zachen

Når: Lørdag fra 23.00

Hvorfor: Det smått legendariske bergensbandet Gjennomslag ble dannet i 1980. Bare to år senere var det oppløst. I løpet av de to årene rakk de å gi ut to album.

Og nå, 35 år senere, skal de altså spille på Zachen. Gjennomslag har riktig nok spilt flere gjenforeningskonserter på de 35 årene og gjenoppstått med ny besetning flere ganger. Men dette er likevel en anledning bergensere med en forkjærlighet for god musikk på bergensk ikke bør la gå fra seg.

Les også

Nye bølger fra Gjennomslag

Bandet består i dag av Svein Hovland, Roar Ruus Finsås og Rune Kogstad, og skal ifølge programteksten spille både gammelt og nytt materiale denne kvelden.

Sjekk for øvrig også ut coverversjonen Fjorden Baby! gjorde av Gjennomslag-låten «Kommunikasjon» når du får tid.

Guro H. Bergesen

Publisert