«Krigsseileren» får tøff kamp: – Føles som å være kandidat i et presidentvalg
– Jeg har øvd på Oscar-talen min siden jeg var tolv, sier Lukas Dhont og ler. Først må han vinne over bergensfilmen «Krigsseileren».
93 filmer fra hele verden kan vinne Oscar-prisen i kategorien «beste internasjonale film», inkludert «Krigsseileren».
21. desember blir listen redusert til 15 filmer, når Oscar-akademiet bestemmer hvem som havner på «kortlisten».
– Det er skrekkelig
Mer Film i Bergen, som produserer Gunnar Vikenes «Krigsseileren», har brukt mye ressurser på å få vist filmen til dem som bestemmer, inkludert presse, i USA og Europa de siste månedene.
Hun reiser verden rundt med «Krigsseileren»: – Bruker veldig mye penger
Men de er ikke alene om å ofre tid og penger på racet mot en gyllen statuett. Svenske Ruben Østlund er en av dem som misliker denne måten å drive kampanje på.
– Jeg var nettopp i Los Angeles og presenterte «Triangle of Sadness». Det er egentlig skrekkelig hvor stor del av filmarbeidet slike kampanjer er, det er rett og slett crazy. Men vi har ikke noe valg, sier Østlund til BT under European Film Awards i Reykjavik.
Han vant storeslem på prisutdelingen, inkludert beste regi og film, men «Krigsseileren» slipper å konkurrere med ham om en Oscar.
– Jeg er veldig glad i ting som tar slutt
Omtrent all dialog i «Triangle of Sadness» er på engelsk, derfor er den ikke kvalifisert for kategorien «beste utenlandske film».
Men de håper å bli nominert i andre store kategorier.
– Jeg vet ikke hvor mange hender jeg må trykke for å komme i mål. Det føles som å være kandidat i et presidentvalg, sukker Østlund.
Verdt pengene
Belgiske Lukas Dhont og produsentbroren Michiel var også i Reykjavik. De har vunnet priser på verdens viktigste filmfestival, i Cannes, for begge sine filmer, «Girl» (2018) og årets «Close».
Den avsluttet Bergen internasjonale filmfestival, fikk en glimrende anmeldelse i BT og skal opp på kino i Norge 1. juledag.
– Jeg har øvd på Oscar-talen siden jeg var tolv, foran speilet med en sjampoflaske. Jeg er vokst opp med amerikansk film, og Oscar har alltid fascinert, det var der filmene fikk sin ultimate heder. Denne fascinasjonen vil jeg gjerne pleie til vi står der, sier Lukas og smiler.
«Close» er allerede pekt ut som kanskje den største favoritten.
Sammen med «Krigsseileren» er den også nominert til Satellite Awards, som det internasjonale presseakademiet deler ut i LA i februar. I denne klassen er det kun åtte filmer med, av alle som hadde premiere i 2022.
– Jeg har dessverre ikke sett «Krigsseileren» ennå. Livet er altfor travelt, dessverre, sier Michiel.
Han forteller at han bruker mye av tiden på Oscar-kampanjen. De har blant annet hyret inn et profesjonelt team i LA for å nå opp.
– Vi fikk en god start i Cannes i mai, der vi hadde møter med alle de store territoriene. Lukas og jeg har også reist på en rekke festivaler og hatt mange visninger – sist uke i London, New York og her i Reykjavik. Ordet spres.
– Er det verdt å bruke tiden og pengene på dette?
– Ja. For dette gir filmen oppmerksomhet, som er det viktigste. Vi vil jo gjerne lage film i mange år til. Vi opplever dette sammen, som brødre. Det gjør det mer personlig også, sier Michiel Dhont.
Glimrende kritikker i Los Angeles
«Krigsseileren» er på alle måter med i racet frem til onsdag. Kristoffer Joner var nettopp i London, Roma og København for å promotere, mens Ine Wilmann og Pål Sverre Hagen trykte hender i Los Angeles sist helg.
– Skuespillerne er kjempestolte av filmen, derfor vil de gjerne være med rundt, sier produsent Maria Ekerhovd.
Filmen har fått overstrømmende anmeldelser i viktige bransjeblad som The Hollywood Reporter, mens redaktøren i anerkjente IndieWire, Anne Thompson, flere ganger har uttalt at «Krigsseileren» vil havne i finaleheatet.
Måtte felle en tåre: – Fuck Hollywood, vi gjør det i Bergen!
Bransjebibelen Variety har, blant flere, den på listen over de 15 filmene som vil komme inn på kortlisten neste uke.
– Alt er åpent, det er umulig å spå utfallet. Det jeg vet er at vi får veldig god respons, at vi er på mange lister og at folkene vi samarbeider med tror vi kommer videre. Magefølelsen min er i hvert fall god, sier Ekerhovd.
Hun har også en følelse av at «Krigsseileren» mer og mer har styrket sin posisjon.
– Mange av de andre kandidatene hadde premiere på filmfestivalen i Cannes i mai og har vært fremme mye lenger. Vi kommer inn fra sidelinjen, men det trenger ikke være en ulempe, sier Ekerhovd.
Når avgjørelsen tas i Los Angeles onsdag, har Mer Film julelunsj på USF Verftet.
– Vi er uansett i feststemning.