Mammapermisjonen var rolig og harmonisk. Så hun begynte å skrive om mord.

Ingebjørg Berg Holm ble krimforfatter da hun hadde mammaperm. Når hun nå gir ut sin tredje bok, vender hun blikket mot utlandet.

Ingebjørg Berg Holm kommer opprinnelig fra Larvik, men har nå bodd mer enn halve livet i Bergen. Nå slipper hun sin tredje roman.
 • Kjetil Kopren Ullebø
  Musikkansvarlig i Bergens Tidende
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Da Ingebjørg Berg Holm var i permisjon med sitt andre barn, begynte hun å kjede seg litt. Det hele var nesten litt i overkant stille, rolig og harmonisk.

– Jeg er alltid nøye med å understreke at jeg ikke gjorde noe spesielt for å få en så grei baby. At hun likte å ligge stille i ro og se på tærne sine, var ikke min fortjeneste – hun var bare sånn.

– Så det var da du begynte å konstruere drapsgåter?

– Haha, ja, det høres litt makabert ut. Jeg har alltid hatt en drøm om å skrive, men den var lagt litt på is. Plutselig hadde jeg litt ledig tid. Jeg begynte å skrive og kunne tenke ut krimplot når jeg trillet barnevogn rundt Store Lungegårdsvannet, sier Holm.

Ingebjørg Berg Holm kommer egentlig fra Larvik, men hun har bodd så lenge i Bergen at hun sier «vi» når hun snakker om bergensere.

Nominert til Riverton

I 2015 debuterte Holm som forfatter med boken «Stjerner over, mørke under», en historisk krimroman om lensmannen Thomas Tinnvik satt til slutten av 1800-tallet.

Romanen fikk god kritikk av anmelderne og ble blant annet nominert til Rivertonprisen.

Tre år senere kom oppfølgeren «Barføtt over isen», også den satt til 1870-tallet.

BTs anmelder skrev at boken inneholdt en «tidvis original blanding av klassisk mordmystikk og indre sjelekvaler hos lovens mann».

Da BT treffer Ingebjørg Berg Holm på Bryggen 150 år senere, er det kaldt og solen er i ferd med å gå ned.

Ingebjørg Berg Holm har skrevet tre historiske krimromaner. Hennes nye roman er imidlertid satt til nåtid, til Bergen og Svalbard.

I Vågen ligger hurtigruteskipet MS «Nordnorge», for anledningen knyst stille.

Holm blir fotografert foran Bredsgården, på historisk grunn. Hun har alltid vært svært historieinteressert. At hun endte opp med skrive krim satt til 1870-tallet, var det flere grunner til.

– Det var faktisk mannen min som påpekte det, at ingen skriver fra denne tiden, det store hamskiftet. Som forfatter er man alltid på let etter noen allmenngyldige problemstillinger som er relevante, enten man skriver fremtids-science fiction eller historiske romaner. Og jeg tenker at hamskifteperioden er spesielt relevant for vår tid.

Ljå-teknikk og andre kaninhull

– Hvordan da?

– Dette er jo perioden som kommer før industrialiseringen i Norge, det som gjør at den blir mulig. Det var jordbruksrevolusjon, barnedødeligheten gikk ned og det ble tatt i bruk ny teknologi. Det var voldsomme endringer. Også akkurat nå foregår det store teknologiske endringer som endrer samfunnet på en måte vi kanskje ennå ikke har helt oversikt over, sier Holm.

Les også

Dette er årets beste bøker fra vestlandsforfatterne

Hun er glad i å skrive historisk, grave seg ned i detaljer, selv om det av og til kan ta litt overhånd.

– Når du bruker lang tid på å finne ut hvilken teknikk folk brukte for å slipe ljåen i et visst område av Norge på slutten av 1800-tallet – her er det nemlig regionale forskjeller – da begynner det å bli litt spesielt. Men jeg liker jo å finne ut sånne ting. Jeg liker å finne ut om de tok av orven – skaftet – eller ikke, sier Holm.

Den første ideen til det som skulle bli hennes nye roman, «Rasende binne», var å skrive en thriller satt til Svalbard under andre verdenskrig.

Trekantdrama

Holm endte opp med å skrive det hun kaller en psykologisk spenningsroman satt til Bergen og Svalbard i 2019.

Ingebjørg Berg Holm fra Larvik har bodd så lenge i Bergen at hun omtaler bergensere i «vi»-form.

Boken er et trekantdrama som involverer to kvinner og én mann. To av dem er klimaforskere, én er prest.

– Den største forskjellen på å skrive en historisk roman og en bok satt til vår tid er nok stilen på språket. Lensmannen min på 1870-tallet har en helt annen språkbruk, han er langt mer forsiktig i måten han uttrykker seg enn rollefigurene i min nye roman. Ikke minst når det kommer til visse kroppslige funksjoner og sex, sier Holm.

– Boken er allerede solgt til Frankrike, er det trekantdramaets fortjeneste?

– Haha, jeg vet ikke. Men boken har mye eksotisk ved seg. Ikke minst de delene av boken som foregår på Svalbard, selv om Bergen kan være eksotisk nok, sier Holm.

Tabuer

Holm og hennes internasjonale agent i selskapet Northern Stories har forhåpninger om at boken skal få et betydelig publikum i utlandet.

Men forfatteren selv sier at hun tenker mest på hvordan boken blir lest, spesielt visse deler av den. Sentralt i «Rasende binne» står det en komplisert barnefordelingssak.

– Barnefordelingssaker der to parter kommer med anklager mot hverandre kan være forferdelige. Du har hjerteskjærende perspektiver fra ulike sider, der alt blir feil. Enten ved at et barn blir boende hos en som har forgrepet seg, eller at en uskyldig forelder blir fratatt barn på feil grunnlag. Tabubelagte tema som dette interesserer meg, og jeg er spent på hvordan denne delen av boken blir lest, sier hun.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
 1. Krim
 2. Litteratur
 3. Bok
 4. Larvik
 5. Forfatter

Les videre

 1. Et rasende oppgjør med Oslo fikk ham til å skrive bok om bergenseren
  Årets beste bøker rommer både uregjerlige noveller, et rasende familiedrama og en analyse av fenomenet «bergensere».

  Les hele artikkelen

 2. Forfattaren, musikaren og skodespelaren har mellom anna skrive dikt om Rikard Norling. No blir han 60.

 3. USF Verftet utsetter alle konserter. Bortsett fra én.

BT anbefaler

– De gamle er både eldst og best

Det er en sånn gamlis-konsert dette her, skriver en begeistret BT-anmelder etter Alison Krauss og Robert Plants…

LES SAKEN