Siste musikal med gjengen

Uskyldig, men dørgende kjedelig virkelighetsflukt

3 av 6 hjerter

Man kan lure på hvorfor ingen fikk ideen om å kombinere musikalene «Grease» og «Fame» før Disney-konsernet kom opp med pengemaskinen «High School Musical» (HSM). I film tre fokuseres det igjen på kjæresteparet Troy (Zac Efron) og Gabriella (Vanessa Hudgens). Hvorfor forandre en vinnerkombinasjon?

Mens plottet tidligere har kretset rundt karaoke og talentkonkurranse, setter elevene denne gang opp en musikal. Filmen handler om å forlate skolevennene, samtidig som den uttrykker en blanding av håp og bekymring for fremtiden. Det er den slags universelle premisser som har gjort «HSM» til en slik vellykket franchise. At man denne gang like godt laget en kinofilm er et smart trekk fra Disney, som har trekvart århundres erfaring med å lure pengene ut av barn — og deres foreldre. «HSM» er også, i beste Disney-tradisjon, uskyldig underholdning.

Mens «Grease» og «Fame» i sin tid taklet spørsmål om rusmisbruk, ungt opprør og rase, er «HSM» velsignet fri for den slags ulumskheter. Så langt er vi altså kommet på 30 år. Noe av det beste i den nye filmen er passende nok at koreografien er inspirert av Gene Kelly; et av regissør Kenny Ortegas forbilder. Musikken er det verre med. Rent bortsett fra tittelsporet, mangler «HSM3» minneverdige låter. Både i forhold til de to første delene og ikke minst i forhold til musikalene seriens skapere er inspirert av.

Man kan selvsagt si at filmen kun representerer virkelighetsflukt. Men det samme gjelder f.eks. Harry Potter, Ringenes Herre og Narnia, som alle holder langt høyere kvalitet enn «HSM». Den største synden, rent bortsett fra tilløp til høyst ufrivillig humor, er dog at filmen er dørgende kjedelig. Det største plusset ved siden av den proffe koreografien, er billedskjønne Zac Efron, som eier et talent han knapt får vist frem i den endimensjonale rollen som Troy.

Snart gjør han Kevin Bacon-rollen i en ny filmversjon av «Footloose». La oss håpe at han bruker Bacons karriere som målestokk for hva han selv kan oppnå.

SVERRE OLE DRØNEN

Er du enig med vår anmelder? Si din mening her:

HJERTEKNUSER: Zac Elfron spiller Troy i kinoaktuelle «High School Musical 3» og er det beste med hele filmen. Her med kjæresten i filmen og i virkeligheten, Vanessa Hudgens. Filmweb

svp://14435