Full pott til Finkelstein

Amerikaneren Norman Finkelstein fylte i går to storsaler i Bergen da han holdt foredrag om Israel og holocaustindustri. Men ingen kom for å motsi ham.

Publisert Publisert

Uten å se i manus, smilende og hele tiden muntert ironiserende hadde Finkelstein publikum i sin hule hånd i to timer i store auditorium i Jusbygget i går. Over 300 tilhørere fylte rommet til randen.

De fikk høre en Finkelstein som har fått en forhåndsomtale i norske medier som ikke blir alle forunt. En rekke fremstående forskere på holocaust og Midtøsten-konflikten har avvist å møte den kontroversielle amerikanske statsviteren til debatt.

I gårsdagens foredrag svarte Finkelstein hva han tror er grunnen til at ingen vil diskutere med ham:

— Den som vet han tar feil, gjemmer seg alltid.

Omstridt om holocaust

Temaet i går kveld var Finkelsteins bestselgende bok «Holocaustindustrien», som skapte furore i blant annet England og Tyskland da den kom ut i 2003. Finkelstein har selv jødiske foreldre, som begge overlevde KZ.

Hovedpoenget i boken er at jødiske miljøer i Amerika utnytter Holocaust politisk og kommersielt. Med andre ord: At de i dag tjener penger på forfedrenes lidelser under Den annen verdenskrig.

Finkelstein snakket også mye om konflikten i Midtøsten, og kom med følgende utfall mot Norge:

— Dere forlanger at Hamas skal avstå fra terrorisme. Hvorfor stiller dere ikke de samme kravene til Israel?

Tidligere på dagen snakket han i SV- bygget, også da var det fullt. Her fremsatte han påstander om at jødiske organisasjoner i Amerika har drevet lobbyvirksomhet for krigen i Irak.

- Uvitenskapelig

Direktør Nils Butenschøn ved Senter for menneskerettigheter mener at en del av kritikken som er kommet mot Finkelstein er uvitenskapelig.

— Finkelsteins bøker er noe av det mest solide jeg har sett i sitt slag, sier han og understreker at han ikke er enig i alt det Finkelstein sier, men at han er overrasket over at Holocaustsenteret ikke ser på amerikaneren som en ressurs.

Seniorforsker Rolf Hobson ved Holocaust-senteret er en av dem som ikke ønsker å møte Finkelstein.

— Noen av hans teorier er så kontroversielle at det å diskutere med ham ville være å gi ham en viss legitimitet. Det ønsker jeg ikke.

— Er dette en vitenskapelig måte å forholde seg til en forsker på?

— Det Finkelstein holder på med er politikk og ikke vitenskap.

Lett match

Christhard Hoffmann er professor i historie ved UiB, og var den eneste fra Bergen som ble spurt om å stille til debatt. Han sa nei.

— Sett i lys av alt oppstyret som har vært omkring Finkelstein, skulle jeg kanskje ha stilt opp. Norman Finkelstein er ingen stor intellektuell helt som knebles i USA fordi han forteller sannheten om Holocaust, sier Hoffmann.

I morgen avslutter Finkelstein sin norgesturné i Oslo. Så langt har han vunnet på walkover både i Trondheim og Bergen.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her ble bobilen og personbilen stående bom fast: – Det var litt uventet, kan man si

  2. Nå oppdateres smitterådene for buss og bane

  3. Superstjernen ber om møte med Erna Solberg

  4. Get-kundene får TV 2 tilbake

  5. Dømt til ungdomsstraff for overgrep mot barn

  6. Motorsykkel kjørte i autovernet i Åsane