Disiplinert og djevelsk

Veteranene i Satyricon er Norges mest profilerte black metal-band. I år er de også booket til Bergenfest.

  • Frode Andersen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

— Det blir dødsbra! Jeg er bein ærlig når jeg sier at jeg gleder meg til å spille for bergenspublikummet, sier en entusiastisk Sigurd «Satyr» Wongraven, bandets gitarist, vokalist og låtskriver.

Han forteller at arbeidet med deres ferskeste album «Now, diabolical» har vært ryddig og disiplinert, og hele tiden fokusert på et knippe kjennetegn: mørkt, direkte, drivende, tydelig, strengt og autoritært.

Naturlig utvikling

Satyricons forrige album, «Volcano» gikk rett inn på en 4. plass på VG-lista, da det ble sluppet i 2002, og allerede da ble det spekulert i om black metal var blitt stuerent.

— Det er bare flere som forstår at denne brutale musikken har noe å fare med, hva sjangeren dreier seg om, uttalte Wongraven den gang, i et intervju med ballade.no.

Satyricon er et band som strutter av selvsikkerhet, spesielt nå da de har sluppet en ny plate som møter til dels strålende kritikker. Selv er Wongraven opptatt av at black metal skal fronte en viss attitude .

Mange har spådd at Satyricon med «Now, diabolical» vil nå ut til et enda større publikum. Blåsere fra Kringkastingsorkesteret er leid inn på et par av låtene, og mange har bemerket at både lydbilde og lengde er mer radiovennlig. Man kan spørre bandet som tidligere har gått i bresjen i black metal-genrens marsj mot en større tilhengerskare om musikken deres har forandret seg.

— Jeg mener at folk flest nå har lært seg å like black metal, sier Wongraven.

— Musikken har hatt en naturlig utvikling, men black metals fundament er det samme. Musikken har fortsatt den giftige brodden som gjør sjangeren spesiell.

Eskapisme

Om platens utradisjonelle blåserakkompagnement har han følgende å si:

— De gir en ekstra dybde vi ønsket i musikken, og var et alternativ til å benytte seg av symfoniske elementer, som jeg ikke er så glad i. Jeg ville ha med den pusten og pesen til disse blåserne, for å gjøre musikken mer organisk, mer levende.

Det prisbelønte black metal-bandet har aldri basert musikken sin på damer og motorsykler, som Wongraven mener er kjennetegn for mer mainstream metal.

— Jeg er en type menneske som hele tiden oppsøker «larger than life»-fenomener og -opplevelser, og lar meg inspirere av disse. De fremkaller visse sinnsstemninger i meg, og jeg er skrudd sammen slik at jeg ønsker å formidle dette til andre, utdyper Wongraven, som tydeligvis ikke har mye til overs for populærkulturen av i dag.

— Opprinnelsen til kunsten var jo nettopp en slik eskapisme, en virkelighetsflukt. Det virker det som kulturpressen har glemt, når den prioriterer å dekke utdaterte konsepter som «Idol», fortsetter han. Før den karakteristiske attituden spiller inn:

— Da er det godt at det finnes sånne som meg til å minne folk på det.

Publisert
  1. Konsert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da den unge mannen kjøpte ti flasker, fattet ekspeditøren mistanke

Vektere fulgte med, og politiet ble tilkalt.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Se forskjellen på Torgallmenningen fra i fjor til i år

  2. Politiet rykket ut etter melding om slåsskamp på tivoliet ved Bryggen

  3. Over tusen båter deltok i kortesjen, ifølge 17. mai-komiteen: – Fantastisk oppmøte

  4. Her slukes bobilen av flammene

  5. Åtte nye smittede i Bergen – testkø på nasjonaldagen

  6. Elsparkesykler: – Barn uten hjelm suser rundt