Bergensere vant i Cannes

Bergensfirmaet Flimmer Film gikk fredag kveld rett til topps på stjernehimmelen i Cannes. Kortfilmen «Love is the law» stakk av med den gjeveste prisen.

  • Annemarta Giske
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

— Det er helt ufattelig og fantastisk, sier produsent Lars Løge til Bergens Tidende.

Flimmer Film vant Hovedprisen for sin mediekritiske «Love is the Law», og vant dermed også innpass i systemet til Canal+. De fikk dessuten 80. 000 kroner for seieren.

— Det har ikke helt gått opp for oss enda, sier Løge, som brukte store deler av kvelden i går til å ta imot gratulasjoner fra alle kanter.

Cannes-deltagelsen har blitt litt av en triumf for mennene bak den skjeve og morsomme kortfilmen, regissert av Eivind Tolås. Performancekunstneren Ole Mads Vevle har vært medregissør og skuespiller i filmen.

Ikke bare stakk guttene av med hovedprisen for kortfilmer i går, men også en av ungdomsprisene.

— To av fem priser - ikke verst, sier en fornøyd produsent, som dessuten kan fortelle om en litt dramatisk prisutdeling.

Ropt opp til feil pris

For like før Flimmer Film ble ropt opp på podiet for hovedprisen, ble guttene opplest som vinner av den litt mindre gjeve Kodak-prisen.

— Vi reiste oss og jublet, men ble deretter hysjet tilbake på plass. De hadde ropt opp feil filmselskap. Snakk om nedtur, sier Løge.

Nedturen varte imidlertid bare en kort stund. Hovedprisen gikk til Bergen.

— Det var en kjempeskuffelse og opptur på samme tid. Helt fantastisk, gjentar Løge.

Over 430 kortfilmer har konkurrert om å slippe til på den prestisjetunge festivalen, men kun syv filmer har fått være med. Nå er en rekke dører i ferd med å åpne seg for de unge filmskaperne.

— Det er jo helt sinnssykt. Vi var jo bare utrolig fornøyd med å komme med, sier Løge, som kunne forsikre at det ville bli festlig utover kveldstimene i Cannes i går.

Mange baller i luften

Filmskaperne er enige i at filmens kritikk av medier og krig nok har gjort «Love is the Law» ekstra aktuell for årets Cannes-festival. Den seks minutter lange filmen har form som en nyhetssending fra et fjernsynsstudio. I stedet for nyheter fremfører imidlertid nyhetsoppleser Ole Mads Vevle sitt eget dikt «Love is the Law». Mens Vevle nærmest messer om fred og nestekjærlighet klippes det inn krigsscener, pornofilm og andre sterke virkemidler. Filmen ble spilt inn i studioet til TV 2 samtidig som tv-folkene forberedte installasjon av spesialutstyr til bruk under krigen i Irak.

Flimmer har enormt mange baller i luften. Det aller seneste prosjektet er planer om en dokumentarfilm i samarbeid med Steffan Strandberg, som laget «7. Himmel», og Even Benestad, mannen bak «Alt om min far». Den nye filmen skal handle om en sigøynergutt med helt spesielle musikalske evner.

— Dette gir oss en enorm tilfredsstillelse. Det viser at det er en mening i det vi holder på med, sier Løge.

FLIMMER I CANNES: Prisvinnere fotografert i Cannes tidligere under festivalen. Fra venstre: Eivind Tolås, Ole Mads Vevle, Lars Løge og, fra Vestnorsk Filmsenter, Line Sandsmark.<p/> ARKIVFOTO: HELGE HANSEN

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Bergen har tusenvis av ledige vaksinetimer: – Det er første gang vi opplever dette

Bergen hadde om lag 3000 ledige vaksinetimer i forrige uke.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Koronasmittet kjørte kollektivt og drosje gjennom 20 kommuner

  2. Hun er kalt Norges ondeste politiker: – Det finnes ikke lenger noe bunnivå, sier Sylvi Listhaug.

  3. – Jeg er ikke like bekymret som før

  4. Hun var i et forhold med mannen som er tatt for dobbeltdrap. – De fem beste årene i mitt liv.

  5. Trafikkulykke på Askøy: – Mye tyder på høy fart

  6. Bil traff stein i Fjærlands­tunnelen . – Var én meter stor.