- Bergensrapperen leverer en av årets låter

Start uken med den beste nye musikken.

COMEBACK: Petter Sundby aka Store P viser at han spiller i en egen divisjon i hiphop-Norge, ifølge BTs anmelder.
Publisert Publisert

Store P «Vi esje herfra» (singel)

icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

(NMG/G-Huset)

6 av 6 hjerter

Det finst berre ein Store P.

Anmeldt av Sondre Åkervik

Då Petter «Store P» Sundsby, etter mange år som sidekick i rapgruppa A-laget, tok steget vidare som soloartist, var det med bravur: «Regnmannen» (2014) fekk seksarane kasta etter seg og tok også med seg Spellemann i kategorien «Urban». Eit sjeldan tilfelle av poetisk rettferd. «Regnmannen» er rett og slett ein vaskeekte norsk rapklassikar, som garantert blir ståande som ein milepæl når historia om norsk rap ein gong blir skrive.

Forutan ein doggfrisk produksjon, ein norsk variant av Atlanta-soundet, er det likevel Store P sjølv som gjer han unik i norsk rapsamheng. Den distinkte stemma hans; porøs, lutftig og med store innslag av esje-lyder, har då også fått sine etterfølgjarar i rapkollektivet Yoguttene, og ein sketsj på det no nedlagde humorprogrammet Kollektivet.

Les hele anmeldelsen

Strange Hellos «We Are Trouble»

(Brilliance Records)

4 av 6 hjerter

Det mangler ikke på meloditeft hos Strange Hellos.

Anmeldt av Sondre Åkervik

Møt nok ei bergensk «supergruppe». Strange Hellos består av Odd Martin Skålnes (O. Martin, Aurora), Fredrik Vogsborg (The Megaphonic Thrift, Casiokids), Even Kjellby (Great News) og Birgitta Alida Hole (Lumikide). «We Are Trouble» er gruppas tredje singel og føyer seg fint inn i låtkatalogen så langt. Sjangermessig snakkar vi ein slags sølete power-pop med skitne, skingrande gitarar, relativt økonomiske arrangement og ein vokalist som veit kva ho driv med. Ingenting revolusjonerande, altså, men Strange Hellos har såpass med meloditeft at dei legitimerer sin eksistens utover dei andre gruppene.

The Rolling Stones «Blue & Lonesome»

(Polydor/Universal)

5 av 6 hjerter

Med «Blue & Lonesome» er The Rolling Stones tilbake i ungdomstiden

Anmeldt av Erik Fossen

Keith Richards er 72, Mick Jagger er 73 og Charlie Watts rundet 75 i sommer, men det er lenge siden The Rolling Stones låt så ungdommelige som nå.

Hør bare «I Gotta Go», opprinnelig utgitt av Little Walter i 1955, nå ett av 12 spor på bandets første rene coverplate. Når Jagger blåser i munnspillet så høyttaleren hopper og bandet jager bastant av gårde langs bluesskjemaet, høres de ut som samme unge rabagaster som harvet seg gjennom Muddy Waters- og Howlin’ Wolf-låter for over 50 år siden. Det eneste som virkelig mangler er Brian Jones, kanskje den største blueselskeren i bandet, han som gikk til grunne mens Jagger og Richards blomstret.

En lang og fargerik karriere senere har låtskriverkilden deres nærmest tørket inn, derfor kommer denne utgivelsen som en hyggelig overraskelse. Gamle, hvite gubber som covrer døde, svarte gubber er kanskje ikke det folk etterspør i 2016, men «Blue & Lonesome» viser hvor syklisk populærkulturen er. Akkurat som en bluesprogresjon ubønnhørlig jobber seg tilbake til utgangsakkorden, så kommer de fleste ideer og sjangre tilbake i en eller annen form.

Les hele anmeldelsen

Hester V75 «Gå Te»

(Vibbefanger)

3 av 6 hjerter

Mangler råskap.

Anmeldt av Sondre Åkervik

I ei rapsamtid der traptunge beats og autotune-vokal dominerer, er den sløve, nedpå og organiske lyden til Hester V75 ein fin avstikkar tilbake i tid, til ein svunnen boom bap-æra av solbleika beats og soul og jazz-samples. «Gå te» travar av garde i nedsenka tempo og er fint skrudd saman produksjonsmessig. Samtidig manglar det ein råskap og nerve her, spesielt i det tekstlege universet, som er ganske flatt og uinteressant. Å rappe om å «flippe ut med måte» er visst blitt det nye generasjonsopprøret.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert