Skildrer barnesoldaters brutale liv

Med unge skuespillere og nyskrevet stykke skildrer Vestlandske Teatersenter barnesoldaters brutale liv.

Publisert Publisert

Steinar Thorsen har skrevet teaterstykker «Oss brødre imellom» som handler om en gruppe barnesoldater — i en tenkt konflikt mellom Sverige og Norge en gang i fremtiden.

Basert på virkelighet

— Stykket er basert på barnesoldaters egne fortellinger. Det er en slags dramadokumentar, der fenomenet er løftet inn i en nordisk sammenheng, sier Thorsen.

— Barnesoldater er ofte kidnappet av voksne. Deretter blir de hjernevasket og opplært til å være redskap for kyniske voksne bakmenn. De formes ved at det veksles mellom grov vold og lokkemidler som gir status, sier han.

— De tvinges gjerne til å gjøre noe som er så grenseoverskridende at de er lette å forme etterpå fordi normene deres er knust. Det kan for eksempel være at de må drepe en nær slektning for å redde sitt eget liv.

Han forteller at det også er vanlig at barnesoldater kidnapper andre barn som så tvinges inn i gruppen av barnesoldater. Slike mekanismer handler «Oss brødre imellom» om.

Sterk utfordring

Lin Sofie Halleråker Utvær (16) er en av skuespillerne. Hun sier at det var en stor utfordring å sette seg inn i manuskriptet.

— Det handler om grov vold, voldtekter og rus. Vi har aldri vært borti et så sterkt manus, og vi måtte jobbe mye med oss selv og gruppen for å kunne gå inn i scenene. Vi visste at barnesoldater fantes, men visste ikke så mye om det. I løpet av prosessen med stykket har vi lært mye, og vi skjønner mer av hvilken situasjon de er i, sier Sofie.

I stykket har hun rollen som «Dans dans», en rollefigur som er basert på en sann hendelse. Thorsen forklarer:

— Barnesoldater får gjerne kallenavn som forteller en historie. «Dans dans» var en jente som var med på å ta til fange andre barn og en voksen. Hun tvang dem til å danse ved å rope «Dans dans» og skyte rundt beina på dem. Når de var så slitne at de ikke orket mer, drepte hun dem med geværet sitt.

Realistisk

Regissør er Gard Frostad Knudstad. Han mener at Thorsen har skrevet et manus som er takknemlig å jobbe med.

— Det er rått, nakent og brutalt, nært opp mot virkeligheten. Vi har valgt å spille det rett frem og realistisk. Ungdommene som spiller er også veldig ærlige i spillet, og det virker sterkt fordi de spiller ungdom på sin egen alder, sier Knudstad.

— Vi tror at vi kan få publikum til å tenke over hva som kunne ha skjedd om vårt eget land skulle ha blitt invadert av en fremmed makt. Samtidig kan det kanskje få folk til å våkne, det vi spiller skjer i mange land ute i verden. Til syvende og sist er stykket en appell om fred, sier regissøren.

Spiller flere steder

«Oss brødre imellom» er et samarbeidsprosjekt mellom Vestlandske Teatersenter, FN-sambandet og Redd Barna. Stykket skal først spiller i Sogndal og Lærdal under Internasjonal Veke i slutten av september. I slutten av oktober settes det opp i Bergen under Internasjonal uke i byen. Stykket skal også spilles i Tromsø, Mo i Rana og Oslo, og flere spillesteder er aktuelle.

RØFF VIRKELIGHET: Skuespillerne i «Oss brødre imellom» må sette seg inn i barnesolda-tenes røffe virkelighet. Fra venstre Silje Dagsvik, Sturla Alvsvåg, Dagny Backer Johnsen og Rasmus Hollekim Bringslid. Foto: Nielsen, Rune

Publisert