Nå vil rapperne synge

Bergens rapmiljø viser styrke - og Lars Vaular viser hvorfor han er i en egen liga.

Publisert Publisert

NOE PÅ HJERTET: Eirik Aas (til v.), kjent fra Hester V75, viser at han har noe på hjertet på sin debut-EP. Her sitter han med produsent Vetle Junker, kjent fra gruppen Verdensrommet. Foto: Martin Høye, Homegrown Diamonds

  • Petter Lønningen

Eirik Aas

«Skogen», Vibbefanger

5 av 6 hjerter

Hester V75 er nok den mest raffinerte rapgruppen mellom de syv fjell, men i det siste har gruppen fokusert mer på stil enn på innhold. Godt da at bandmedlem Eirik Aas har noe på hjertet på denne solo-EP-en. Aas behersker den syngeorienterte rapstilen bedre enn de fleste og leker seg gjennom klassiske skrytelåter som mer sårbare, åpenhjertige skriftemål.

Produsent Vetle Junker (Verdensrommet) gaper over mye. Melodilinjene kunne fint vært hentet fra en hvilken som helst indiepoplåt, men ispedd alt fra klassisk vestkystrap-synth til trap-rytmer og lodden bass. «Skogen» har sin helt særegne stemning som står godt til Aas’ underfundige tekstlinjer.

Angelo Reira og Wangladesh

«Karma», 10/90/NMG/G-Huset

4 av 6 hjerter

Angelo Reira er kanskje ikke Bergens mest oppfinnsomme rapper, men flyten er god, de korte, kontante verselinjene er poengterte nok til at de veier opp for litt vel åpenbare enderim. Sturle Kvilekval (Fjorden Baby!) har mye sjarm og personlighet, men som soloartisten Wanglade$h har han til gode å bevise at han kan bære en hel låt alene.

Les også

Fjorden Baby!-vokalisten debuterer som soloartist

Da gjør han seg langt bedre som sparringpartner for mer artikulerte makkere som Reira. Wanglade$h er den myke, utsvevende samtalepartneren til en Reira som går rett på sak. Det lover godt for det bebudede samarbeidsalbumet «Wangelo».

Softcore Untd.

«Skolebenken», Eget Selskap/Vibbefanger

5 av 6 hjerter

Den bergenske rapfaunaen begynner å bli ganske uoversiktlig. Foreløpig siste samarbeidsprosjekt ut er Softcore untd., som fort fortalt består av Emir Hindic fra SushiXKobe og bandet Verdensrommet. Det er en rimelig tilbakelent konstellasjon, snekret sammen rundt klassiske hiphoprytmer, myk pop, litt jazz og jagende perkusjon.

Hindic disker opp med en reflektert og nyansert tekst, alt sammen i en forfriskende luftig og sylskarp produksjon som fremhever detaljene på det lekreste vis. En alvorsladet sommerlåt av de sjeldne som virkelig understreker hvor rik og variert byens rapscene har blitt.

Lars Vaular

«Loading ... 2», NMG/G-Huset

5 av 6 hjerter

Det beste med Lars Vaular er at man aldri vet hvor man har ham, enten det dreier seg om språklige krumspring, overraskende musikkvideoer, forvirrende nettserier eller musikalske retninger. Denne EP-en/mikstapen er ikke noe unntak, «Loading ... 2» er en direkte, leken og vågal motsats til det de aller fleste andre norske rappere holder på med.

Vaular låter uforskammet uanstrengt når han setter det verbale skapet på plass, godt flankert av bunnsolide Myra og en KingSkurkOne i storform. Med en herlig arroganse demonstrer Vaular hvorfor han fremdeles må regnes som Norges mest interessante rapper, for syvende året på rad.

Publisert