Jackpot for bergensk kulturliv

Bergen Filharmoniske Orkester, Festspillene og Leif Ove Andsnes får 19 millioner fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen.

Bergen Filharmoniske Orkester, Festspillene og Leif Ove Andsnes får 19 millioner fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen. F.v: Per Boye Hansen, Bernt Bauge, Hans Peter Jebsen og Leif Ove Andsnes Foto: VEGAR VALDE

 • Bodil Garvik
  Bodil Garvik
  Journalist i BT
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

For første gang har Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen valgt å støtte kulturformål. Milliongaven på til sammen 19 millioner kroner fordeles mellom Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) som får 12,1 millioner kroner, Leif Ove Andsnes som får 3,6 millioner kroner og Festspillene, som får 3 millioner kroner.

BFO feirer 250 årsjubileum i 2015, og støtten skal fordeles fra 2012 og frem mot jubileet.

— Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen viser med dette et svært verdifullt engasjement for Bergens fremste og eldste musikkinstitusjon som vi er svært takknemlig for. Jubileumssponsoratet vil bidra til at orkesteret videreutvikles og styrkes som et ledende og moderne symfoniorkester, sier Bernt Bauge, administrerende direktør i BFO.

Beethoven-prosjekt

Orkesteret har planene klare for hvordan de vil bruke pengegaven: Engasjement av fremstående gjestedirigenter og solister, finansiering av ny solocellist-stilling, nytt konsertflygel og investering i lyd- og bildeformidling fra Grieghallen til et større publikum - en digital konsertsal.

I tillegg blir det penger til gjennomføring av grunnlovskonsert i 2014, jubileumskonsert i 2015 og gjestespill på Proms i London i 2014 eller 2015.

Leif Ove Andsnes får de 3,6 millionene til sitt Beethoven-prosjekt - "Beethoven - a journey", der han samarbeider med Mahler Chamber Orchestra, et ungt orkester bestående av rundt førti toppmusikere fra tjue land. Pengene vil gå til plateinnspilling og en omfattende turné.

— Denne støtten betyr veldig mye for meg, fordi jeg sikter veldig høyt med Beethoven-prosjektet. Det er et kostbart prosjekt, og det ble tidlig klart at vi trengte sponsorstøtte. Det er fantastisk å finne én sponsor til hele prosjektet, sier Leif Ove Andsnes.

Andsnes er fellesnevner

Også festspilldirektør Per Boye Hansen er takknemlig for den rause gaven.

— Vi ser frem til å oppleve Andsnes med det fantastiske Mahler Chamber Orchestra under Festspillene 25. mai, og er stolte av å kunne presentere prosjektet "Beethoven - a journey" over de neste tre år. Vi er svært takknemlig for prosjektstøtten fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen som bidrar til dette. Det er flott at stiftelsen gjør en slik betydelig investering i kulturlivet, sier Boye Hansen.

Daglig leder i Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, Kåre Rommetveit, poengterer at Leif Ove Andsnes er fellesnevneren i stiftelsens kultursatsing.

— Vi er svært stolte av å kunne bidra til Andsnes sin Beethoven-fordypning og reise. Gjennom sin relasjon til Bergen Filharmoniske Orkester og Festspillene er Leif Ove Andsnes og hans Beethoven-prosjekt svært viktig for helheten i kultursatsingen vår. Han er samtidig den fremste eksponenten for det stiftelsen ønsker å oppnå med sitt kulturengasjement. Med lokal forankring og en stadig søken etter perfeksjon, har han lykkes i å etablere seg på høyeste internasjonale nivå, sier Rommetveit.

- Internasjonalt toppnivå

Styreleder i stiftelsen, Hans Peter Jebsen, poengterer høyt ambisjonsnivå med pengegavene.

— Vi i Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen er glade for å bidra til en helhetlig satsing på utøvende kunst. Felles for stiftelsens engasjement er en målsetting om å bidra til å realisere prosjekter på internasjonalt toppnivå. Samarbeidet vi nå innleder er en viktig del av dette, sier han.

Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen ble opprettet i 2009 for å hedre minnet om Kristian Gerhard Jebsen og hans innsats for internasjonal skipsfart og næringsvirksomhet. Aud Jebsen er initiativtaker og donator til stiftelsen, som hun etablerte sammen med sine tre sønner. Inntil nå har stiftelsen støttet prosjekter innen medisinsk og maritim forskning. Ved årsskiftet 2009/2010 hadde stiftelsen en kapital på 900 millioner kroner.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Laksevåg-gjengen skapte liv i Vågen. Se bildene fra 17. mai.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. – På vei ut av møtet kaller hun de andre «jævla idioter»

 2. Mann i 30-årene prøvde å slokke selv – måtte til sykehus

 3. Her fikk pårørende komme inn bakdøren for å ta farvel

 4. Foreldre klaget – nå mister barnehagen helsegodkjenning

 5. 13 nye smittede – her må de vente en time på testing

 6. Én til legevakt etter kollisjon på Hop