Blir solist på Festspillene

Bergenske Gunilla Süssmann er i sjokk, og har vært det i to uker. Like siden hun fikk vite at hun er valgt ut til å være Festspillenes a-mollsolist neste år.

Publisert Publisert
  • Jan H. Landro
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

— Jeg ble ufattelig glad da beskjeden kom, og jeg gleder meg forferdelig, forteller 26-åringen på telefon fra Porsgrunn, hvor hun har kjøpt hus sammen med jazzmusikermannen Audun Kleive.

— Kvier du deg ikke litt, også?

— Det er jo en seriøs tradisjon, det der. Og akkurat den konserten i den sammenhengen er litt spesiell. Man kjenner godt at det rykker litt i ydmykheten overfor alle dem som har vært der og gjort det før. Samtidig må man nesten vite at man kanskje kan tilføre det et eller annet nytt eller eget for å våge å gjøre det.

— Da sa du vel ja i visshet om at du har noe nytt eller spesielt å bidra med?

— Jeg har sjelden lyst å gjøre noe som jeg vet at andre har gjort så veldig, veldig mye bedre. Da ville jeg heller finne noe annet å holde på med.

Har aldri spilt den i Norge

Takknemlig kan hun gjerne være. Hun er nummer ni i rekken av pianister Bergljót Jónsdóttir har valgt ut til å ha solistrollen i Griegs berømte a-mollkonsert, som med unntak av 1955, har vært spilt ved alle festspillavslutninger. Likevel er 26-åringen bare den andre bergenske utøveren som har fått denne prestisjetunge oppgaven. Først ut var Jan Henrik Kayser, i 1967. Blant de aller yngste er hun også, selv om Leif Ove Andsnes innehar «juniorrekorden» med sine 18 år første gang han «a-mollet» i festspillsammenheng.

Det nokså spesielle i Gunillas tilfelle er at hun aldri har fremført Griegs a-moll i Norge. At hun nokså sent i sin musikkhøgskoleutdanning, under Einar Steen-Nøklebergs kyndige ledelse, innstuderte den. Og at hun så langt bare har spilt den i Chiles hovedstad Santiago i mai i år og på en tysk-tsjekkisk musikkfestival i fjor.

— At jeg har fått reist litt med a-mollkonserten, gir meg noe mer trygghet. Og jeg er evig takknemlig for at Steen-Nøkleberg var den som førte meg inn i denne musikken. Få kunne gjort det bedre.

Måtte tygge litt

— Hvordan er ditt forhold til konserten?

— Jeg har ikke noe spesielt «norsk» forhold til den. Men jeg setter den veldig høyt, ved siden av de andre store konsertene som er skrevet for mitt instrument, og jeg er forferdelig glad i den.

Etter et svært spennende 2003, medgir hun litt motstrebende at dette likevel blir et høydepunkt i karrieren, så langt.

— Det er nok det største hittil, ja. Uten tvil. Da beskjeden kom, måtte jeg sette meg ned og tygge litt.

Gunilla er ikke så opptatt av hvilken betydning denne muligheten vil kunne ha for hennes videre solistkarriere. Det som primært opptar henne, er å yte sitt maksimale der og da.

— Så er det selvsagt kjekt om det fører noe mer med seg. Det kan det kanskje gjøre, men jeg akter ikke å bruke altfor mye tid og energi på å tenke i de baner.

Selv gleder hun seg også over å ha fått flere festspilloppdrag de siste par årene, slik at hun nesten føler seg som «fast» i hjembyen. I fjor ble hun belønnet med Robert Levins Festspillpris.

«Et opplagt valg»

For festspilldirektør Bergljót Jónsdóttir var Gunilla Süssmann et opplagt valg.

— Det krevde ikke mye grubling, den beslutningen sitter veldig godt i min kropp. Jeg er blitt begeistret for hennes musikalitet, måten hun angriper oppgavene på, friskheten og lekenheten i uttrykket hennes. Og jeg er overbevist om at hun kommer til å benytte anledningen godt og vise frem hva hun har å si.

— Er det et poeng for deg å gi en så krevende oppgave til unge musikere?

— Absolutt, dette syns jeg er viktig. Unge, dyktige musikere som hun må få slike oppgaver å bryne seg på. De som sier ja til å spille Griegs a-moll på Festspillenes avslutningskonsert, vet at de blir lyttet til med stor oppmerksomhet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Smitte ved 19 skoler i Bergen: – Vi ser alvorlig på situasjonen

– Mange elever må være smittet før vi stenger helt ned, sier fylkesdirektør Bjørn Lyngedal.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fire personer innlagt på Haukeland

  2. Tøffe tider i fødelandet tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg

  3. Bli med inn i hulene på Kristianborg

  4. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt

  5. – Gamle Bergen er i ferd med å bli en kulturkatastrofe

  6. Han ble kåret til «Hordalands største talent». Nå har han en usikker fremtid i Brann.

  1. Musikk